Šport > Zimski športi
510 ogledov

Prevc, Zajc in Stoch osmoljenci vetrovne loterije, grd padec Nemca

Timi Zajc Epa
V Oslu je bila izpeljana le ena serija, slovenski skakalci so jo končali na šestem mestu.

Slovenski smučarski skakalci Peter Prevc, Anže Lanišek, Domen Prevc in Timi Zajc so na ekipni tekmi za svetovni pokal v Oslu osvojili šesto mesto, obveljala pa je le prva serija, saj je tekmovalna žirija finalno odpovedala zaradi močnega in spremenljivega vetra.

Zmagali so Norvežani s 469,8 točke, drugi so bili Japonci s 456,8 točke, tretji pa Avstrijci s 454,4 točke. Slovenci so na šestem mestu zbrali 419,4.

domen prevc Raw Air Šport Trener izbral ekipo za norveško turnejo

Vetrovni Oslo je danes na Holmenkollnu pričakal prvo tekmo letošnje turneje Raw Air. Za Slovenijo je tekmo odprl Peter Prevc, ki je s 122 metri Slovenijo po prvi skupini popeljal na tretje mesto, le za Nemčijo in Poljsko, ki sta imeli 113,5 oz. 112,3 točk, Slovenci so imeli 108,2 točk. V drugi skupini je Lanišek izkoristil zelo dober veter in poletel do 129,5 metrov. Naši so imeli po dveh skokih 223,4 točk, to pa je pomenilo visoko drugo mesto, dve točki več so imeli le Norvežani. Šest točk so zaostajali Avstrijci, še devet desetink več pa Poljaki.

V tretji skupini, ki jo je močno oviral veter, je Domen Prevc padel v vetrovno luknjo in s 109,5 metri Slovenijo potisnil na peto mesto s 311,3 točkami. Vodili so Poljaki s 15 točkami naskoka pred Avstrijci, Norvežani so zaostajali skoraj 20 točk.

Takoj za mlajšim od bratov Prevc je pri 135,5 metra padel Marius Lindvik, kmalu za njim pa grdo pri 132 metrih še Stephan Leyhe.

Finalna skupina prve serije je prav tako potekala kar dolgo, Timi Zajc je denimo priložnost dobil šele, ko se je tretjič povzpel na zaletno rampo. Skočil je 120,5 metra, naši pa so s 419,4 točkami padli na šesto mesto. Prehiteli so jih Nemci, ki so imeli skoraj 20 točk naskoka.

S 144 metri je za Zajcem rekord skakalnice postavil Robert Johansson, prepričljivo vodilni na turneji po dveh serijah. Norvežani so imeli 13 točk naskoka pred Japonci in še dobri dve več pred tretjimi Avstrijci, potem ko je Kamil Stoch pristal pri 112 metrih in Poljaki so padli na četrto mesto.

gregor schlierenzauer Grenko slovo Šport Legenda končala sezono, morda celo kariero

"Tekma je zelo naporna in dolga, vleklo se je. Že poskusna serija je bila odpovedana. Na vrhu je močno pihalo, bilo je tudi kar mraz. Razmere so bile težke kar za vse tekmovalce, za tiste, ki so čakali še toliko bolj. Razpletlo pa se je, kot se je. Meni je uspel res zelo dober skok, prvi v Oslu po kar nekaj letih. S tem sem zelo zadovoljen, dobil sem res dober občutek. Imel sem tudi dober veter v drugem delu in bilo je lahko," je povedal danes najboljši Slovenec Lanišek.

"Danes je bila izredno zahtevna tekma, vetrovne razmere so bile izredno težke. Imeli smo svojo priložnost za stopničke. Peter in Anže sta svojo nalogo opravila zelo dobro, Domen je imel smolo z vetrom, čeprav je opravil popolnoma korekten skok. Timi je imel zelo dolgo čakanje v močnem, mrzlem vetru. Telo je enostavno otrpnilo, bilo je premalo dinamike v odskoku in žal prekratek skok. Šesto mesto na koncu, s samimi skoki pa smo zadovoljni," je po tekmi razmišljal glavni trener Gorazd Bertoncelj.

Timi Zajc SP Innsbruck Raw Air Šport Zajc norveško turnejo odprl s tretjim mestom

V seštevku turneje ima Johansson 16,2 točke prednosti pred Ryoyujem Kobayashijem, tretji je Nemec Markus Eisenbichler s 24,7 točke zaostanka. Zajc je padel na šesto mesto in ima 41,8 točke manj od Johanssona.

V nedeljo bo na Holmenkollnu na sporedu posamična tekma.

 

* Izidi:
 1. Norveška   469,8 točke
(Johann Andre Forfang, Robin Pedersen, Marius Lindvik, Robert Johansson)
 2. Japonska   456,8
(Yukiya Sato, Noriaki Kasai, Junshiro Kobayashi, Ryoyu Kobayashi)
 3. Avstrija   454,4
(Michael Hayböck, Manuel Fettner, Philipp Aschenwald, Stefan Kraft)
 4. Poljska    440,9
 5. Nemčija    437,9
 6. Slovenija   419,4
(Peter Prevc, Anže Lanišek, Domen Prevc, Timi Zajc)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice