Šport > Zimski športi
62 ogledov

Orlice nabrušene za olimpijsko sezono

nika križnar Epa
Trening slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih so že v polnem razmahu.

Najuspešnejša reprezentanca pod okriljem Smučarske zveze v minuli sezoni, ženska skakalna reprezentanca, je v Žireh strnila misli ob prehodu iz stare v novo sezono. Skakalke pod vodstvom glavnega trenerja Zorana Zupančiča trenirajo že mesec in pol.

"S samo motivacijo po tako uspešni sezoni prav velikih težav nimamo. Potrebno je sestaviti zanimiv program, ohraniti mir v hiši in potem se ne bojimo, da bodo prišli tudi dobri rezultati," je dejal glavni trener ženske skakalne reprezentance.

Nika Križnar veliki kristalni globus | Avtor: Epa Epa
Veliko stvari, kot pravi, ne bodo spreminjali, le izpeljati jih bodo želeli bolj natančno. Cilji so visoki, poudarja zmagovalka skupnega seštevka sezone 2020/21 Nika Križnar, vseeno pa se je najprej posvetila predvsem šoli.

"Vesela sem, da sem zdaj več poudarka namenila šoli, ker mi to pomeni pomembno stvar v življenju. Ko bo šola narejena, grem na polno v sezono, opraviti jo bo treba, kot se spodobi," je dejala 21-letnica.

V petek se bodo skakalke prvič v tej pomladi podale na skakalnico. Tudi Križnarjeva pravi, da ima še nekaj rezerv. "Odpraviti moram minuse, nadoknaditi pomanjkljivosti. Pri tehniki, pri sami točnosti imam še precej stvari za popraviti. Lansko leto skoki zagotovo še niso bili povsem popolni, kljub temu, da sem osvojila veliki kristalni globus. Zdaj gledam naprej, proti olimpijskim igram, to je zame pomembna točka v sezoni 2021/22," je izpostavila najboljša skakalka minule zime.

ema klinec | Avtor: Epa Epa
Tudi Ema Klinec bo v petek po slabih dveh mesecih znova zapela skakalne smuči in se spustila po skakalnici. "Misli so usmerjene v naslednjo sezono, v prihodnost, zagotovo pa je minula sezona ostala v meni. Bolj kot stopnička, ki me še pelje do višjih mest, do boljših uvrstitev. Menim, da smo dobili recept, kako premagati svetovni vrh, ki smo ga kar nekaj časa iskali. To zdaj moramo le še izpiliti," je samozavestno pristavila Klinčeva.

Na treningu v Žireh je bila šesterica skakalk, med njimi tudi Špela Rogelj, ki je ob koncu sezone skakala vse bolje. Zdaj jo muči predvsem poškodba kolena. "Prosti smo bili manj, kot smo morda mislili, da bomo, a glede na vse razmere v državi se nenazadnje tudi na dopust nisem odpravila nikamor. Vse trenutno poteka normalno, nekaj težav imam s kolenom, a bo že kmalu vse v najlepšem redu," je prepričana Rogljeva.

"Lansko poletje je bilo čisto drugačno kot sem ga bila vajena zaradi rehabilitacije. Letos te zadeve ni. Z glavo se je potrebno pripraviti, narediti napredek pri rezervah, ki jih imam, to je predvsem v letu in pri doskoku," pa je o željah za prihodnjo sezono dodala Urša Bogataj. Slednja ima po strgani križni vezi zdaj za sabo sezono brez večjih težav s poškodbami in mirneje pričakuje novo tekmovalno obdobje.

Ob štirih bolj izpostavljenih skakalkah sta trenirali tudi Katra Komar in Jerneja Brecl. Predvsem prispevek slednje v pokalu narodov je slovenska reprezentanca pogrešala v zaključku sezone po dobrih nastopih na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Breclova se je zaradi osebnih razlogov odpovedala nastopom v zaključku sezone. V novi pa si želi predvsem napredka na vseh področjih.

"Na rezultat ne bom gledala, želim si prikazati nekoliko več kot v pretekli sezoni. Sploh na tekmah so se mi stvari odvijale v napačno smer in to bom poizkusila popraviti," je dejala 19-letnica.

Zimska sezona ženskih smučarskih skokov se bo predvidoma začela 4. decembra v norveškem Lillehammerju, poletna pa v poljski Wisli 17. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.