Šport > Zimski športi
4280 ogledov

Revolucionarna ideja Vonnove še vedno živi

Lindsey Vonn Epa
V belem cirkusu je tudi po upokojitvi Lindsey Vonn še vedno prisotna želja po tekmovanju med moškimi in ženskami.

Nekdanja vrhunska alpska smučarka Lindsey Vonn si je v času aktivne kariere močno prizadevala za nastop na moški tekmi svetovnega pokala, a je njena želja ostala neuresničena. 

Američanka se je pred desetimi leti na vse pretege trudila, da bi ji Fis prižgala zeleno luč za nastop na moškem smuku v Lake Louisu, vendar je krovna zveza pobudo zavrnila z obrazložitvijo, da tekmovalci enega spola ne morejo tekmovati na tekmah drugega spola, ter da v tem pogledu ne bo dopuščala nobenih izjem.

Čeprav se Vonnovi želja ni uresničila, pa njena ideja tudi deset let kasneje še vedno buri domišljijo. "Če gre za predstavo oziroma spektakel, potem super, naredimo to. Mislim, da bi ljudi zelo zanimalo," je na predvečer odpadlega veleslaloma v Söldnu dejala Mikaela Shiffrin.

Sofia Goggia | Avtor: Epa Epa
Svojo zamisel o mešani tekmi je novinarjem zaupala tudi italijanska specialistka za hitre discipline Sogia Goggia. "Morda bi lahko poskusili z nekakšno kombinacijo, kjer bi dekleta vozila smuk, moški pa slalom. To bi bilo zelo zanimivo, kot nekakšno ekipno tekmovanje," je povedala smukaška olimpijska prvakinja iz leta 2018. 

"Dekleta bi tekmovala v eni disciplini, fantje pa v drugi, sicer ne bi bilo pošteno," je dodala Goggia.

Vonnovo so v prizadevanjih podpirali tudi številni kolegi. "Ko je Lindsey poskušala to narediti, sem bil takoj za," je povedal Ryan Cochran-Siegle. "Žal mi je bilo za njo, saj bi bilo lahko zelo zanimivo, še posebej v Lake Louisu, kjer je nanizala toliko uspehov," je dodal.

Vonnova je leta 2010 lsavila na olimpijskem smuku, dve leti kasneje pa je osvojila še svoj četrti veliki kristalni globus. Takrat je izrazila željo, da bi se v sezoni 2012/2013 pomerila z moškimi.

"To je naslednji nivo. Fantje so močnejši in dosegajo večje hitrosti. Enkrat bi rada poskusila. Samo enkrat," je takrat izjavila.

Povsem drugače pa na idejo o mešani tekmi gleda Petra Vlhova: "Moških in žensk ne moremo primerjati. Kdor želi tekmovati z moškimi, to počne zaradi medijske pozornosti. Jaz tega ne potrebujem," je dejala.

Shiffrinova medtem opozarja, da bi bilo potrebno izluščiti motiv za organizacijo takšne tekme. "Ali želimo dokazati, da si ženske to zaslužimo ali da smo sposobne zmagati na moški tekmi? Tukaj primerjamo jabolka in hruške. V določenih pogojih bi nekatera dekleta, to velja še posebej za Lindsey Vonn, lahko premagala fante," meni ameriška zvezdnica.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice