Šport > Zimski športi
9755 ogledov

Tande se je vendarle vrnil v Planico! Ne boste verjeli, zakaj!

Daniel Andre Tande Twitter/Slovenska vojska
Norveški skakalni as Daniel Andre Tande je sprejel odločitev, da po lanski hudi nesreči letos ne bo nastopil v Planici. A se je vseeno pojavil v dolini pod Poncami. Tu je namreč s prav posebnim razlogom.

V slovenskemu hramu smučarskih skokov se je danes začel zaključek sezone Svetovnega pokala v smučarskih skokih. V dolini pod Poncami sta bila namreč na sporedu dva treniga, ob 11. uri pa bi se morale začeti kvalifikacije, a je zaradi premočnega sonca prišlo do velikih težav z naletno smučino, tako da je bil drugi trening prekinjen, kvalifikacije pa prestavljene na 15. uro.

Jan Hörl Poleti prestavljeni Šport Drama v Planici: težave z zaletiščem skoraj usodne za avstrijskega asa

A če so bili organizatorji in gledalci razočarani nad razpletom današnjega dopoldneva, pa jim je zagotovo srce veselo zaigralo, ko so pod vznožjem letalnice zagledali znan obraz. V Planico se je namreč vrnil Daniel Andre Tande!

Norvežan je lani med poleti v Planici grdo padel, življenje pa mu je rešila le prisebna in hitra reakcija planiškega osebja in zdravniške ekipe ob skakalnici, ki so ga hitro oskrbeli ter s helikopterjem prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer je na koncu izjemni Norvežan dobil najpomembnejšo bitko svojega življenja.

Daniel Andre Tande | Avtor: Profimedia Profimedia

Tande se je nato že letos vrnil med najboljše, na domači tekmi je celo zmagal, a so spomini še vedno zagotovo zelo boleči. Že pred dnevi je naznanil, da je že zaključil s tekmovalno sezono ter da v Planici ne bo nastopil.

Zato pa je bilo veselje še toliko večje, ko se je Norvežan vseeno vrnil pod Ponce. Tu sicer ne bo nastopil, a je Planico obiskal s prav posebnim namenom. Želel se je namreč spoznati z ekipo, ki mu je pred enim letom rešila življenje. Tande se je tako srečal s helikoptersko posadko slovenske vojske in se ji zahvalil, da ga je ob lanskem padcu varno in hitro prepeljala v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

"Tu sem zato, da bi spoznal ljudi, ki upravljajo s tem helikopterjem. Rad bi se jim zahvalil za izjemno delo, ki so ga opravili ob moji nesreči. Vem, da bi brez teh ljudi verjetno že bil pokopan nekje na Norveškem. Da sem se lahko vrnil in jih spoznal ter se jim zahvalil, je uresničitev sanj. Če veste, da na skakalnicah na vas pazijo takšni ljudje, je zagotovo lažje skočiti," se je Tande zahvalil helikopterski posadki, ki mu je rešila življenje.

"V Planico sem se povabil kar sam, saj sem povedal našemu trenerju, da si želim obiskati Planico, pa čeprav ne skačem. Seveda mi je dovolil in Smučarska zveza Slovenije je organizirala, da sem lahko spoznal ljudi, ki so lani pilotirali helikopter. Tako sem lahko spoznal tiste, ki so lani skrbeli zame, kar je bil resnično lep trenutek zame. Čutim, da sem moral iti skozi vse to, preden se vrnem k skakanju. Moral sem končati z enim poglavjem, da lahko začnem novega," je svoj razlog za vrnitev v dolino pod Ponce za RTV Slovenijo pojasnil izjemni Norvežan.

"Trenutno se počutim zelo dobro. Ko sem zjutraj prišel do hriba, sem še verjel, da sem sprejel pravilno odločitev, toda zdaj, ko vidim pogoje, kako odlično je skakalnica pripravljena, ko sem videl prve skoke, sem pomislil pri sebi, da bi tudi sam moral v tem trenutku skakati."

"Seveda bi me bilo pred prvim skokom strah, toda vem, če bi imel s seboj svojo skakalno opremo, bi danes zagotovo skočil. Toda to morda ne bi bila najboljša odločitev zame, če gledamo prihodnjo sezono. Naslednje sezono bi rad skakal na najvišjem nivoju in po Vikersundu, ki je bil zame resnično težak vikend, tako fizično, kot mentalno, sem sprejel odločitev. Tako da se vendarle zdi, da sem sprejel pravilno odločitev. Stojim za njo in zdi se, da je bila to najboljša odločitev za naslednjo sezono," je razlog za predčasen zaključek sezone pojasnil Tande.

"Upam, da se bom naslednje leto vrnil sem v najboljši formi, ko bo tu Svetovno prvenstvo. Zato je tudi bila odločitev, da končam sezono po Vikersundu, pravilna. Rad bi se pripravil na naslednjo sezono, kjer bo zagotovo ogromen cilj zame ravno Svetovno prvenstvo v Planici. Upam seveda na kakšno izmed posamičnih medalj, saj sem že letos pokazal, da če prikažem svoje najboljše skoke, lahko premegam kogarkoli."

Komentarjev 1
  • Orto 07:26 25.marec 2022.

    Vso spoštovanje pripadnikom GRS ob vznožju skakalnice, medicinski ekipi in helikopterskim reševalcem za odlično opravljeno delo. Delo, ki je več od službe, je plemenito poslanstvo. Takšne zgodbe nam vračajo vero v človečnost v vse bolj individualni družbi.

Sorodne novice