Šport > Zimski športi
12707 ogledov

Senzacija smučarja, ki je preživel smrtno nesrečo Draga Grubelnika

albert popov Epa
Bolgarski smučar, ki je preživel nesrečo, v kateri je življenje izgubil Drago Grubelnik, je dosegel izjemen uspeh na slalomu v Kitzbühlu.

Eden izmed velikih junakov slalomske tekme v Kitzbühlu je postal 21-letni bolgarski smučar Albert Popov, ki je z devetim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v karieri.

štefan hadalin Slalom Šport Zadovoljstvo v slovenskem taboru

Popov je v prvi vožnji nastopil s startno številko 71 in senzacionalno zasedel peto mesto, pri čemer je dosegel hitrejši čas od Marcela Hirscherja in Henrika Kristoffersena. V finalni vožnji je izgubil štiri mesta in se na koncu veselil sploh prve uvrstitve med najboljšo deseterico. Točke svetovnega pokala je osvojil tretjič v sezoni.

Bolgar je slovenski javnosti poznan po tem, da je ped štirimi leti sedel na zadnjih sedežih avtomobila, v katerem se je smrtno ponesrečil nekdanji slovenski smučar Drago Grubelnik.

Tragična nesreča se je zgodilo 17. oktbora 2015, ko so se Grubelnik, takratni trener bolgarske reprezentance, njegov pomočnik Dimitar Hristov in takrat 18-letni Popov vračali s treninga na ledeniku v Söldnu. Beseda je tekla o nadaljevanju priprav na sezono, ko je Grubelnik nenadoma izgubil oblast nad vozilom v zgrmel v 270 metrov globoko brezno. Devetiintrideseletnik je kasneje umrl v bolnišnici v Murnauu, medtem ko sta jo njegova sopotnika odnesla s hujšimi poškodbami.

Prav Popov je v pogovoru za Siol leto in pol po nesreči slovenski javnosti razkril zadnje besede pokojnega smučarja. "Žal mi je, fanta, ubil sem vaju!" se je v tistem grozljivem trenutku opravičil nekdanji vrhunski slalomist.

ilka štuhec Brez izgovorov Šport Ni kriva proga, odgovornost nosi Štuhčeva

Popov je v bolnišnici preživel šest dni, večji del leta 2016 pa je okreval po hudih fizičnih in psihičnih poškodbah. Na bele strmine se je vrnil prav v Söldnu in na prizorišču, kjer je izgubil trenerja in prijatelja, osvojil 69. mesto.

Več kot tri leta po nesreči je v Kitzbühlu posegel po izidu kariere in verjamemo, da se je ob tem spomnil tudi na pokojnega mentorja.

Gubelnik je bil nekdanji slovenski alpski smučar, ki se je po koncu kariere preizkusil v trenerskih vodah. Največji uspeh je dosegel leta 2000 s tretjim mestom na slalomu v Wengnu. Skupno je zbral enajst uvrsititev med najboljšo deseterico. Sezono 2001/2002 je sklenil na 14. mestu slalomskega seštevka.

Slovenske barve je branil na treh olimpijskih igrah - Naganu (1998), Salt Lake Cityju (2002) in Torinu (2006). Udeležil se je tudi svetovnih prvenstev v Beaver Creeku leta 1999 in St. Moritzu leta 2003. Kariero je končal leta 2007.

Življenje je izgubil v prometni nesreči na 12-kilometrski cesti z ledenika Rettenbach do Söldna na nadmorski višini 2455 metrov.

Drago Grubelnik | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice