Šport > Zimski športi
71792 ogledov

Peter Prevc po zmagi zelo kritičen: "Pohlepni smo in pogoltni"

Peter Prevc Profimedia
Najizkušenejši član slovenske skakalne reprezentance Peter Prevc je opozoril na pritisk, s katerim se zaradi visokih pričakovanj javnosti in novinarjev soočajo slovenski skakalci.

Po drugi zaporedni slovenski zmagi na zaključku svetovnega pokala v Planici je Peter Prevc, eden izmed članov udarnega kvarteta, ki je na ekipni tekmi odčital lekcijo konkurenci, poudaril, da uspehi domačih skakalcev niso samoumevni.

Planica 2022 Planica Šport Slovenski letalci po epskem dvoboju slavili pred domačimi navijači

"Zdaj smo vsi malo pogoltni, pohlepni, kar pa ni lepa lastnost človeštva. Vedeli smo, da se avtomatsko ne bo zgodilo nič," je sprva dejal izkušeni 29-letnik in dodatno razložil. "Dve točki. Eno sem že prej o pohlepu omenil in jo lahko zdaj le ponovim. Druga pa je pregovor o prstu in roki. Sem smo prišli, da bomo veseli, če bomo na tretjem mestu. Zdaj dobivam občutek, da boste razočarani, če ne bomo zmagali. Marsikaj se lahko zgodi, lahko smo tudi tretji na koncu. Treba je biti predvsem zbran, osredotočen in odločen. Naj računalniki štejejo. Mi si želimo dolge polete, lovorike pridejo za nagrado."

Domen Prevc Prelomni dejavnik Šport Hrgota razkril, zakaj se ni odločil za Domna Prevca

Planica 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia
Dotaknil se je tudi vzdušja na tribunah in izjemnega presenečenja, s katerim so zmagovalce ekipne tekme presenetili slovenski navijači. "Vzdušje je bilo med tekmo kar napeto, saj se je izkazalo, da so Norvežani in Avstrijci čez noč stopili na plin. Mi smo bili po včerajšnji tekmi tukaj v Planici kakšno uro, dve dlje kot oni. S tega vidika smo imeli manj regeneracije. Vedeli smo, da se lahko zgodi vse, bili smo osredotočeni in na koncu se je srečno in uspešno razpletlo za Slovenijo," je dejal 29-letni olimpijski prvak z mešane ter podprvak z ekipne tekme.

"V bistvu je treba vedeti, da smo bili včeraj prvi štirje Slovenci. Bil je izjemen dan, čustveno zelo napet. Že od srede je ves čas nek pritisk nad nami in moraš držati osredotočenost na tekme. Dve leti tega ni bilo, zdaj je to po 'koroni' spet nekaj novega in se zelo pozna. Včeraj sem se umiril, ulegel v posteljo ob devetih zvečer, potem pa sem potreboval še kakšno uro, da je glava 'popredalčkala' vse, kar se je zgodilo," je o zahtevnosti preizkušenj v Planici še dejal Prevc.

Peter Prevc je sodeloval pri vseh 12 ekipnih zmagah slovenskih skakalcev.

Planica 2022 Spektakel v Planici Šport Pomembna novica pred nedeljsko tekmo, prišlo je še do ene spremembe

Zajc premagal petkovo razočaranje

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia
Tokrat se je pri novinarjih ustavil tudi Timi Zajc, ki je bil bolj zadovoljen s svojo predstavo kot v petek, ko je šel mimo mešane cone. "Vesel sem, da sem prespal včerajšnjo drugo serijo in sem danes spet pokazal, da se da leteti. V bistvu tudi tisti drugi včerajšnji skok ni bil slab, ampak bilo je premalo metrov. To te najbolj žre, ker ne veš točno, zakaj ni šlo. Težke razmere so bile. Po eni strani moraš biti vesel, da so bili pred mano trije Slovenci, po drugi strani pa sem bil ravno četrti. Zame je bilo težko," je priznal mladenič iz Hramš.

Utrujenosti še ne čuti, zanima ga le, kaj bo jutri in kako se bo planiški konec tedna končal. Uspešnega zaključka si želi tudi Lanišek. Vzdušje ga je navdušilo. "Saj ste videli, noro vzdušje. To je tisto, kar nam je manjkalo zadnji dve leti v Planici. Veseli smo, da lahko takšne predstave prikažemo pred domačim občinstvom," je dejal Domžalčan.

Tudi sam se je ustavil pri vprašanju, ali je pričakoval lažjo zmago glede na petkove izide. "Saj smo bili danes tudi dobri, mar ne? Malo ste tudi apetite že zvišali. Ne moremo biti vsak dan 1-2-3-4. Najbolj pomembno je, da smo danes zmagali, prejeli 400 točk v pokalu narodov in da smo uživali," je dodal Lanišek.

Noro! Šport Medtem ko so orli slavili, se je v izteku letalnice zgodilo nekaj neverjetnega

Hrgota: "Pohlep je treba malo umiriti"

Tudi glavni trener Robert Hrgota pravi, da fantje ničesar ne jemljejo kot samoumevno. "Dobro, za zdaj res lepo kaže, a tega ne smemo vzeti kot samoumevno. Treba je vrhunsko skakati, da zmagaš, našim fantom je to dva dni zapovrstjo uspelo. Jutri nas čaka še dolg dan, veliko stvari je še odprtih, v igri. Želim si, da nadaljujejo v tem ritmu in ko potegnemo črto po tekmi, bomo videli, koliko je bila ta sezona vredna."

Prvo mesto v pokalu narodov bi bilo zanj nekaj izjemnega, a tudi tu ima podobno mnenje kot Peter Prevc. "Je pohlep. Pred Oberstdorfom smo razmišljali, ali nam bo sploh uspelo priti na zmagovalni oder. Mogoče je treba ta pohlep malo umiriti. Takole bom rekel, ko ne gre, bi rad, da nismo vsi razočarani. Ko pa steče, pa ne smemo vedno pričakovati 1-2-3, ampak ostati realni, se boriti za najvišja mesta. Skušamo osvojiti, kar največ se da. Na koncu bo vedno zmagal najboljši," je sklenil glavni trener.

Lanišek, Prevc, Jelar, Zajc | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 5
  • LolekinBolek 18:44 26.marec 2022.

    Prevc, to ni pohlep, to so ambicije. Če ne preneseš pritiska, pejd šivat drese k Kranjcu.