Šport > Zimski športi
1522 ogledov

Peter Prevc: Za mizo sva sedela tri ure

Peter Prevc Prevc letos še nima uvrstitve med najboljšo deseterico.
Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc ob koncu olimpijske sezone, v kateri mu ni šlo po načrtih, ni skrival, da vzdušje v reprezentanci ni spodbudno.

Pri Smučarski zvezi Slovenije so se po slabši sezoni odločili za spremembe in trenersko taktirko namenili Gorazdu Bertonclju, ki je na predstavitvi dejal, da želi vrniti Petra Prevca tja, kjer je nekoč že bil. Novi glavni trener je skupaj s Petrom Prevcem pred začetkom priprav na novo sezono opravil temeljit pogovor, skupaj sta naredila načrt dela, da bi se 25-letni skakalec pozimi spet vrnil v svetovni vrh.

peter prevc Nov veter Šport Prevc: Prej smo bili že naveličani, zdaj pa ...

"Gorazda seveda poznam že od prej, a odkar je postal glavni trener, sva se usedla skupaj in prvič sedela za mizo tri ure. Veliko je imel za povedati. Veliko mi je razložil, tako da smo šli lahko s skupnimi in z razdelanimi idejami v trening," je o sodelovanju z novim trenerjem povedal Prevc.

"Če strnem na kratko, je rekel, da ve, česa sem sposoben in da bomo k temu stremeli. Sva pa samo uskladila svoja pričakovanja drug do drugega. A ni bilo treba prav veliko usklajevati," je v smehu še razkril Prevc in dejal, da se je kljub dvema slabšima sezonama v priprave na novo podal zelo umirjeno: "Ne vem, zaupam stroki in grem v novo sezono z zaupanjem in s trdno voljo."

Prevc je priznal, da je že razmišljal tudi o podobni samostojni poti, kot jo je ubral njegov reprezentančni kolega Jernej Damjan, a v isti sapi dodal, da bržkone sam še nima dovolj izkušenj za kaj takega: "Razmišljal sem tudi o tem, ampak ne vem, če imam že dovolj znanja in izkušenj, da bi se tega lotil. Treba je sebe zelo, zelo dobro poznati oziroma najti človeka, ki te zelo, zelo dobro pozna."

Po dveh polnih tednih dela z novo ekipo je najstarejši med brati Prevc dejal, da je brez dvoma vzdušje v ekipi drugačno, da je zavel svež veter: "Lahko rečem, da so se vaje na treningih pod vodstvom novega trenerja spremenile približno za 90 odstotkov. Več je koordinacijskih vaj. V bistvu pa so nekako podobne tistim, ki smo jih na pripravah delali, denimo, tri leta nazaj, tistim, ki so jim nato sledile uspešne sezone, ko sem dobro skakal tudi pozimi."

janne ahonen Je to konec? Šport Superšampion brez mesta v reprezentanci

Glavni trener Bertoncelj pri Prevcu vidi več področij, na katerih ima prostor za napredek, a kot najpomembnejšega izpostavlja zlasti psihološkega. "Pravzaprav sva skupaj sedela tri ure in pol. To je bil bolj neformalen, sproščen pogovor, debata o tem in onem. Povedal je svoje ideje, ki so se skladale z našimi. Tu ni bilo dileme," je o uvodnem pogovoru s svojim novim varovancem dejal Bertoncelj in dodal: "Peter lahko napreduje na več področjih, zagotovo na psihološki ravni. Mora spet najti sproščenost, da ne začne 'komplicirati' po nepotrebnem, da se res prepusti in zaupa. Jaz mislim, da bo že to dovolj, da bo bistveno boljši."

"S takim šampionom, kot je Peter, je užitek delati, zagotovo tudi izziv in posebna čast. Ampak zame osebno je užitek delati prav z vsemi temi fanti in tudi izziv," je o novih nalogah na čelu slovenske reprezentance še povedal Bertoncelj.

Komentarjev 1