Šport > Zimski športi
54 ogledov

Rusi ne bodo bojkotirali Pyongchanga

rusija olimpijski krogi Epa
Ruski olimpijski komite se je danes odločil podpreti pot ruskih športnikov na zimske olimpijske igre v Pyeongchang.

Kot so sporočili po seji ruskega t.i. olimpijskega kongresa, bo komite podprl športnike, ki se bodo odločili tekmovati na igrah pod olimpijsko zastavo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Odločitev je bila sprejeta na najvišjem organu odločanja ruskega olimpijskega komiteja, ki je tako pustil prosto pot športnikom, da se odločijo o sodelovanju na igrah pod omejitvami Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Ta je prejšnji teden Rusiji zaradi sistemskega dopinga prepovedal nastop v Pyeongchangu.

vladimir putin Odziv Šport Putin prižgal zeleno luč

V skladu z odločitvijo Moka 5. decembra bodo na igrah lahko nastopali le tisti ruski športniki, ki bodo izpolnili stroga merila, pa še to le pod olimpijsko zastavo oziroma nevtralnim statusom.

Odločitev je sprva sprožila val ogorčenja v Rusiji in ugibanja o morebitnem bojkotu iger. Izjave ruskih predstavnikov v zadnjih dneh pa so to možnost sicer izključile.

Vladimir Putin Rusi besnijo Šport Rusi besnijo, zahtevajo proteste in bojkot, Putin molči

Ruski olimpijski komite je tako danes sporočil, da bo nudil pomoč ruskim športnikom, ki se bodo odločili za pot v Pyeongchang. Že v petek naj bi se tako njeni predstavniki srečali s predstavniki Moka, da se dogovorijo o podrobnostih udeležbe ruskih športnikov pod olimpijsko zastavo.

"Naši strokovnjaki bodo odpotovali v Lozano 15. decembra, da se pogovorimo o odprtih vprašanjih," je po današnjem sestanku dejal predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov. Po njegovem je med glavnimi odprtimi vprašanji seznam imen športnikov, ki jim bo nastop dovoljen.

Kot je sporočil Žukov, bi lahko za nastop na igrah bilo upravičenih več kot 200 športnikov. Obenem je poudaril, da je še prehitro govoriti o končnem številu ruskih potnikov v Pyeongchang, ker bo o tem odločal Mok. Najpomembneje za Rusijo je, da bodo lahko na igrah nastopili njeni najboljši športniki, je dodal.

Ruski minister za šport Pavel Kolobkov je po današnjem zasedanju sporočil, da bodo ruski športniki nadaljevali priprave po ustaljenem načrtu. "Vsi športniki, ne glede nato, ali bodo na koncu sodelovali na olimpijskih igrah ali ne, bodo prejeli močno podporo ruskega ministrstva za šport, tako na pravnem področju kot tudi finančno in moralno," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice