Šport > Zimski športi
1663 ogledov

Shiffrinova z epsko finalno vožnjo spisala zgodovino

ana bucik Epa Ana Bucik je odstopila v drugi vožnji.
Ameriška kraljica belih strmin Mikaela Shiffrin je postala prva smučarka v zgodovini, ki je v eni disciplini osvojila štiri zaporedne naslove svetovne prvakinje.

Najboljša slalomistka na svetu Mikaela Shiffrin je na slalomu v Areju ubranila zlato medaljo in osvojila četrti zaporedni naslov svetovne prvakinje. Američanka je v finalu napadla s tretjega mesta in z najboljšim časom druge vožnje pometla s konkurenco.

Srebro je osvojila Švedinja Anna Swenn Larsson (+0,58), brona pa se je veselila Slovakinja Petra Vlhova (+1,03).

Slovenke se niso proslavile. Meta Hrovat je sicer prikazala dobro formo in z odličnimi vmesnimi časi napovedala boj za deseterico, a je po napaki ostala brez uvrstitve. Ana Bucik je odstopila v drugi vožnji, Neja Dvornik pa že v prvi. Edina Slovenka z uvrstitvijo je bila tako Maruša Ferk na 27. mestu (+8,98).

Shiffrinova je slalomsko krono osvojila v Schladmingu (2013), Beaver Creeku (2015) in St. Moritzu (2017) in Areju (2019).

Shiffrinova, olimpijska prvakinja v disciplini iz Sočija (2014), je osvojila svojo še osmo kolajno na SP, šesto zlato. Prvič v 32 letih je smučarka na istem prvenstvu osvojila kolajne v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu. Edina ob Shiffrinovi, ki ji je to uspelo, je Slovenka Mateja Svet, ki je bila leta 1987 srebrna v veleslalomu ter bronasta v superveleslalomu in slalomu.

Majhne razlike (1. vožnja)

Na startu so bile štiri Slovenke. Hrovatova in Ferkova sta imeli startni številki 22 in 23, Bucikova je startala kot 26., Dvornikova je slovenske nastope sklenila na 40. startnem mestu.

Najhitrejši čas prvega slaloma je postavila svetovna prvakinja v kombinaciji Wendy Holdener. Dobro desetinko je zaostala Anna Swenn Larsson (+0,11), še štiri stotinke več pa Mikaela Shiffrin (+0,15).

Petra Vlhova je z zaostankom slabe pol sekunde (+0,46) zasedla peto mesto. Šesta Frida Hansdotter je zaostala 56 stotink, sedma Christina Geiger pa že sekundo in pol (+1,51).

meta hrovat | Avtor: Epa Epa
Meti Hrovat se je nasmihala vrhunska uvrstitev, a je po odličnih vmesnih časih zapeljala v eno izmed lukenj in zletela daleč z idealne linije. "Želela sem prinesti čim večjo hitrost v ravninski del, ki je bil danes zelo pomemben. To sem naredila. Smuči so mi udarile skupaj. Slalom, pač," je pojasnila v prvem odzivu za RTV Slovenijo. Dvajsetletnica je smučala tekoče in dinamično. Po treh vmesnih časih je zaostajala le 85 stotink, kar je obetalo uvrstitev na sedmo ali osmo mesto.

Kljub napaki je progo presmučala do konca z zaostankom 11,85 sekunde. Kasneje je bila zaradi nepravilno prevoženih vrat diskvalificirana. "Manj sem razočarana kot na veleslalomu. Vem, da sem dala vse od sebe. Napake se dogajajo," je dodala.

Najhitrejša Slovenka je bila tako Bucikova na 19. mestu (+3,07). Ferkova je zaostala več kot pet sekund (+5,01) in zgrešila prvo trideseterico. Dvornikova je odstopila.

Razočaranje za Slovenijo (2. vožnja)

Bucikova je v finalu napadla z 19. mesta, a jo je že zelo zgodaj obrnilo in prvenstvo je sklenila z odstopom. "Trenutno sem zelo razočarana in jezna. Pripravljena sem bila, da v drugi vožnji naredim nekaj več. Na žalost se mi je pripetila napaka. Rezultatsko bi bilo lahko prvenstvo boljše," je povedala za nacionalno televizijo.

Vlhova je izjemno presmučala načeto drugo progo in tedaj vodilno Hansdotterjevo prehitela za več kot sekunde in tri desetinke. Četrta po prvi vožnji Katharina Liensberger je zaostala za Slovakinjo.

mikaela shiffrin | Avtor: Epa Epa

Nato je prišla na vrsto Shiffrinova, ki je prikazala fantastično vožnjo, prednost stopnjevala od starta do cilja in za debelo sekundo premagala veliko tekmico. Swenn Larssonova je zaostala 58 stotink in osvojila srebro.

Holdenerjeva ni zdržala pritiska in po veliki napaki osvojila šele 17. mesto (+5,26).

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.