Šport > Zimski športi
2319 ogledov

Peter Prevc: "Ne vem ali bom prvi, deseti ali štirideseti"

Peter Prevc
V Wisli bo od četrta do sobote na sporedu uvodna tekma letošnje poletne velike nagrade v smučarskih skokih. Na Poljsko se odpravlja celotna slovenska A-reprezentanca.

Prvi slovenski adut Peter Prevc, ki se želi v olimpijski sezoni znova zavihteti na vrh, je imel prejšnji petek v Kranju tekmovalni preizkus, po katerem pa ni bil povsem zadovoljen.
 
Na uvodni petkovi tekmi celinskega pokala pod Šmarjetno goro je bil četrti, pred njim sta se od Slovencev uvrstila Bor Pavlovčič in Miran Zupančič. V soboto je bil najboljši Slovenec Rok Justin na drugem mestu. Obe tekmi na Bauhenku je dobil Poljak Klemens Muranka, ki je tako na kranjskem prestolu nasledil Prevca, ki je na obeh tekmah slavil minulo leto.

Peter Prevc je bil v Kranju edini od prve slovenske skakalne ekipe. Selektor Goran Janus bo celotno ekipo A odpeljal v Wislo. Na Poljsko so se odpravili Peter Prevc, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Anže Semenič in povratnik po poškodbi kolena Robert Kranjec. S kranjskima nastopoma sta strokovno vodstvo prepričala še Miran Zupančič in Bor Pavlovčič, ki sta si za nagrado prislužila odhod v Wislo.

Walter Hofer Daniel Andre Tande Smučarski skoki Šport Skakalci v sezono s pomembno novostjo

"Tekma je bila na koncu zelo napeta, odločile so malenkosti, tisti fantje, ki so bili pred mano, so res zelo dobro skakali, zato so tudi bili na skakalnici, jaz sem naredil napake, kar se mi dogaja v tem obdobju. Sem pa vesel, da sem šel na to tekmo, da sem videl, kako je treba iti v tekmo, kaj se lahko spremeni, da je trening druga zgodba kot tekma," je po petkovi kranjski tekmi pod žarometi razlagal Prevc.

"Zagotovo je takšna tekma, sploh v domačem okolju, velika popestritev. Tukaj smo velikokrat. Če si sam na skakalnici, je monotono. Tako pa pride veliko ljudi, pridejo tujci, spraviš se v tekmovalni ritem, se ogreješ, več časa je med skoki, treba je nekako priti v ta ritem in potem bolje vidim, kaj delam prav in kaj narobe," je dejal Prevc.

"Na kateri ravni sem? Ti tekmovalni skoki so bili povprečni skoki s treninga, h katerim so se prikradle še napake, sta pa bila oba trening-skoka na višji ravni. To je tisto, da vsak dan, vsakič, ko sem na skakalnici, dobim svetel žarek, ki si ga moram čim bolj vtisniti v spomin, da lahko delam naprej."
Peter Prevc

"V Wislo se bomo odpravili že en dan prej, da se navadimo na skakalnico. Drugače pa je poletna sezona tudi čas za testiranje smuči, dresov, da se čim prej izjasni, kaj je dobro in kaj ne. Da ne bo prišlo do tega, da šele novembra vidiš, da nekaj ne 'štima' in potem želiš to na hitro popraviti," je o poletni sezoni spregovoril Prevc, ki si "svoj mir mora priboriti in si ga".

Nastopil za navijače iz okolice Kranja

Za razliko od drugih članov reprezentance se je Prevc odločil za nastop v Kranju: "Za to tekmo sem se odločil, ker je prva v sezoni, je na domači skakalnici, na domačem terenu. Na ogled lahko pridejo najbližji navijači iz okolice, prijetno je, malo se srečamo, družimo, navijači lahko pridejo do mene, mi pa imamo preizkus pripravljenosti," je še dejal.

Do umetnih podlag nima predsodkov: "Te 'plastike' so zelo dobre, saj lahko doma treniraš in ti ni treba iti nekam drugam, ali se vsak dan nekam daleč voziti, tako kot hodijo smučarji, denimo, v Čile. V Kranj lahko prideš kadarkoli, odskačeš, potreniraš, vse lahko narediš že poleti. Seveda pa obstaja razlika. Keramika ne more imeti take drsnosti kot sneg ali led, pristajanje na plastiki pa je celo lažje, ker je vedno ista, pozimi pa imaš kdaj led, sneg, mehek sneg, nov sneg. Na rampi je malce slabše, a se tudi tega navadiš. Ko greš v zimo na boljši teren, je zato veliko lažje," dodaja Prevc.

"Za prihodnjo sezono ne vem, kaj se bo zgodilo, ali bom prvi, ali deseti, 20., 30., mogoče 40., dejstvo je, da delam vse, da bi bil čim bolj pri vrhu, ko pa pride zima, nikoli ne veš, kako se bo obrnilo."
Peter Prevc

Prevcu zimske olimpijske igre zanesljivo pomenijo veliko: "Zdaj smo julija. Treba je iti iz tedna v teden. Trenerji me spremljajo, prilagajamo treninge, da bom oziroma bo cela ekipa čim bolj uspešna. Od konca marca do konca aprila sem imel dopust in upam, da so se možgani spočili."

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 18:02 12.julij 2017.

    Dajmo naši . Važno, da se nihče ne poškoduje. Uspehi pridejo počasi in sigurno.

Sorodne novice