Šport > Zimski športi
2043 ogledov

Najboljša Slovenka po premoru nadaljuje športno pot

Šport: Najboljša Slovenka po premoru nadaljuje športno pot - Gloria Kotnik Anže Petkovšek Gloria Kotnik
Nekdanja svetovna mladinska prvakinja se vrača na tekme.

 V Ljubljani so se danes predstavili deskarski reprezentanti, tako v prostem slogu kot v paralelnih disciplinah. Na predstavitvi sta manjkala Tim Mastnak in Rok Marguč, ki sta na treningu na Švedskem oziroma v Avstriji, za razliko od lani pa je bila med reprezentanti tudi Gloria Kotnik, Velenjčanka se namreč po enem letu vrača v deskarsko karavano.

Tekmovalka, ki zdaj živi v Celju, je lani zaradi nosečnosti že končala športno pot, že takrat pa je dala vedeti, da bi se lahko vrnila, če bi ugotovila, da deskanje pogreša. In natanko to se je zgodilo, potem ko je pred desetimi meseci rodila fantka, je ugotovila, da ji manjkajo treningi na snegu in tekmovanja.

"Svoj glavni cilj v življenju sem izpolnila. Zdaj sem mama in se lahko posvetim še čemu. Skozi nosečnost in po njej sem sicer ves čas bila športno aktivna, a nekaj je manjkalo. Ko sem še povečala aktivnost, spet občutila tudi sneg, sem ugotovila, da nisem izgubila prav dosti in da je povsem realno, da se vrnem. S tem sem se ukvarjala vse življenje, deskanja ne pozabiš. Veliko tekmovalk je že izpustilo sezone zaradi nosečnosti ali poškodb, pa so se uspešno vrnile. Je pa res, da če doma ne bi imela podpore, se tega ne bi lotila," je razlog za vrnitev opisala Kotnikova, ki je sicer že nekaj let tudi zaposlena, tako da tudi finančne zadeve niso bile razlog, da bo spet tekmovala.

Čeprav z rezultati ni obremenjena, verjame, da se bo vrnila močnejša in da bo spet lahko posegala po dobrih uvrstitvah. "Zagotovo sem bolj sproščena, umirjena in tudi bolj racionalna pri svojih odločitvah, ki niso več tako hitre. Verjamem, da mi to lahko pomaga tudi pri rezultatih, veliko tekmovalk je po materinstvu dosegalo večje uspehe. Nisem se vrnila zaradi olimpijskih iger, o teh niti veliko ne razmišljam. Če se mi bo uspelo uvrstiti v Peking, bo dobro, če ne, pa tudi ne bom posebej razočarana. Ne želim si postavljati pritiskov, če bo šlo, bo šlo, če ne, pa ne," z dosežki ni obremenjena tekmovalka, ki je na tekmah svetovnega pokala že večkrat osvojila četrto mesto, višje pa zaenkrat še ni šlo.

Gloria Kotnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Kotnikove bo na nekaterih tekmah tekmovala tudi Sara Goltes, ki meni, da še nikoli ni bila bolje pripravljena kot letos. "Enostavno sem si rekla, da preden neham, moram vsaj enkrat v sezono vstopiti maksimalno pripravljena. Mislim, da tokrat res sem, bomo pa videli, kako se bo to pokazalo na rezultatih," je to, da je letošnja sezona njena zadnja priložnost in da bo imela velik pomen pri njenih nadaljnjih odločitvah, napovedovala Goltesova.

Njen kolega Črt Ikovic, dobitnik bronaste kolajne z mladinskega svetovnega prvenstva, je že odnehal, potem ko so ga pestile poškodbe in se je raje posvetil študiju in ga tudi uspešno opravil, tako da ga ob Mastnaku, Marguču in neuničljivem Žanu Koširju ne bo več na nobeni tekmi, da bi se uvrstil na olimpijske igre pa še naprej upa Jernej Glavan.

Enake želje imajo tudi trije deskarji prostega sloga, Titu Štantetu, Celjanu, ki študira v ZDA, v snežnem žlebu zaenkrat dobro kaže, Naj Mekinc bo moral v snežnem parku in v akrobatskih skokih za to letos doseči zelo dobre rezultate, med tistimi, ki imajo dobre možnosti za nastop v Pekingu, pa je tudi izkušena Blejka Urška Pribošič.

A najprej bo morala dokončno premagati poškodbo rame, ki se ji vleče že dve sezoni, lani je po vnovičnem padcu morala njen večji del izpustiti. "Težave se še niso rešile. Operacija sicer ni bila potrebna, a se rehabilitacija vleče. Zaenkrat nisem niti blizu pripravljenosti, ki sem jo imela predlansko sezono, zato bom prve tekme izpustila. Upam pa, da bom v nadaljevanju sezone vendarle obdržala mesta, ki vodijo na olimpijske igre in tam poskušala priti v finale," upanja ne izgublja 31-letna deskarka.

Tekmovalci prostega sloga so svetovni pokal že začeli, "alpinci" pa ga bodo čez en mesec v Rusiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice