Šport > Zimski športi
7136 ogledov

Shiffrin: "Čuden občutek, ko se pri 25 letih zaveš ..."

mikaela shiffrin Epa
Slalomska kraljica je ob prečkanju ciljne črte v Flachauu izpustila krik olajšanja, praviloma rezerviran za prav posebne trenutke.

Mikaela Shiffrin se je na nočni tekmi v Flachauu veselila prve slalomske zmage po več kot letu. Američanka je vodila že po prvi vožnji, v finalu pa odbila vse napade konkurentk ter se stotič v karieri zavihtela na zmagovalni oder.

To je bila že njena 68. zmaga v svetovnem pokalu, 44. slalomska. Prehitela je Avstrijca Marcela Hirscherja, ki je v času svoje kariere zbral 67 zmag. Pred Shiffrinovo sta tako le še rojakinja Linsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86).

mikaela shiffrin | Avtor: Instagram Instagram
Ko je prečkala ciljno črto v finalu in se je na semaforju izpisalo prvo mesto, je 25-letnica od navdušenja zavpila. "Včasih, ko se zjutraj zbudim, si želim kričati na ves glas. Tako glasno, da bi me slišal cel svet. To energijo poskušam usmeriti v smučanje, saj ne vem, kaj bi sicer počela z njo," je po prvi slalomski zmagi po 29. decembru 2019 novinarjem pripovedovala Američanka.

"Finalna vožnja je bila najboljša slalomska predstava, kar sem jih trenutno sposobna na dirki," je povedala. V finalu je branila 33 stotink prednosti pred Katharino Liensberger, do cilja jih je pripeljala 19.

Nov začetek

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa
Shiffrinova se je konec novembra vrnila v svetovni pokal, potem ko je bila zaradi smrti očeta odsotna več kot 300 dni. K nekoliko daljšemu premoru je pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj bi se sicer na bele strmine vrnila že na finalnih tekmah v Cortini d'Ampezzo, a so te odpadle. Letošnjo sezono bi morala začeti na ledeniku v Söldnu, a je nastop odpovedala zaradi lažje poškodbe hrbta. Z jubilejno zmago v Flachauu je dokazala, da se počasi vrača na pota stare slave. "Ena tistih tekem, za katere si želiš, da se ne bi končale. Obožujem ta občutek, ki ga nisem občutila zelo dolgo. Želim si ga obdržati," je povedala.

"Čuden občutek"

Shiffrinova, najboljša slalomistka vseh časov, je bila poražena na zadnjih šestih tekmah v njeni paradni disciplini, kar nekaj jih je v tem času dobila njena rivalka Petra Vlhova"To je kot nov začetek zame. Večina mojih zmag in najboljših tekem je že za menoj. To je že v preteklosti. Čuden občutek, ko se pri 25 letih zaveš, da so najboljša leta že minila," je povedala.

Dotaknila se je tudi zgoščene konkurence pri vrhu. "Počasi spet začenjam uživati v tekmovanju. Zdaj sem nekoliko bolj nervozna in mi to pobere več energije. Z eno napako že izpadem iz boja za zmago ali stopničke."

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Bolečina ob izgubi še vedno skeli

Za Shiffrinovo je bila to druga zmaga po smrti očeta. Povedala je, da je imela na veleslalomu v Courchevelu veliko "sreče", uspeh pa je imel grenak priokus.

"Spremenila bi marsikateri dogodek v lanskem letu. Želim si, da bi bilo življenje spet takšno kot pred 2. februarjem (smrt očeta, op. a.). Potrebovala bom nekaj časa, a naredila sem velik korak v pravo smer."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice