Šport > Zimski športi
1101 ogledov

Pred skakalci že vrhunec sezone

Lovro Kos Profimedia
Pred skakalnim delom bele karavane vrhunec z novoletno turnejo.

Pred smučarskimi skakalci je v sezoni, ko ni velikega tekmovanja, na sporedu vrhunec z novoletno turnejo štirih skakalnic, kjer se bodo najboljši borili za zlatega orla. Skakalke pa čaka polovična novoletna turneja s tekmama v Nemčiji, v Garmisch Partenkirchnu 30. decembra in Oberstdorfu 1. januarja.

Skakalci bodo vse skupaj začeli 28. decembra s kvalifikacijami v Oberstdorfu, dan pozneje bo tekma s prvo serijo ob 17.15. Zadnji dan novega leta bo postregel s kvalifikacijami v Garmischu, na prvi dan novega leta 2024 pa bo druga tekma štirih skakalnic. Sledila bo selitev v Avstrijo s tekmama v Innsbrucku (3. januarja) in Bischofshofnu (6. januarja).

Nika Prevc, Ema Klinec, Nika Križnar, Katra Komar, Ajda Košnjek in Taja Bodlaj ter Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc in Peter ter Domen Prevc bodo zastopali slovenske barve na tekmah okrog novega leta. Ženski del ekipe si je v tej sezoni že priboril zmagovalni oder in spet meri na vrh, v moškem delu reprezentance pa upajo na presenečenje, saj med prvo trojico v tej zimi še niso bili.

V anale se vpiše prav vsak zmagovalec novoletne turneje. Na prestižnem seznamu najboljših tega tekmovanja sta tudi dva Slovenca. V sezoni 1996/97 je bil najboljši Primož Peterka, v sezoni 2015/16 pa Peter Prevc. Lanišek je bil lani kot najboljši Slovenec skupno tretji, za Norvežanom Halvorjem Egnerjem Granerudom in Poljakom Dawidom Kubackim.

Prvi favorit za zmago na 72. turneji je, tudi po mnenju slovenskega trenerja Roberta Hrgote, Avstrijec Stefan Kraft. V Engelbergu je 17. decembra dobil tudi zadnjo tekmo pred novoletno turnejo, ko je na vrh zmagovalnega odra skočil po izjemnem finalu s petega mesta po prvi seriji.

Kraft | Avtor: Epa Epa

Obenem ima tekmovalec, ki so ga pred novim letom nekoliko pestile bolečine v hrbtu, po osmih tekmah zime, na katerih je dosegel pet zmag, po eno drugo, tretje in deveto mesto, v skupnem seštevku pokala že več kot 200 točk prednosti pred tekmeci.

Največje ima v nemškem taboru, takoj za njim so Andreas Wellinger, Pius Paschke in Karl Geiger, peti je drugi Avstrijec Jan Hörl. Šele na šestem mestu sledi prvi, ki ni iz teh dveh reprezentanc, Japonec Ryoyu Kobayashi, sledi sedmi Lanišek. Prek sto točk sta od Slovencev zbrala še Peter Prevc (14. mesto) in Zajc (16.)

Na prejšnji tekmi pokala v Engelbergu sta bila izmed Slovencev med deseterico Lanišek (9.) in dve mesti višje Kos. Slednji je dobro formo potrdil še 21. decembra na Bloudkovi velikanki v Planici, kjer je prvič postal članski državni prvak.

"Nimamo še stopničk, a imamo zelo močno reprezentanco, ekipno smo boljši kot v prejšnji zimi. Upamo, da se bo preboj zgodil prav na novoletni turneji, za katero smo se pripravljali tudi poleti. Sicer pa fantje zelo dobro poznajo vse štiri skakalnice in zato ne bo nobenih presenečenj. Seveda je zlati orel naša želja, a o tem se bomo pogovarjali na koncu turneje," je dejal selektor moške vrste Hrgota.

"Ne manjka mi veliko za skok na stopničke, moja forma pa se izboljšuje. Med najboljšimi desetimi oziroma 15 skakalci to zimo ni velikih razlik, tako da te že manjša napaka oddalji od najvišjih mest. Zagotovo je pomembna tudi sreča. A je vse odprto in veselim se že tekem," pa je dejal Lanišek.

Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Na DP je poleg Kosa svoj prvenec med članicami slavila tudi Nika Prevc, ki je v Engelbergu poskrbela za jubilejno, stoto zmago za slovenske smučarske skoke ter se pridružila bratoma Petru in Domnu Prevcu, ki sta prav tako pod goro Titlis na generalki za novoletno turnejo že zmagala. Tedaj je ekipa skakalk slavila dvojno zmago, ob Prevc je drugo mesto zasedla Ema Klinec.

Zato je glavni trener Zoran Zupančič optimistično razpoložen. "Za nas je novoletna turneja eden od vrhuncev te sezone. Veseli dejstvo, da imamo v ekipi kar tri skakalke, ki bodo startale na zmago. To je lep obet in nadejamo se, da bodo obe tekmi dobro opravile," je dejal glavni trener slovenske ženske vrste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice