Šport > Zimski športi
1478 ogledov

Superšampion brez mesta v reprezentanci

janne ahonen EPA Ahonen je v karieri dobil 36 tekem za svetovni pokal in osvojil dva velika kristalna globusa.
Finska reprezentanca v smučarskih skokih je pred menjavo generacij.

Po odhodu Andreasa Mitterja z mesta glavnega trenerja bo finske skakalce poslej vodil domači strokovnjak Lauri Hakola, ki je bil doslej pomočnik Avstrijca. Strokovni štab skakalcev iz dežele tisočerih jezer na seznam članov ekipe ni uvrstil slovitega Janneja Ahonena.

S seznamov članov A in B ekip, ki ga je na spletni strani objavil novi trener Hakola, ni 40-letnega veterana, enega najuspešnejših tekmovalcev smučarskih skokov vseh časov, ki je na tekmah za svetovni pokal tekmoval že vse od leta 1992.

Ahonen je s petimi zmagami (1998/99, 2002/03, 04/05, 05/06, 07/08) najuspešnejši tekmovalec skakalne novoletne turneje. Ahonen, skupni zmagovalec svetovnega pokala v letih 2004 in 2005, se je sicer dvakrat že poslovil od skokov in nato snedel besedo ter se znova pridružil karavani. Prvič po sezoni 2007/08, drugič marca 2011.

andreas kofler Po slabi sezoni Šport Skakalna velesila šokirala z izborom

Osemintridesetletni Hakola, ki je podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti, je že sestavil ekipi A in B. V prvi so Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Maatta in Eetu Nousiainen, v drugi pa so za zdaj mlajši tekmovalci Kalle Heikkinen, Henri Kavilo, Niko Kytoesaho in Niko Loeytaeinen.

Ob Ahonenu v ekipah ni tudi mlajšega Villeja Larinta. V skakalnih krogih ugibajo, da bosta oba končala profesionalni karieri skakalca.

"Pred nami je menjava generacij. Ponudil sem možnost mladim skakalcem, ki so motivirani in so željni učenja ter si želijo osebnega napredka," je odločitev pojasnil Hakola.

Ahonen bo, glede na medijska poročila, še naprej ostal posredno povezan s skoki. Trenutno je povsem osredotočen na posel, povezan s šivanjem in oblikovanjem skakalnih kombinezonov.

smučarski skoki skakalnica Slovo Šport Zmagovalec novoletne turneje zaključil kariero
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.