Šport > Zimski športi
203 ogledov

Norveška nedotakljiva, Slovenci za uvod na 16. mestu

SP v biatlonu mešana štafeta Pokljuka Epa
S tekmo mešanih štafet se je na Pokljuki začelo svetovno prvenstvo v biatlonu.

Norvežani Sturla Holm Laegreid, Johannes Thingnes Boe, Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Roeiseland so zmagovalci tekme mešanih štafet, prve preizkušnje biatlonskega svetovnega prvenstva 2021 na Pokljuki.

Srebro so z zaostankom 27 sekund osvojili Avstrijci, bron pa Švedi, ki so zaostali 30,6 sekunde in v finišu tesno ugnali Ukrajince. Slovenija v postavi Jakov Fak, Klemen Bauer ter Polona in Živa Klemenčič je bila po kazenskem krogu z zaostankom štiri minute in pol 16.

V dvoboju Norveška - svet so Norvežani povedli z 1:0. Nastopili so v zlatih startnih številkah branilcev naslova prvaka in jim po tekmovanju dodali še zlate kolajne. Glede na razplet sezone druščina na zmagovalnem odru ne predstavlja presenečenja.

Uvodna tekma na Pokljuki je vsaj na začetku postregla s presenečenjem, saj je s prvo predajo najbolje opravil 24-letni Belorus Anton Smolski, za njim pa sta predala favorizirana Francoz Emilien Jacquelin in odkritje letošnje sezone, Norvežan Sturla Holm Laeigreid. Slovenija je začela z najmočnejšim orožjem. Jakov Fak je leže zadel vseh pet strelov in šel s strelišča celo kot drugi, stoje pa popravljal en zgrešen strel ter predal kot četrti. Klemen Bauer je bil na čelu skupine, ki je lovila vodilno trojico.

Bauer je na strelišču obdržal dober položaj, stoje in leže je popravljal po enkrat, šel v zadnji krog na šestem mestu, v smučini pa nato izgubil mesta v dvoboju s Švedom Martinom Ponsiluomo in Rusom Edvardom Latipovom. Že na strelišču pa ga je prehitel tudi letos skoraj nezgrešljivi Avstrijec Simon Eder, ki je pripravil temelj za novo avstrijsko kolajno.

V ospredju je vlogo prvega favorita prvenstva v težkih pogojih potrdil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki si je pred svetovnim prvakom s tekme v skupinskem startu Francozom Quentinom Fillonom Mailletom pritekel že skoraj 40 sekund naskoka, manj kot minuto so zaostajali še Ukrajinci in Kanadčani.

Biatlon Premierno v biatlonu Šport Na svetovnem prvenstvu na Pokljuki bodo uvedli zgodovinsko novost

Druga polovica tekme je bila namenjena ženski konkurenci. Tam je prvo mesto za Norveško obdržala Tiril Eckhoff, čeprav ji Pokljuka ne leži najbolj. Za drugo mesto so se borile zamejska Slovenka Dunja Zdouc in Ukrajinka Julija Džima ter Švedinja Linn Persson, pri čemer je Zdoučeva padla na četrto mesto. Odlično je bila na progi tudi Polona Klemenčič, ki je na strelišču zadela vseh 10 tarč in predala kot 14.

Roeiselandova, dobitnica sedmih kolajn na zadnjem SP, je imela v zadnji predaji dovolj naskoka, da bi si lahko privoščila tudi kazenski krog in zmagovalna štafeta (na spodnji fotografiji) je bila jasna predčasno. V boju za srebro pa je bila najbolj uspešna Avstrijka Lisa Theresa Hauser, nedavno presenetljiva zmagovalka tekme v Anterselvi, v ozadju pa sta se za bron spopadli Švedinja Hanna Oeberg in Ukrajinka Olena Pidrušna. Blizu je bila po streljanju tudi Francozinja Julia Simon, ki pa je bila v smučini prešibka. V samem finišu je bila Švedinja za pol sekunde močnejša od Ukrajinke.

Živa Klemenčič, ki je nedavno dopolnila 20 let, je debitirala na prvenstvu. Žal se ji na drugem streljanju ni izšlo vse popolnoma po načrtih, morala je v kazenski krog in zdrsnila po razpredelnici, vseeno pa pridobila prve izkušnje.

"Napovedali smo težke razmere, kar se je uresničilo. Palice so se udirale, lomile, kar je bil izziv. Tudi za servis. Pri streljanju sem bil prepričan, da sem opravil dobro, a na drugem streljanju sem moral enkrat popravljati, čeprav sem bil prepričan, da sem zadel in sem puško že dajal na ramo. Zase lahko rečem, da se počutim na tekmi dobro in mislim, da kar bo."
Jakov Fak

SP v biatlonu mešana štafeta Pokljuka | Avtor: Epa Epa

Mešana štafeta (4 x 7,5 km), izidi:

1. Norveška    1:20:19,3 (0 + 11)
2. Avstrija    +27,0 (0 + 2)
3. Švedska     30,6 (0 + 8)
4. Ukrajina    31,1 (0 + 8)
5. Francija    46,2 (1 + 10)
6. Italija     58,9 (0 + 6)
7. Nemčija     1:04,9 (0 + 11)
8. Kanada      2:06,0 (0 + 6)
9. Rusija      2:11,4 (2 + 9)
10. Švica      2:38,5 (1 + 9)
...
16. Slovenija  4:37,9 (1 + 6)
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice