Šport > Zimski športi
3278 ogledov

Nor rekord legendarnega Japonca

noriaki kasai Epa
Noriaki Kasai se bo ponovno zapisal v zgodovino.

Japonska je določila seznam potnikov za nastop na tekmah smučarskih skokov v okviru prihajajočih olimpijskih iger v Pjeongčangu (2018). Na seznamu se je tudi 45-letni veteran Noriaki Kasai, ki je z uvrstitvijo na igre v Južni Koreji poskbel za nov zgodovinski dosežek.

Poleg najstarejšega tekmovalca v svetovnem pokalu so se v japonsko odpravo uvrstili še Taku Takeuchi, Junshiro Kobayashi, Ryoyu Kobayashi in Daiki Ito.

Kasai se bo udeležil že rekordnih osmih (!) olimpijskih iger. Debitiral je leta 1992 v Albertvillu in se v naslednjih letih udeležil iger v Lillehammerju (1994), Naganu (1998), Salt Lake Cityju (2002), Torinu (2006), Vancouvru (2010) in Sočiju (2014).

Z nastopom v Pjeongčangu, kjer se bodo športniki merili od 9. do 25. februarja, bo na večni lestvici prehitel ruskega sankača Alberta Demčenka, ki je zaradi vpletenosti v ruski dopinški škandal dobil doživljensko prepoved s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (IOC). Rus ima sedem nastopov na OI.

V lovu na zlato odličje

Kasai ima v svoji zbirki tri olimpijska odličja. V Lillehammerju (1994) in Sočiju (2014) je bil srebrn na ekipnih tekmah, v Rusiji se je veselil še posamičnega srebra na veliki skakalnici.

Zaradi izjemno dolgega staža ima v lasti tudi nekaj rekordov v povezavi z OI. Trenutno je najstarejši dobitnik posamične (41 let in 254 dni) ter najstarejši dobitnik ekipne kolajne na OI (41 let in 256 dni). Zbral je 13 nastopov (rekord) na posamičnih in 5 (rekord) nastopov na ekipnih tekmah. 

Kasaiju nikoli ni uspelo osvojiti olimpijskega zlata, kar ostaja njegova velika ambicija. "Moj cilj je, da osvojim zlato v Pjeongčangu," je samozavestno dejal pred dvema letoma. "Ko sem dopolnil 40 let, sem se odločil, da se bom upokojil pri 50. Toda Sapporo, moj rojstni kraj, kandidira za OI leta 2026. Takrat bom star 54 let, a takšne priložnosti ne gre zamuditi," je dodal v šali. 

noriaki kasai | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice