Šport > Zimski športi
1294 ogledov

Peter Prevc: Ne gre iz danes na jutri

Peter Prevc Prevc letos še nima uvrstitve med najboljšo deseterico.
Slovenci na novoletno turnejo brez konkretnega cilja, glavni favorit je Richard Freitag.

Nemec Richard Freitag, ta čas vodilni v svetovnem pokalu smučarskih skokov, je v očeh strokovnjakov in tekmecev prvi favorit za skupno zmago na prestižni novoletni turneji. Zmago sicer brani Poljak Kamil Stoch, ki se mu pripravljenost vzpenja. V slovenskem taboru še niso našli prave forme in prvič pred turnejo nimajo konkretnih rezultatskih ciljev.

Zmagovalec zadnjih treh tekem svetovnega pokala Freitag je brez dvoma prvi favorit za skupno slavje, kar bi bila prva nemška zmaga po 15 letih. A 26-letni skakalec kljub vsemu umirja konje in poudarja: "Želim si umirjeno preživeti praznike in predvsem zadržati raven trenutnih skokov. Zanimajo me le dobri skoki."

Tudi v avstrijskem taboru imajo svojega aduta: Stefan Kraft pravi, da je dobro pripravljen in z veseljem pričakuje novoletno turnejo. Po tretjem mestu v Engelbergu in dobrih skokih na treningu v Garmisch-Partenkirchnu gre Kraft na začetek turneje dobro pripravljen, a ne kot prvi favorit. "Dobro se počutim, samozavesten sem in grem res z dobrimi občutki v Oberstdorf. Pripravljen sem na turnejo," je dejal Kraft, zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2014/15, ki se je skupne zmage veselil leto dni pred slovenskim junakom Petrom Prevcem.

Kvalifikacije v Oberstdorfu bodo na sporedu v petek ob 16.30, prva tekma turneje pa se bo v soboto s poskusno serijo začela ob 15. uri.

Prevc je letos v precej drugačnem položaju kot v sezoni, v kateri je osvojil zlatega orla. Vse od začetka olimpijske zime se lovi, skače v slogu toplo-hladno, a sam poudarja, da se njegovi skoki počasi izboljšujejo, četudi se morda pri rezultatih to še ne pozna veliko.

"V premoru do začetka turneje bom poskušal rešiti čim več stvari, a ugotavljam, da ne gre iz danes na jutri. Predvsem je treba imeti v nogah čim več tekem. Moj največji cilj pred letošnjo turnejo je le, da čim bolj izboljšam svoje skoke. Rezultatsko smo videli, kam pristanem s povprečnimi skoki," pravi.

"Če bom boljše skočil, bom boljši, če bom slabše, bom slabši, če bom zelo slabo, ne bom niti v finalu. Rezultat se bo zgodil. Konkretnega cilja nimam, a upam in verjamem, da se lahko vse izboljša," pravi najstarejši med brati Prevc, ki nič ne podoživlja velikega slavja izpred dveh sezon, ko je osvojil skupno zmago.

"Ne, v glavi si ne vrtim filma, kako je bilo ob zmagi. Se pa večkrat vprašam oziroma si rečem, kako so bili takrat skoki enostavni," je v smehu dejal in za prvega favorita na nemško-avstrijski turneji Oberstdorf - Garmisch-Partenkirchen - Innsbruck - Bischofshofen tudi sam izpostavil Freitaga.

Timi Zajc Šport Mladi slovenski orel spet ugnal vse tekmece

"Prvič, odkar sem jaz na čelu reprezentance, pred novoletno turnejo nimamo konkretnega cilja, ampak bomo šli iz tekme v tekmo. Seveda merimo na najboljšo deseterico, ko si enkrat tam, je pa seveda vse možno. Če si med deset, si dober. Konkretnejših ciljev nimamo zato, ker smo bili lani skupno deveti, pa to danes nobenemu nič več ne pomeni. Pa seveda zaradi svetovnega prvenstva v poletih in zimskih olimpijskih iger. Dva velika cilja sta več kot dovolj za sezono," je dejal glavni trener slovenske vrste Goran Janus.

Janus bo letos v ogenj poleg Petra Prevca in najboljšega v slovenski ekipi to zimo Jerneja Damjana poslal še Anžeta Semeniča, Žigo Jelarja, ki je prek celinskega pokala Sloveniji pridobil sedmo kvoto za svetovni pokal, Timija Zajca, Tilna Bartola, Jurija Tepeša in na lanski turneji najboljšega Slovenca, Domna Prevca.

Tepeš bo dobil priložnost na prvi tekmi v Oberstdorfu, v Garmisch-Partenkirchnu pa ga bo zamenjal mlajši od bratov Prevc. Jelar in Zajc bosta letos na turneji debitirala.

Komentarjev 3
  • supreme 15:09 26.december 2017.

    kot sem napovedal .........ko bo/je zavohal mufno ........bo gotof

  • Janez_53 11:53 26.december 2017.

    Peter, a bo treba še enkrat zamenjati dobavitelja smuči?

  • iravadi 11:34 26.december 2017.

    Verjetno res ne gre iz danes na jutri, moralo bi pa iti vsaj iz leta v leto...