Šport > Zimski športi
148 ogledov

Shiffrinova prva favoritinja, Slovenke po visoka mesta

53 zlata lisica Anže Petkovšek
Kranjska Gora bo še sedmič gostila tekmovanje svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico.

Proga Podkoren je pripravljena na najboljše veleslalomistke in slalomistke sveta. Prva favoritinja za naslov skupne zmagovalke Zlate lisice je Američanka Mikaela Shiffrin, ki na Gorenjsko prihaja s popotnico sedmih zmag v letošnji sezoni.

Najbolj vroča tekmovalka v belem cirkusu, 22-letna Shiffrinova, lahko v Kranjski Gori tako še izboljša svoj izkupiček zmag v svetovnem pokalu. Doslej jih je osvojila 38, dvakrat je zmagala tudi na slalomih v Mariboru - leta 2015 in lani, ko je še drugič dobila tudi lisičkino kombinacijo. Kranjska Gora ostaja neznanka za senzacijo iz Kolorada, saj v Podkorenu še ni bila na stopničkah.

Vodilna v karavani Shiffrinova je od začetka sezone dobila tri slalome, le na uvodnem v Leviju je slavila Slovakinja Petra Vlhova, dva paralelna slaloma, en veleslalom in prvič tudi smuk. Na tekmah, na katerih je nastopila, je bila najslabša 20. na superveleslalomu, drugače pa kar enajstkrat na stopničkah ter dvakrat peta. Da je v življenjski formi, kaže tudi dejstvo, da v tej zimi še ni odstopila.

Odlično je sezono začela tudi Nemka Viktoria Rebensburg z zmagama na uvodnih dveh veleslalomih. Zadnji veleslalom, na katerem je bila Rebensburgova druga, Shiffrinova tretja, je dobila Italijanka Federica Brignone, ob Manueli Mölgg najresnejša italijanska kandidatka za oder za zmagovalke.

Med favoritinjami za stopničke je tudi svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki ji slovenski prizorišči ležita, saj je zmagala na veleslalomih tako v Kranjski Gori (leta 2012) kot v Mariboru (2017).

Slovenke v Kranjski Gori že uspešne

Lanska Zlata lisica v Mariboru je bila nekaj posebnega zaradi tekmovalnega slovesa Tine Maze, ki si je pred ciljem snela smuči in odkorakala med legende. Slovenke so lani dobro nastopile. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela specialistka za hitre discipline Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je bila v veleslalomu 14., v slalomu pa deseta. Štuhčeva bo zaradi okrevanja po operaciji poškodovanega kolena izpustila tokratno lisičko kot tudi celotno sezono.

Borut Pahor, zlata lisica | Avtor: Facebook Facebook

Najuspešnejša tekmovalka na lisičkinih tekmah je še vedno Švicarka Vreni Schneider z osmimi zmagami, šestimi slalomskimi in dvema veleslalomskima, eno zmago manj ima Švedinja Anja Pärson, ki je na lisici dobila pet slalomov in dva veleslaloma. Najuspešnejši Slovenki sta Mateja Svet in Tina Maze, vsaka s po tremi zmagami na lisici.

Na nadomestnih tekmah v Kranjski Gori sta doslej dve Slovenki stali na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Mateja Svet je leta 1988 dobila tako veleslalom kot slalom, Nataša Bokal pa je 12. januarja 1991 zmagala na slalomu in bila druga na veleslalomu, istega leta je bila Veronika Šarec tretja na obeh slalomih, saj je takrat Kranjska Gora gostila dva slaloma. Leta 2012 je bila v Podkorenu blizu stopničkam Tina Maze s četrtim slalomskim in petim veleslalomskim mestom.

Po šest slovenskih nastopov

Na obeh tekmah v Kranjski Gori bo nastopilo po šest Slovenk. Zelo samozavestne po odličnem uspehu v Lienzu, ko so bile tri v prvi enajsterici, manjkale pa so le stopničke, so veleslalomistke Ana Drev, pred dvema letoma druga na veleslalomu v Mariboru, obetavna domačinka Meta Hrovat in Tina Robnik, ki je v odlični formi in je še samo sebe presenetila s tretjim najboljšim časom prve vožnje veleslaloma v Lienzu.

Slalomski preboj prav pred domačim občinstvom si želita Maruša Ferk in Ana Bucik, ki je slalomsko sezono začela dobro z devetim mestom v Leviju, a potem ni ponovila voženj, ki so jo krasile v minuli sezoni.

Kranjska Gora bo še sedmič nadomestna lokacija za tradicionalno žensko tekmovanje, potem ko Mariborčanom na Pohorju ni uspelo pripraviti proge zaradi pretoplega vremena in pomanjkanja snega. Vremenskim nevšečnostim, naglici in kratkim časovnim rokom navkljub bo tekmovanje vseeno v Sloveniji, saj so na pomoč še isti dan po odpovedi tekem v Mariboru priskočili Gorenjci, ki v Podkorenu pripravljajo moške tekme svetovnega pokala za pokal Vitranc.

Ana Bucik, Zlata lisica | Avtor: EPA EPA

Žrebanje startnih številk bodo opravili na popoldanski seji vodij ekip na Bledu, kjer zaradi pomanjkanja prostih sob v Kranjski Gori, ki je sredi enega od vrhuncev zimske turistične sezone, prebivajo vse ekipe. V soboto bo ob 9.30 v Podkorenu start prve veleslalomske vožnje, ob 12.15 pa finalne. Ob enakem času bo tudi začetek obeh voženj nedeljskega slaloma.

Zabava le v ciljni areni

Organizatorji, ki so se v Kranjski Gori morali odpovedati spremljevalnemu programu, predvidenem za središče Maribora, bodo dobro poskrbeli za gledalce v ciljni areni smučarskega poligona v Podkorenu. V soboto jih bodo med veleslalomskima vožnjama zabavali Frajkinclarji, v nedeljo pa Saška Lendero.

Organizatorji opozarjajo, da bo v okolici ciljne arene dovoljeno le parkiranje vozilom z ustreznimi parkirnimi kartoni, zato bo najboljše parkirati že v Kranjski Gori ali Podkorenu, na površinah, ki bodo označene z informacijskimi tablami in jih bodo tja usmerili policisti ali reditelji. Smučarjem, ki bodo želeli v Veliko dolino (Podkoren 2), bo dostop omogočen preko naselja Podkoren do Rateč in tam s ceste za Planico nazaj po kolesarski cesti do Velike doline.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.