Šport > Zimski športi
702 ogledov

Na vrhu vse po starem, Hadalin izkoristil priložnost

Štefan Hadalin Epa Štefan Hadalin.
Alpski smučarji so se v finskem Leviju merili na uvodni tekmi sezone. Do točk en Slovenec.

Najboljši alpski smučar zadnjih sedem sezon Marcel Hirscher je novo sezono začel tako, kot je končal prejšnjo, z zmago. Avstrijec je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Za ovratnik mu je dihal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki pa se je z zaostankom devetih stotink moral zadovoljiti z drugim mestom. Štefan Hadalin je osvojil 18. mesto. Že prva vožnja, razlika med najboljšima slalomistoma je znašala sedem stotink, je napovedala razburljiv boj za severnega jelena. Svojo tretjo zmago v Leviju, slavil je tudi v letih 2013 in 2016, in tretjega jelena je na Laponskem osvojil Hirscher.

Meta Hrovat Levi Slalom Šport Uspeh kariere za Meto Hrovat, Shiffrinova nepremagljiva

Kristoffersen je v finalu s prednostjo kar 1,32 sekunde prevzel vodstvo od Šveda Andrea Myhrerja, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago. Hirscher je bil hitrejši ter napovedal, da se ne bo kar tako vdal v boju za šesti slalomski globus. To je bila 28. Hirscherjeva slalomska zmaga v svetovnem pokalu.

Kristoffersen Hrischer Myhrer | Avtor: Epa Epa

Na startu prvega moškega slaloma in uvodne tekme moške sezone, potem ko je veleslalom v Söldnu odpadel zaradi slabega vremena, sta bila dva Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Boljše startno izhodišče je imel Hadalin, ki je prvo tekmo sezone začel kot 39. na startu. Svojega izhodišča na dobri snežni površini, ki je bila še dovolj ohranjena za napad, ni zapravil. Ob prihodu v cilj je zaostanek 1,39 sekunde zadoščal za 20. čas prve vožnje. V finalu se ni ustrašil izziva. Nekoliko previdnejša vožnja mu je ob prihodu v cilj prinesla četrti čas za takrat vodilnim Švicarjem Loicom Meillardom, za katerim je zaostal 28 stotink sekunde. Vrhničan se je prvič v karieri uvrstil med dobitnike točk v Leviju. Njegov zaostanek na koncu je znašal 2,39 sekunde.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki želi veleslalomu dodati še slalom, je startal s številko 82 in se je skoraj uvrstil v finalno vožnjo. Prvo vožnjo je končal na 34. mestu, z zaostankom 2,29 sekunde za Hirscherjem. Za finalom je zaostal 28 stotink sekunde.

Najuspešnejša Slovenka na slalomih v Leviju je Tina Maze, ki je pred štirimi leti osvojila svojega severnega jelena v Božičkovi deželi z imenom Viktor. Od moške vrste sta z devetim in 12. mestom leta 2008 v Leviju najvišje posegla Mitja Valenčič in Mitja Dragšič.

Slalom (M), Levi:

1. Marcel Hirscher (Avt) 1:51,04
 2. Henrik Kristoffersen (Nor) +00,09
 3. Andre Myhrer (Šve) +01,41
 4. Ramon Zenhäusern (Švi) +01,45
 5. Jean-Baptiste Grange (Fra) +01,56
...
18. Štefan Hadalin (Slo) +02,39
...
34. Žan Kranjec (Slo)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.