Šport > Zimski športi
3941 ogledov

Dominacija Slovencev! Takšnega dosežka ne pomnimo

Žiga Jelar Epa
Izjemni Slovenci na prvi tekmovalni dan planiškega praznika.

Slovenski 'letalci' so v prvi seriji petkove posamične tekme v Planici povsem deklasirali tekmece. Devet se jih je namreč uvrstilo v drugo serijo, kar pet na prvih pet mest. Najboljši je bil po točkah Timi Zajc, za njim pa so se zvrstili Žiga Jelalr, Domen in Peter Prevc ter Anže Lanišek. 

Doslej so slovenski orli zabeležili dve trojni zmagi, obe v Sapporu na Japonskem. V sezoni 2013/14 je Jernej Damjan premagal Petra Prevca in Roberta Kranjca, dve sezoni kasneje pa je bil Peter boljši od Domna in Kranjca. Pred drugo serijo se je tako napovedoval največji uspeh Slovencev v svetovnem pokalu.

Pred nastopom slovenske peterice je vodil vodilni mož v svetovnem pokalu Rjoju Kobajaši, ki je v drugo poletel do 237 metrov. Japonec je bil v prvi seriji deveti, po njegovem drugem poletu pa so za njim zaostali Stefan Kraft, Kamil Stoch in rojak Jukija Sato. Slednji je sicer skočil še meter dlje, a je po pristanku podrsal po tleh.

Od Slovencev se je prvi v smučino podal Lanišek in Sloveniji že zagotovil zmago. Kobajašija je z 230,5 metra namreč premagal za 5,7 točke.

A nato je povedel Peter Prevc. Doskočil je pri 237 metrih. Domen je v drugo poslabšal uvrstitev, z daljavo 220 metrov je padel na takrat peto mesto.

Jelar je nato že poskrbel za trojno zmago in ponovitev dosežkov iz Sappora. Z daljavo 239 je za 3,4 točke premagal Petra Prevca.

Žiga Jelar | Avtor: Epa Epa

Sledil je le še polet Zajca. Temu je zmanjkalo nekaj metrov, padel je na četrto mesto. Kljub vsemu gre za najboljšo slovensko predstavo v svetovnem pokalu. S tem so Slovenci ponovili dosežek Avstrijcev izpred 42 let, ko so 20. januarja 1980 v Thunder Bayu prav tako prišli do prvih štirih mest.

Jelar je prišel do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, na stopničke pa sta stopila še Peter Prevc in Lanišek. Zajc je bil četrti, sedmi pa Domen Prevc. 

Anže Semenič je osvojil 16. mesto, 22. je bil Bor Pavlovčič, 27. Lovro Kos, 29. pa Cene Prevc.

Slovenija je z izjemnimi poleti v pokalu narodov prehitela Norveško in se zavihtela na tretje mesto. Zaostanek za Nemčijo je le 39 točk, ob takšni formi Slovencev pa so dosegljivi tudi vodilni Avstrijci.

V boju za mali kristalni globus v poletih zdaj vodi Jelar (210 točk), drugi je Zajc (200), tretji Kraft (190).

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Sorodne novice