Šport > Zimski športi
89 ogledov

Prvenec za Ferstla, Kline soliden

Boštjan Kline smuk Lake Louise
Alpski smučarji so se merili na superveleslalomu v Val Gardeni.

Zmagal je Nemec Josef Ferstl, zanj je to premierno slavje v svetovnem pokalu. Izkoristil je izvrstne vremenske pogoje, ki jih je imel ob nastopu s številko dve in z majhno razliko premagal Avstrijca Maxa Franza (+0,02) in Matthiasa Mayerja (+0,10). Boštjan Kline je zaostal 1,12 sekunde in končal kot 13. 

Tekma je bila na meji regularnosti, saj so se pogoji poslabšali že po enajstih tekmovalcih na startu, začelo je snežiti, spustila se je megla, tako da je bila slabša tudi vidljivost. Po dvajsetih minutah se je tekma znova začela, a se je po progi Saslong spustilo le še 27 tekmovalcev, ko so tekmo znova prekinili za daljši čas. Na koncu je bilo vreme močnejše. Tako da so obveljali izidi po 38 tekmovalcih, 42 tekmovalcev pa je ostalo brez nastopa, med njimi tudi Tilen Debelak.

Ferstl, njegov oče Sepp je zmagal na smuku v Kitzbühlu v letih 1978 in 1979, ni sodil v krog ožjih favoritov na današnjem superveleslalomu. Pred letošnjo Val Gardeno je bil najvišje v svetovnem pokalu peti, mesto, ki ga je osvojil decembra lani na superveleslalomu v Santa Caterini.

Nemčija lahko slavi novega junaka, saj je Ferstl prekinil kar 27 letni post v tej disciplini. Zadnji Nemec, ki je osvojil superveleslalom je bil dvakratni olimpijski prvak Markus Wasmeier marca 1991 v Lake Louisu. Max Rauffer pa je bil zadnji Nemec zmagovalec v hitrih disciplinah. Rauffer je leta 2004 dobil smuk v Val Gardeni.

Od slovenskega kvarteta se je najbolj izkazal Kline (+1,12), ki je s 13. mestom vpisal najboljši dosežek v sezoni ter na progi prikazal nekaj značilnosti, ki so ga krasile v minuli sezoni, v kateri je na smuku v Kvitfjellu osvojil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Mariborčan je za dve mesti izboljšal najboljši dosežek na tekmah v Val Gardeni, ko je lani superveleslalom končal na 15. mestu.

Letošnja sezona se ni začela v skladu s pričakovanji za najboljšega slovenskega smukača. Na smuku in superveleslalomu v Beaver Creeku je ostal celo brez točk, superveleslalom in smuk v Lake Louisu pa je končal na 19. in 25. mestu.

"Malo sem bil razočaran, ko sem prišel v cilj, saj se mi je zdela vožnja za nekaj več, pa tudi pogoji so bili dokaj v redu za to. A potem sem videl, da me niso prehitevali. Rezultat je definitivno dober, a tudi če ga ne bi bilo, bi bilo vse v redu. Že pred tem sem vedel, da znam vrhunsko smučati, oziroma da sem lahko zraven. Stvari se morajo postaviti na svoje mesto, pa gre," je dejal Kline, ki je dobil potrditev po slabši uvodni severnoameriški turneji. Od Slovencev je točke osvojil še Martin Čater (+2,26) s 30. mestom, Klemen Kosi (+3,25) pa je na 36. mestu ostal zunaj točk.

"To je bilo zelo dobro smučanje, pa tudi dober rezultat, ki ga je rabil. Praktično samo on in Italijan Peter Fill sta v tistih razmerah šla tako, da sta bila konkurenčna. To je dober rezultat za Val Gardeno in za to v kakšni fazi smo bili. Martin je na koncu po spletu okoliščin prišel do te ene točke, ki je nekaj, ni pa to kar želimo. Klemen se je narobe lotil zadeve. V poletnih mesecih je redno premagoval naše prijatelje Nemce, ki so danes zmagali. Zdaj moramo zanj narediti nek alternativni plan, da bo v Wengnu in Kitzbühlu boljše smučal," pa je dejal trener slovenske smukaške ekipe Peter Pen.

Po prvi od dveh tekem v Val Gardeni so seštevki sezone še naprej v znamenju Vikingov. Norvežan Kjetil Jansrud, ki je ostal brez točk na 35. mestu, ostaja vodilni v posebnem superveleslalomskem seštevku, na vrhu skupnega seštevka pa sta Henrik Kristoffersen in Aksel Lund Svindal.

V Val Gardeni bo v soboto na sporedu še klasični smuk, v nedeljo pa bo bližnja Alta Badia v znamenju veleslaloma.

Rezultate superveleslaloma lahko spremljate NA TEJ POVEZAVI.

Lindsey Vonn Aspen smuk Val d'Isere Šport Smučarke ostale brez tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.