Šport > Zimski športi
158 ogledov

Največja vseh časov ali zgolj specialistka za slalom?

mikaela shiffrin Epa
V božičkovi deželi v Leviju na Finskem se bo z ženskima slalomoma nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju 2020/21.

V belem cirkusu odmeva intervju nekdanje smučarske zvezdnice Lindsey Vonn, ki je prepričana, da slovite in veliko mlajše rojakinje Mikaele Shiffrin še ni mogoče označiti za najboljšo smučarko vseh časov.

Vonnova je v svetovnem pokalu zbrala 82 zmag, švedski rekorder Ingemar Stenmark jih ima 86, Avstrijec Marcel Hirscher 67, Shiffrinova pa vsega skupaj 66.

In zato je Vonnova prepričana, da status najboljše smučarke vseh časov še vedno pripada njej. Seveda ne dvomi, da bo Shiffrinova podrla njene rekorde, ampak za zdaj se lahko Shiffrinovo označuje le kot najboljšo slalomistko vseh časov.

Shiffrinova je lani decembra stara 24 let po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu prehitela dotedanjega rekorderja Stenmarka. Sloviti Šved jih je do konca kariere v osemdesetih zbral 40, Shiffrinova pa ima na svojem seznamu že 43 slalomskih zmag.

Od ameriške rojakinje Vonnove, ki je kraljevala v hitrih disciplinah, pa jo loči še 16 zmag. Zato si še ne more lastiti naziva G.O.A.T. v ženskem smučanju, je prepričana Vonnova, ki je spregovorila v intervju z Grahamom Bensingerjem v oddaji Poglobljen ali In Depth.

vonn shiffrin Spopad kraljic Šport Prijateljstvo zgolj farsa, Vonnova povedala resnico o Shiffrinovi

Za Shiffrinovo je težko leto. V njeno življenje je posegla tragedija, ki jo še vedno spremlja vsak dan. Februarja je v tragični nesreči umrl njen ljubljeni oče Jeff.

Po očetovi smrti se je umaknila iz tekmovalnega športa. Ko se je po žalovanju nameravala vrniti, pa se je sezona marca predčasno končala zaradi novega koronavirusa. Veliki kristalni globus za skupno zmago je pripadel Italijanki Federici Brignone, Slovakinja Petra Vlhova pa je Shiffrinovo prehitela v boju za mali slalomski globus.

Če v Söldnu pred enim mesecem na veleslalomski premieri ni bilo Shiffrinove zaradi bolečin v hrbtu, pa bosta slaloma v Leviju ponudila spopad dveh najboljših slalomistk zadnjih sezon.

Shiffrinova in Vlhova sta dobili zadnjih 26 slalomov v svetovnem pokalu v nizu, ki traja vse od januarja 2017.

Zadnja zmagovalka slaloma za svetovni pokal, ki se ni pisala Vlhova ali Shiffrinova, je bila 10. januarja 2017 Švedinja Frida Hansdotter v Flachauu.

Na startu v Leviju je tudi aktualna skupna zmagovalka Brignonejeva, ki bo startala kot 16. Italijanki Marta Bassino in Brignonejeva sta v Söldnu s prvim in drugim mestom začeli sezono. Na tretjo stopničko je stopila Vlhova.

Shiffrinova je v Leviju osvojila štiri zmage. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra je bila na zadnjih dveh slalomih. Prvič je zmagala pred sedmimi leti. Vmes sta tekmo na Črni progi dobili le še dve tekmovalki Vlhova (2017) in Tina Maze (2014).

V prvi trideseterici bosta nastopila tudi Slovenki Meta Hrovat in Ana Bucik, s startnima številkama 19 in 25, kot tretja Slovenka pa bo priložnost za osvojitev prvih točk v svetovnem pokalu dobila Neja Dvornik s številko 47.

Shiffrinova ima v Leviju že skorajda majhno čredo severnih jelenov. Gre za simpatično tradicijo obdarjanja, ko najhitrejši čas po obeh vožnjah prinese simbolno lastništvo severnega jelena. Severni jeleni v lasti Shiffrinove nosijo imena Rudolph, Sven, Gospod Gru in Ingemar.

Sistem testiranja na novi koronavirus je poskrbel za krajši seznam nastopajočih. Brez nastopa so ostale reprezentantke Švedske, potem ko je bil glavni trener Christian Thoma ob prihodu v Levi pozitiven na testiranju na novi koronavirus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.