Šport > Zimski športi
827 ogledov

FIS ni prišel v zasneženi Maribor, kontrola v Kranjski gori

Maribor Pohorje Jure Banfi, mariborinfo.com
Tradicionalno smučarsko tekmovanje se očitno še enkrat več ne bo odvilo v štajerski metropoli.

Zaradi pomanjkanja snega v spodnjem delu proge tudi letos ne bo možno izvesti tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučark v Mariboru. A je želja, da bi Zlata lisica ostala v Slovenji. V načrtih je tako selitev Zlate lisice v Kranjsko Goro, je za STA povedal generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar.

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze in tekmovalni direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala Markus Mayr bi moral že v četrtek opraviti snežno kontrolo na poligonu na Mariborskem Pohorju. Na željo prirediteljev tekmovanja je prihod v Maribor odložil za 24 ur. A vreme ni šlo na roko mariborskim organizatorjem, od napovedane ohladitve ni bilo nič. Tekmovalna proga v zdajšnjem stanju namreč ne dopušča izvedbe 57. Zlate lisice v Mariboru.

"Žal se je uresničil scenarij, ki ni naklonjen izvedbi Zlate lisice v Mariboru. S Smučarsko zvezo Slovenije in organizacijskim komitejem pokala Vitranc pa se borimo, da bo 57. Zlata lisica ostala v Sloveniji. Zanimanja za to, da bi ženska veleslaloma izpeljali v tujini je veliko," je dejal Vilar.

Žan Kranjec Alpsko smučanje Šport Kranjec zaradi bolečin izpustil najljubšo tekmo

"Lahko sporočim dobre novice. Vendar pa nas čaka še nekaj načrtovanja in veliko dela. Moramo se usesti v pisarni in pripraviti načrt izpeljave tekmovanja. Tukaj ni opaziti pomanjkanja snega, je pa na žalost snega preveč. Veliko je naravnega snega, kar pomeni, da moramo poiskati najboljšo možno rešitev, kako v enem tednu pripraviti tekmovalno progo in utrditi snežno podlago, da bo lahko omogočala izvedbo dveh veleslalomov," je bil v izteku vitranške strmine v zgodnjem popoldnevu zadovoljen Mayr.

"Stoodstotno sem prepričan, da je tekmovanje mogoče izpeljati. Organizacijski komite Zlate lisice s podporo Kranjske Gore lahko uresniči načrt. In mislim, da bomo konec tedna uspešni," je povedal predstavnik Mednarodne smučarske zveze.

Po načrtih bi Maribor 16. in 17. januarja gostil dve veleslalomski tekmi za svetovni pokal alpskih smučark, namesto klasičnega lisičkinega sporeda, ki ga sestavljata veleslalom in slalom.

Maribor Pohorje | Avtor: Jure Banfi, mariborinfo.com Jure Banfi, mariborinfo.com

Mariborski organizatorji v zadnjih dneh niso imeli takšne sreče z vremenom. "Na prvi pogled so razmere zimske. Mariborsko Pohorje je pobeljeno, zasneženo, proga je trenutno pripravljena do Trikotne jase, manjka pa zadnji del, ki ga nismo mogli utrditi. Zadnje sneženje je naredilo več škode kot koristi, saj se temperature niso spustile pod ledišče, da bi lahko še dodatno zasneževali s snežnimi topovi. Pred tem sta dež in odjuga s proge sprala veliko snega," je boj z naravo opisal Vilar, ki pričakuje seveda, da bo Mednarodna smučarska zveza uradno prižgala zeleno luč za izvedbo 57. Zlate lisice v Kranjski Gori.

Težave s snegom postajajo stalnica tekem v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na petih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke še enkrat več gostovale v Kranjski Gori na progi v Podkorenu, ki sicer tradicionalno marca gosti moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc.

Zlato lisico so lani zelo uspešno izpeljali na vitranški strmini, celo s slovenskimi stopničkami, tretjim veleslalomskim mestom domačinke iz Podkorena Mete Hrovat. Je pa covid-19 marca zarezal v načrte organizatorjev pokala Vitranc, saj moškega tekmovanja za svetovni pokal, kljub odlični progi in pogojem, zaradi pandemije novega koronavirusa niso mogli izpeljati.

Komentarjev 1
  • Friderik1950 13:34 08.januar 2021.

    Mogoče bo čez čas prišlo do granitnega spoznanja, da Maribor ravno ni smučarsko središče, saj še mesto vina več ni, pa da Pohorje še niso Alpe in bi zato moralo imeti alpsko smučanje, čeprav so nekateri o tem granitno prepričani. ...prikaži veči. Počasi bo treba enostavno počiti to Zlato lisico, denar zanjo pa nameniti neki skupni telovadbi, promocijo Maribora pa iskati kje drugje. Morda pri Zlatem prašiču ali Zlati srni, no pri nečem zlatem pač. Saj ne vem, mogoče se celo motim

Sorodne novice