Šport > Zimski športi
1763 ogledov

Slovenski orli za top 6, Domen Prevc želi še višje

Ryoyu Kobayashi Epa
V soboto se bo začela letošnja skakalna novoletna turneja.

Japonec Ryoyu Kobayashi, vodilni skakalec v svetovnem pokalu, je v očeh strokovnjakov in tekmecev prvi favorit za skupno zmago na bližnji 67. novoletni turneji. Naslov brani izkušeni Poljak Kamil Stoch, ki je zlatega orla osvojil dvakrat zapored. V slovenskem taboru glede na dosedanji potek sezone merijo na skupno uvrstitev med najboljšo šesterico.

Dvaindvajsetletni Kobayashi, ki je to sezono dobil kar štiri tekme svetovnega pokala, skupno pa je na sedmih tekmah šestkrat končal na zmagovalnem odru, je brez dvoma glavni favorit prvega vrhunca skakalne sezone, na katerem organizatorji na štirih postojankah vnovič pričakujejo več kot sto tisoč gledalcev. Kot glavnega favorita ga izpostavljajo tako stroka kot tekmeci.

A ne glede na to, tudi dvakratnega branilca skupne zmage Stocha, ki je lani postal šele drugi skakalec v zgodovini po Nemcu Svenu Hannawaldu leta 2002, ki je turnejo osvojil s pokrom zmag, ne gre kar tako odpisati. Na vseh letošnjih tekmah je končal med prvimi devetimi, v Oberstdorf pa prihaja tudi kot tretji najboljši skakalec to zimo, branilec lanske skupne zmage svetovnega pokala ter olimpijski prvak iz Pyeongchanga. Letos ima priložnost izenačiti edini hat-trick po številu skupnih zmag, ki je med letoma 1966 in 1969 uspel Norvežanu Bjoernu Wirkoli.

Poleg Stocha imajo Poljaki letos še eno močno orožje - Piotra Žylo. Drugouvrščeni skakalec v svetovnem pokalu to sezono je na zadnjih štirih tekmah stal na stopničkah, skupno pa jih je to zimo zbral pet. Zmage so letos poleg Kobayashija slavili še Rus Jevgenij Klimov, Norvežan Johann Andre Forfang in na zadnji postojanki pred turnejo tudi domačin iz Oberstdorfa Karl Geiger, ki je nemškim organizatorjem dal krila. Avstrijci upajo, da bo presenetil tudi Stefan Kraft, ki se vzpenja v formi.

Ema Klinec Grd padec Šport Takšno je stanje poškodovane Slovenke

V slovenskem taboru bo prvi favorit, kot kaže, Timi Zajc, ki je v nedeljo v Planici z dvema zelo dobrima skokoma ubranil naslov državnega prvaka, na vseh tekmah sezone pa je nastopil v finalu. "Upam, da bom naš prvi favorit na turneji, želim si, da bom zase naredil čim boljše rezultate. Zadovoljen bi bil, če bi bil na vseh štirih tekmah v finalu, če bi premagal vse svoje nasprotnike in skupno končal v najboljši deseterici," je razkril 18-letni skakalec, ki je lani debitiral na turneji in na vseh štirih tekmah premagal nasprotnike. Dodal je, da je na zadnjih treningih v Planici še izpilil formo. "Zadnje dni smo tu veliko trenirali in mislim, da sem pred nadaljevanjem sezone našel že kar pravo formo," je še povedal Zajc, ki je tudi sam za prvega favorita turneje izpostavil japonskega skakalca: "Kobayashi je trenutno v takšni formi, da mu težko kdo prepreči skupno zmago."

Najbližje stopničk to sezono je bil med Slovenci sicer Domen Prevc, ki je skoraj na vsaki tekmi trkal na vrh. "Všeč mi je, da tudi s slabšim skokom pridem med dvajseterico. Zdaj moram izpiliti še nekaj stvari, potem bo pa zares steklo in bom lahko skočil tudi na stopničke. Na turneji se bom osredotočil le na tehniko skokov, nič ne bom testiral opreme, kot sem lani. Moj fokus bo na skokih, tehniki, samem umirjanju, da bom s skakalnice na skakalnico lahko mirno preklopil. Vsekakor pa si želim med 'top 3', to je povsem realen cilj," je dejal najmlajši med brati Prevc, ki bo imel družbo starejšega brata Petra Prevca, ki je kot edini Slovenec poleg Primoža Peterke že osvojil prestižnega zlatega orla za skupno zmago.

Izkušeni skakalec je v Švici uspešno prestal vrnitev v svetovni pokal po poškodbi in dveh operacijah, zadnje dni pa mu je ponagajala viroza, a verjame, da bo za turnejo nared. "Med favoriti ravno nisem, tako da grem lahko zelo mirno na turnejo. Zame bo to moja jubilejna, deseta, tako da bo že zaradi tega nekaj posebnega," je dejal Peter Prevc.

Novoletna turneja se bo začela s sobotnimi kvalifikacijami ob 16.30 v Oberstdorfu, sledijo še Garmisch-Partenkirchen (1. januar), Innsbruck (4.) in Bischofshofen (6.).

Lani z desetim mestom najboljši Slovenec na turneji Jernej Damjan je dejal, da je po zadnjih tekmah zadovoljen s svojimi skoki, saj se njegova forma vzpenja. Kot pravi, je v sezono vstopil slabše od pričakovanj zato, ker je tik pred začetkom zamenjal opetnike za lažje, s čimer si je pošteno podrl počep. "Zdaj sem se vrnil na stare opetnike, a vseeno to ne gre z danes na jutri. Zdaj telo spet ve, kaj je prav, zdaj je treba samo še malo več samozaupanja. Za turnejo si želim, da bi nadgradil skoke iz Engelberga, pa tudi malo sreče, da pride pravi rezultat, po katerem bo lažje z vidika samozaupanja," je povedal Damjan, ki je lani na vseh tekmah nastopil v finalu.

Glavni trener slovenske vrste je šele po nedeljskem državnem prvenstvu v Planici, kjer je naslov ubranil Zajc, dokončno oblikoval ekipo za turnejo. Gorazd Bertoncelj se je odločil, da bo v ogenj poleg Zajca, Domna in Petra Prevca ter Damjana, ki so imeli nastop že zagotovljen, poslal še Anžeta Semeniča in Bora Pavlovčiča.

Po lanski turneji, kjer v slovenskem taboru zavoljo slabih dosežkov niso imeli rezultatskega cilja, letos Slovenci merijo na najboljšo šesterico. "Realno gledano, imamo tri tekmovalce, ki so sposobni na vseh štirih tekmah skočiti v 'top 10 ali 15'. Na podlagi tega lahko računamo na skupno uvrstitev nekje do šestega mesta. Ti trije so Timi, Domen in Peter, morda tudi Jernej, če se mu bo vse 'poklopilo', saj je nekako še dolžnik v tej sezoni," je pred turnejo cilje razgrnil Bertoncelj, ki pravi, da bo treba nastopati skoraj brez napak. "Turneja je izredno zahtevno tekmovanje, po mojem mnenju eno najtežjih sploh, saj se v kratkem zvrsti ogromno število skokov, kvalifikacij in tekmovanj, vsak skok šteje, ne smeš narediti napake v nobeni seriji. Če se ti napaka pripeti, si takoj zunaj finala in tudi skupna uvrstitev gre po zlu," je še opozoril glavni trener.

zlati orel novoletna turneja Novoletna turneja Šport Vse nared za spektakel
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice