Šport > Zimski športi
261 ogledov

Milijarder na čelu smučanja, Slovenec član predsedstva

Johan Eliasch Epa
Johan Eliasch novi predsednik Fisa, Enzo Smrekar izvoljen za člana predsedstva.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je dobila novega predsednika. To je 59-letni Johan Eliasch, švedski milijarder, predsednik in izvršni direktor avstrijskega smučarskega koncerna Head. V predsedstvu federacije bo še naprej Slovenec. Izvoljen je bil Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Švicar Gian-Franco Kasper, ki je vodil mednarodno organizacijo od leta 1998, se ni odločil za nov mandat in se je z mesta predsednika poslovil po 23 letih na čelu zveze. Delegati kongresa so se mu za opravljeno delo zahvalili z izvolitvijo za častnega predsednika krovne svetovne organizacije, ki že vse od leta 1924 skrbi za vsa zimska športna tekmovanja.

Na kongresu, ki je v celoti potekal virtualno iz studia v Zürichu, so delegati z varnim elektronskim glasovanjem največ glasov že v prvem krogu namenili Eliaschu. Dobil je 65 glasov delegatov oziroma 54,62 odstotka. Svoj glas je oddalo 119 delegatov, predstavnikov nacionalnih zvez, članic mednarodne federacije. Novega predsednika je predlagala Smučarska zveza Velike Britanije.

Eliasch je peti predsednik mednarodne smučarske federacije in drugi Šved po narodnosti. Njegov rojak Ivar Holmquist je bil prvi predsednik Fisa od 1924 do 1934, Norvežan Nicolai Ramm Oestgaard je zvezo vodil od 1934 do 1951, Švicar Marc Hodler je bil na čelu zveze od 1951 do 1998, Kasper pa od 1998 do danes.

Eliasch je dobil več glasov kot vsi trije njegovi protikandidati skupaj (54). Švicar Urs Lehmann je prejel 26 glasov (21,85 odstotka), Angležinja Sarah Lewis 15 glasov (12,61 odstotka), Šved Mats Arjes pa 13 glasov (10,92 odstotka).

Johan Eliasch | Avtor: Profimedia Profimedia

Za najresnejšega kandidata je veljal Kasperjev rojak, 52-letni Lehmann, nekdanji smukaški svetovni prvak (1993), ki je kandidiral s podporo švicarske smučarske zveze, katere predsednik je že od leta 2008.

A je presenetljivo delegate prepričal švedski poslovnež, ki živi in dela v Londonu ter se je zavzel za celovito prenovo športa. Eliascha sta med drugim podprla tudi nekdanja velika smučarska asa, Američanka Lindsey Vonn in Norvežan Aksel Lund Svindal.

Arjes, 54-letni predsednik švedskega olimpijskega komiteja ter eden od podpredsednikov Fisa, je kandidiral s podporo švedske smučarske zveze. Lewisovo, 56-letno nekdanjo britansko alpsko smučarko in olimpijko, ki je kar dve desetletji, do oktobra lani, opravljala funkcijo generalne sekretarke Fisa, pa je predlagala Smučarska zveza Belgije.

Izvolili so tudi nove člane predsedstva zveze. Za mesto v predsedstvu se je potegoval tudi Slovenec, predsednik slovenske smučarske zveze, Smrekar, za katerega je glasovalo 111 delegatov od 121.

Lani preminuli Janez Kocijančič je bil dolgoletni član predsedstva Fisa in je od leta 2010 opravljal tudi funkcijo enega od podpredsednikov te mednarodne zveze. Njegovo mesto člana predsedstva je zasedel Smrekar, ki je vodilni predstavnik slovenske zveze že osmo leto, potem ko je bil na SZS najprej od leta 2010 v vlogi podpredsednika, po umiku Primoža Ulage pa je prevzel vodenje slovenske organizacije.

Enzo Smrekar | Avtor: Profimedia Profimedia

Smrekar je tudi predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023 v Planici. Šlo bo za največjo in najodmevnejšo zimsko prireditev doslej v Sloveniji.

Kongres Fisa bi moral sicer biti že maja lani v Pattayi na Tajskem. Zaradi pandemije covida-19 so ga prestavili na oktober v Zürichu. A so tudi zasedanje v Švici odpovedali zaradi novega koronavirusa.

Kot nadomestno lokacijo so nato izbrali Portorož, ki naj bi kongres gostil 5. junija letos. Zaradi potovalnih omejitev so se odločili, da bodo kongres preselili na splet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice