Šport > Zimski športi
2261 ogledov

Prevčeve delnice skočile v nebo, tako visoko ga cenijo

peter prevc Profimedia
Peter Prevc je bil še do nedavnega zgolj bleda senca nekdanje šampionske podobe, zdaj pa mu status "prvokategornika" pripisujejo tudi pri krovni smučarski zvezi.

Le še nekaj dni nas loči od začetka novoletne turneje (28. december - 6. januar), na kateri bo skupno zmago branil najboljši skakalec lanske sezone Ryoyu Kobayashi.

Japonec tudi letos velja za prvega favorita, potem ko je na generalki pred turnejo dobil tekmo v Engelbergu, kar je bila njegova druga zmaga v samo sedmih dneh.

peter prevc Zadoščenje Šport Prevc se je vrnil med najboljše skakalce na svetu

Na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze (Fis) največ možnosti za skupno zmago pripisujejo Kobayashiju, ki se je lani zapisal v zgodovino kot tretji skakalec doslej, ki je slavil na vseh štirih tekmah.

Največjo konkurenco mu bo predstavljal Avstrijec Stefan Kraft, zmagovalec turneje iz sezone 2014/2015, ki je letos stopil na najvišjo stopničko v Nižnem Tagilu, pred zadnjo tekmo v Engelbergu pa celo oblekel rumeno majico vodilnega skakalca. To mu je nato že dan pozneje odvzel Kobayashi.

V ožjem krogu favoritov sta še Poljak Kamil Stoch, ki je zlatega orla osvojil v sezoni 2017/2018, in Nemec Karl Geiger, aktualni tretji skakalec sezone, ki se je letos dvakrat povzpel na zmagovalni oder.

peter prevc Nasmeh do ušes Šport Prevc: "Samo čakal sem, kdaj se bo zgodilo."

Poleg omenjene četverice ima po mnenju krovne smučarske zveze možnosti za skupno zmago tudi najboljši slovenski skakalec Peter Prevc. Dolenje vaščan je pravo formo ujel prav na zadnji tekmi v Švici, kjer je z drugim mestom poskrbel za najboljši rezultat sezone.

"Na Petra Prevca je treba računati. Slovenec je osvojil novoletno turnejo 2015/2016, zdaj pa se je po dolgem sušnem obdobju spet vrnil na vrh. Po drugem mestu v Engelberu je Prevc tudi uradno spet eden izmed najboljših skakalcev na svetu. Peter lahko pripravi presenečenje," so zapisali na uradni spletni strani Fis.

Oddaljene možnosti za zmago naj bi imeli še Avstrijec Jan Hörl ter četverica Norvežanov - Marius Lindvik, Daniel Andre Tande, Robert Johansson in Johann Andre Forfang.

Lov na zlatega orla se bo začel s sobotnimi kvalifikacijami v Oberstdorfu.

peter prevc Štiri skakalnice Šport Prevc z lepo popotnico na novoletno turnejo
 
Komentarjev 1
  • tomaz17 09:31 26.december 2019.

    najpametneje je oklicati za favorita nekoga , ki ga bo polomil , medtem pa imajo tvoji fantje mir pred mediji in v miru in z manj obremenitve zmagujejo !