Šport > Zimski športi
162 ogledov

Revolucija v tem olimpijskem športu, prvakinja sploh ne bi smela nastopiti

Šport: Revolucija v tem olimpijskem športu, prvakinja sploh ne bi smela nastopiti - Kamila Valijeva Profimedia
V umetnostnem drsanju bo po novem starostna meja za članske tekme 17 let.

Delegati na kongresu Mednarodne drsalne zveze (Isu) v Phuketu na Tajskem so sprejeli predlog za dvig minimalne starostne meje za nastop umetnostnih drsalcev na članskih tekmovanjih. Najnižja še dovoljena starost tekmovalcev je po novem zakoličena pri 17 letih. Doslej je bila minimalna starost za nastop na članskih turnirjih 15 let.

Mednarodna drsalna zveza se je za zvišanje starostne meje odločila po škandalu na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, v katerega je bila vpletena takrat 15-letna ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva, ki tako po novih pravilih sploh ne bi smela nastopiti.

Potem ko je svoji državi pomagala osvojiti ekipno zlato, so se pojavile novice, da je le nekaj mesecev pred igrami oddala pozitiven dopinški test in da na igrah sploh ne bi smela nastopiti.

Kamila Valijeva | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav je Valijeva na koncu prejela zeleno luč za nastop med posameznicami, prav zahvaljujoč dejstvu, da je imela komaj 15 let in torej zato ne more odgovarjati za svoja dejanja kot odrasla oseba, se je na tekmovanju zlomila, v dolgem programu padla in končala brez kolajne.

Pri Isuju so sicer vztrajali, a le redke prepričali, da je bilo zvišanje starostne meje na dnevnem redu že veliko pred primerom Valijeve. Zvišanje starostne meje bodo postopoma uveljavljali naslednja tri leta; najprej s 15 na 16 let in nato jo bodo že pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami leta 2026 v Italiji zvišali na 17 let.

"To je zgodovinska odločitev," je dejal predsednik Isuja Jan Dijkema, potem ko je 100 držav glasovalo za podporo ukrepu, 16 jih je bilo proti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.