Šport > Zimski športi
24470 ogledov

Velesila ostaja brez trenerja, svoji ekipi zapuščata tudi priznana Slovenca

Poljski smučarski skoki Profimedia
Poljaki bodo pred začetkom nove sezone morali poiskati novega selektorja, medtem ko sta sodelovanje s svojima delodajalcema prekinila tudi Slovenca Bine Norčič in Matjaž Zupan.

Poljska reprezentanca v smučarskih skokih bo dobila novega selektorja, potem ko je češki strokovnjak Michal Doležal v petek potrdil, da se po izteku pogodbe poslavlja, saj naj bi vodstvo reprezentace že iskalo novega selektorja. Omenjajo se sama velika imena smučarskih skokov.

Doležal se je sicer poljski reprezentanci pridružil leta 2016, ko je sprejel vlogo pomočnika glavnemu trenerju Stefanu Horngacherju. Ko pa se je slednji spomladi leta 2019 poslovil s tega položaja, ga je Doležal zamenjal na čelu poljske a-reprezentance.

Poljski smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav Poljaki niso tako blesteli, kot pod vodstvom njegovega mentorja, pa so vseeno tudi pod Doležalom dosegli nekaj lepih uspehov, izmed katerih so zagotovo najbolj odmevni naslov svetovnega prvaka na srednji skakalnici Piotra Zyle ter olimpijski bron Dawida Kubackega. Bili so tudi bronasti na ekipni tekmi Svetovnega prvenstva v poletih v Planici in na Svetovnem prvenstvu  v Oberstdorfu. Kubacki je osvojil tudi Novoletno turnejo, pod katero se je podpisal še Kamil Stoch, ki je dobil tudi turnejo Raw Air.

A tik pred iztekom pogodbe so imeli Poljaki za seboj eno izmed svojih slabših sezon, katero je nekoliko rešil le Kubacki z olimpijskim bronom, sicer pa je njihov najboljši skakalec Zyla v Svetovnem pokalu šele na 13, mestu, Stoch pa šele 19. Tudi v pokalu narodov zasedajo komaj 6. mesto.

Poljski smučarski skoki | Avtor: Profimedia Profimedia

"Odločil sem se, da ne bom več čakal na odločitev zveze. V četrtek sem novico sporočil štabu in tekmovalcem, želel sem, da izvedo od mene, ne prek medijev. Bilo je zelo čustveno. Šest let sem deloval na Poljskem v zelo dobrih pogojih. Naredili smo nekaj dobrih stvari, spisali nekaj uspehov. Hvala skakalcem in štabu za izkazano zaupanje. Imel sem najboljšo ekipo na svetu," je v pogovoru za Eurosport v petek razkril Doležal, ki bo svoje varovance vodil še na nedeljskem zaključku sezone.

Poljski mediji sicer poročajo, da naj bi si njihova smučarska zveza želela nekdanjega odličnega trenerja avstrijske reprezentance Alexandra Pointnerja, a da naj bi bila glavna težava višina pogodbe.

 

Slovenska strokovnjaka zapuščata svoji reprezentanci

Po Doležalovih stopinjah pa naj bi šla tudi dva slovenska strokovnjaka, ki se prav tako poslavljata z vodje položaja svojih dveh reprezentanc. Bine Norčič tako zapušča štab severnoameriške ekipe, katero sestavljajo ameriški in kanadski skakalci, Matjaž Zupan pa ne bo več trener Bolgarov, oziroma Vladimirja Zografskega.

O Slovesu Norčiča se je sicer že dalj časa ugibalo, zdaj pa je prišla uradna potrditev, da po osmih letih zapušča Severnoameričane.

Slovenski strokovnjak, ki je pred tem deloval tudi znotraj slovenske in turške reprezentance, se je ameriški reprezentanci pridružil leta 2014, obenem pa je pod svoje okrilje vzel tudi kanadske skakalce, s katerimi je tudi dosegel zgodovinski dosežek, ko je z mešano ekipo prišel do bronastega odlilčja na Olimpijskih igrah.

Bine Norčič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Zdaj pa je začutil, da je čas za korak naprej v njegovi karieri, saj se poslavlja od ameriške reprezentance, kje pa bo nadaljeval svojo športno pot, zaenkrat še ni znano. Po njegovih besedah naj bi imel na mizi tri različne ponudbe.

Norčič pa ne bo edino zanimivo slovensko ime na trgu trenerjev, saj je v soboto med tekmo v Planici v pogovoru za RTV Slovenijo Matjaž Zupan razkril, da se poslavlja z mesta trenerja najboljšega bolgarskega skakalca Vladimirja Zografskega.

Legendarni slovenski selektor, ki je našo reprezentanco vodil med leti 1999 in 2006 ter kasneje med leti 2008 in 2011, je tekom svoje kariere vodil še češko, francosko in rusko reprezentanco, zadnje čase pa je deloval znotraj bolgarske reprezentance kot trener njihovega najboljšega skakalca Zografskega, a se je tudi ta epizoda zaključila.

Matjaž Zupan bo trenersko pot nadaljeval v Franciji. (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Z Vladimirjem smo bili nekaj let skupaj, naredil je nekaj zadovoljivih, oziroma dobrih rezultatov. Morda smo pričakovali nekaj več, glede na ves potencial, ki ga je imel. To petletno obdobje zaključujemo, marsikaj novega smo se naučili in za nami je eno zanimivo obdobje. To pomeni, da ne bom več na čelu bolgarske reprezentance ter da iščem novo službo," je slovo od bolgarske reprezentance napovedal legendarni slovenski skakalec in trener.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice