Šport > Zimski športi
1015 ogledov

Padla odločitev, konec sezone

Federica Brignone Epa
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, da je letošnje tekmovanje v svetovnem pokalu alpskih smučark končano.

Potem ko je odpadel finale svetovnega pokala v Cortini d'Ampezzo, bi se moral svetovni pokal zaključiti v Aareju na Švedskem, a na priporočilo švedskega ministrstva za zdravje so odpovedali tudi petkov veleslalom in sobotni slalom. Veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku je tako prvič v karieri osvojila Italijanka Federica Brignone, ki je bila najboljša tudi v seštevku veleslaloma, mali kristalni globus za slalomsko zmago pa je osvojila Slovakinja Petra Vlhova.

Krovna svetovna smučarska federacija se je na novo priporočilo švedske agencije za javno zdravje glede izbruha in razmer z novim koronavirusom odločila za odpoved četrtkovega ženskega paralelnega slaloma, petkovega veleslaloma in sobotnega slaloma.

"Zdravje in dobro počutje športnic in vseh ostalih udeležencev in širše javnosti sta v ospredju in prednostna naloga Fis in njenih pokroviteljev," so sporočili iz mednarodne zveze. Tekem ne bodo nadomeščali, kar pomeni, da se je sezona 2019/20 svetovnega pokala za alpske smučarke s tem tudi uradno končala.

V zvezi s samo odpovedjo tekmovanj na Švedskem so v Fis pojasnili, da so za tri člane podporne ekipe uradnega sponzorja svetovnega pokala odredili karanteno, potem ko so sami pri sebi opazili simptome, značilne za okužbo z novim koronavirusom. Eden izmed omenjenih je simptome opazil že na svetovnem pokalu v Kvitfjellu na Norveškem in se takoj odločil za samo-osamitev. Test, ki ga je opravil, je v sredo zvečer potrdil, da je pozitiven na okužbo s koronavirusom, so zapisali pri Fis.

Druga dva člana podporne ekipe sponzorja sta bila po prihodu v Are nemudoma postavljena v karanteno. Mednarodna smučarska zveza skrbno spremlja razmere. "Zahvaljujoč vzpostavljenemu protokolu za ravnanje v takšnih primerih ter hitremu ukrepanju norveške in švedske zdravniške službe ni pričakovati, da bi bile prizadete osebe, povezane z moškim ali ženskim svetovnim pokalom v alpskem smučanju," so še sporočili.

Na Švedsko je odpotovala tudi petčlanska slovenska ženska ekipa. Brez tekem so tako ostale Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klara Livk, ki bi nastopile na vseh treh preizkušnjah, ter Tina Robnik, ki je bila predvidena za nastop le na petkovem veleslalomu.

Najboljša Slovenka v skupnem seštevku je Meta Hrovat na 25. mestu, ter deveta v veleslalomskem seštevku. Več kot 200 točk je osvojila tudi Ilka Štuhec na 32. mestu skupno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice