Šport > Zimski športi
285 ogledov

Damjan si je zastavil cilj, Prevc brez pričakovanj

jernej damjan Epa Damjan je zmagal na drugi tekmi letošnje sezone v Kuusamu.
Smučarske skakalce čez novo leto čaka prvi vrhunec sezone, tradicionalna novoletna turneja štirih skakalnic.

Za zdaj imajo mesta za nastop v slovenski ekipi zagotovljena le Jernej Damjan, Peter Prevc, Anže Semenič in Žiga Jelar, kdo bo dopolnil ekipo, bo glavni trener reprezentance Goran Janus določil po četrtkovem treningu v Planici.

"Moj prvi cilj je, da bi pridno zbiral točke in se prav na vsaki tekmi turneje uvrstil v finale."

Jernej Damjan

Glede na dosedanje dosežke slovenskih skakalcev trener poudarja, da letos prvič ekipa nima konkretnih ciljev. "Te dni je v Planici idilično trenirati. Pridno bomo izkoristili priložnost in se skušali čim bolje pripraviti na prihajajoče tekme. Ekipo bom do konca določil po jutrišnjem treningu. Seveda me zanimajo rezultati med deseterico. Glede na 'knockout' sistem, po katerem potekajo tekme, in glede na to, da so letos razlike izjemno majhne, bo zelo težko. Mi smo bolj v ozadju in počasi ščipamo naprej," je dejal Janus.

peter prevc | Avtor: Profimedia Prevc je v šampionski sezoni 2015/2016 kot drugi Slovenec osvojil zlatega orla. Prvemu je to uspelo Primožu Peterki v sezoni 1996/1997. Profimedia
Najuspešnejši slovenski skakalec to zimo Damjan pred sezono sicer ni pričakoval, da bo prva violina reprezentance, a je, kot pravi, vseeno upal in bil pripravljen tudi na to. "Še naprej se trudim biti čim bolj sproščen. Počutim se dobro, tudi občutki so v redu, kar sem si potrdil po današnjem treningu v Planici," je dejal Damjan in o ciljih za novoletno turnejo dodal: "Moj prvi cilj je, da bi pridno zbiral točke in se prav na vsaki tekmi turneje uvrstil v finale. Čeprav sem že v sezoni 2004/05 prvič nastopil na turneji, mi do zdaj namreč to še ni uspelo. Seveda pa je moj cilj na vsaki tekmi uvrstitev med najboljšo deseterico."

Tudi Prevc, ki je v sezoni 2015/16 osvojil zlatega orla za skupno zmago na turneji, ima kljub nihanjem v skokih mesto v ekipi že zagotovljeno. "Ne vem, česa posebnega bržkone ne morem pričakovati. Najbrž bo še naprej tako, kot je bilo do zdaj. A dejstvo je, da gredo moji skoki na bolje, četudi se to pri rezultatih morda še ne pozna. V tem premoru do turneje bom skušal korak za korakom delati in utrjevati spremembe," je dejal najstarejši od bratov Prevc in dodal: "Nimam neke želje po rezultatu, imam pa veliko željo po dobrih skokih. Če dobro skačeš, rezultat pride sam po sebi. Moj največji cilj je izboljšati skoke."

Skakalce pred novoletno turnejo čaka še državno prvenstvo, ki bo v soboto v Planici, kjer pa naslova ne bo branil Damjan, saj se je po posvetu s trenerji odločil, da si bo do turneje vzel nekoliko daljši premor ter več časa namenil regeneraciji. Fantje pravijo, da je, sodeč po treningih v dolini pod Poncami, prvi favorit za naslov Tilen Bartol.

"Državni naslov ni moj primaren cilj, temveč je moj glavni cilj, da se mi na jutrišnjem treningu uspe prebiti v ekipo za turnejo. Resda sem danes dobro skakal, a se ne bom preveč sekiral, če mi na državnem prvenstvu ne bo šlo vse po načrtu. Pred dvema letoma se prvič dobil priložnost, zdaj si jo želim spet izkusiti," je dejal Bartol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice