Šport > Zimski športi
7254 ogledov

"Sistem je preferiral Slovence, zato se Hrvati niso mogli prebiti"

ivica janica kostelić EPA
Legendarni Ivica Kostelić je ob smučarski evforiji, ki je zajela našo južno sosedo, spomnil na neenakovredne pogoje slovenskih in hrvaških smučarjev v nekdanji skupni državi.

Hrvaško alpsko smučanje je v razcvetu. Po Janici in Ivici Kostelić, ki sta pisala zgodovino belega športa, imajo Hrvati spet tekmovalce, ki krojijo sam svetovni vrh.

Paradni konj hrvaškega smučanja je Filip Zubčić, veleslalomski specialist, ki je na nedavni slalomski tekmi v Zagrebu osvojil odlično peto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v tej disciplini.

Dva dni kasneje se je na veleslalomu v Adelbonu zavihtel na drugo stopničko, kar mu je prineslo novih 80 točk in četrto mesto v skupni razvrstitvi.

filip zubčić | Avtor: Epa Epa
Da gre za smučarsko velesilo, so Hrvati dokazali na Sljemenu, kjer so se poleg Zubčića med najboljših 30 uvrstili še trije tekmovalci. Matej Vidović je bil 12., Samuel Kolega 15., Istok Rodeš pa 23. Izjemen ekipni uspeh je zelo čustveno pospremil tudi najboljši hrvaški smučar vseh časov Ivica Kostelić.

"Vedno v manjšini, a nikoli premagani. Štirje fantje so nastopili na tekmi, vsi štirje so osvojili točke, trije so dosegli izid kariere v slalomu. Tako sem ponosen," je zapisal nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala. "Na Sljemenu smo dosegli rezultate smučarske velesile," je dodal.

Hrvaško smučanje je senzacija

Tamkajšnji mediji uspehe hrvaških smučarjev opisujejo kot 'senzacionalne'. Pri tem se opirajo na podatek, da Avstrija razpologa s 7200 kilometri smučarskih prog, Hrvaška s samo 30. "Manj kot jih imajo Slovenci na Krvavcu," piše Index.hr. 

Da ima Avstrija 261 žičnic, še 50 pa jih je v fazi gradnje, medtem ko ima Hrvaška eno, na katero je čakala 20 let. Da proračun hrvaške smučarske zveze ne presega 400.000 evrov, medtem ko Avstrija samo za slalomiste namenja šest milijonov evrov. In še in še.

ante kostelić | Avtor: Epa Epa
"Ni naključje, da v smučanju dominirajo tehnološke najbolj razvite države. V svetovnem vrhu ni Poljske, Belorusije, Kazahstana ali Rusije. Potem pa se najde ena Hrvaška. Čestitke dežuje z vseh strani. Na žičnici sem se srečal z nemškim trenerjem, ki mi je iskreno čestital. V svetovnem pokalu si moraš spoštovanje zaslužiti. Avstrijcem, Švicarjem in Skandinavcem zagotovo všeč, ko mi zmagujemo, vendar nas spoštujejo. To je velika reč," je za Index povedal Kostelić.

"V Jugoslaviji je sistem preferiral Slovence"

"Ljudje se ne zavedajo, da je vsaka uvrstitev med top 30 vrhunski rezultat, če prihajaš s Hrvaške. Do pretekle sezone sem imel na računu več slalomskih zmag kot vsi Švicarji od leta 1966 skupaj. Resda slalom ni njihova prioriteta, a vseeno gre za neverjeten podatek," pravi Kostelić.

Za zapoznel preboj hrvaških smučarjev krivi razmere v nekdanji skupni državi, v kateri so bili Hrvati napram Slovencem, kar zadeva pogoje za razvoj smučarskega talenta, vselej v depriviligiranem položaju. "Pozabljamo, da je imela Hrvaška vedno izvrstne smučarje, tudi pred in po Kostelićih. V Jugoslaviji je sistem preferiral Slovence, zato se naši niso mogli prebiti."

Zubčić rezultat skupnega dela

"Prepričan sem, da je Zubo trenutno najboljši veleslalomist na svetu. To se takoj vidi. Ni se pojavil iznenada, temveč je plod dobrega dela hrvaške smučarske zveze. On je rojen športnik, ima vrhunske fizične predispozicije, je borben in smučanje mu pomeni vse na svetu. Njegove tehnične kvalitete je bilo moč opaziti, ko je bil še otrok. Pretekla leta je bil še malce nezrel, zdaj je miren in osredotočen. Od nekaj je imel najkrajši zavoj od vseh. Napovedal sem, da bo pometel s konkurenco, ko se ga bo naučil nadzorovati."

Komentarjev 2
  • astibo8020 18:35 09.januar 2021.

    To je podobno kot stereotip, da so vsi Slovenci skijaši in nimajo pojma o nogometu, čeprav je bilo veliko odličnih nogometašev v preteklosti.

  • Ender3 17:14 09.januar 2021.

    Morda res ampak, kaj je tata Kostelić dosegel z ekstremnim preferiranjem svojih otrok. Slava je bila, minila, posledična invalidnost zavedno ostala.

Sorodne novice