Šport > Zimski športi
36322 ogledov

Škandal na novoletni turneji: zmagovalca bi morali diskvalificirati!

Wellinger Epa
Uvodna preizkušnja 72. novoletne turneje v Oberstdorfu je postregla s škandalom, v središču katerega se je znašel zmagovalec tekme Nemec Andreas Wellinger.

S tekmo v Oberstdorfu se je v petek (29. december) začela tradicionalna novoletna turneja, v okviru katere se smučarski skakalci pomerijo na štirih tekmah v Avstriji oziroma Nemčiji.

Zmagovalec uvodne preizkušnje je postal Nemec Andreas Wellinger, ki je slavil pred Japoncem Ryoyujem Kobayashijem in prvim favoritom za zlatega orla Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Najboljši Slovenec Lovro Kos je tekmo končal tik pod zmagovalnim odrom.

Lovro Kos Novoletna turneja Šport Kos napredoval devet mest in se priključil boju za zlatega orla Peter Prevc Oberstdorf Šport Peter Prevc z daljavo dneva izjemen na začetku novoletne turneje

Po zmagi nemškega skakalca, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, je v Oberstdorfu izbruhnila afera, saj so nekateri mnenja, da Wellinger na tekmi sploh ne bi smel nastopiti. Po pravilih bi ga morali diskvalificirati, ker je v kvalifikacijah nastopil s strganim dresom.

 | Avtor: X X
Fotografije, ki so nastale takoj po koncu kvalifikacijske serije, razkrivajo raztrganino v predelu Wellingerjeve desne pazduhe, vendar ni povsem jasno, ali je bila raztrganina pristotna že na zaletni rampi ali je tkanina popustila šele med Nemčevim slavjem v izteku skakalnice.

"Če bi bil poklican na kontrolo opreme in bi jaz videl njegov dres, bi bil diskvalificiran," je za NRK povedal kontrolor skakalne opreme pri Fisu Christian Kathol in dodal: "Ker ni bi poklican za kontrolo, dresa nisem videl. V tem primeru je imel kar srečo."

"V preteklosti so se takšne reči že dogajale. Kaznujemo lahko le kršitve, ki jih zaznamo v kontrolni sobi. Težko je z gotovostjo vedeti, kdaj se je dres strgal," je povedal Kathol.

Wellinger je trdil, da je bil njegov dres ob skoku neoporečen. "Strgal se je, ker sem preveč slavil po skoku," je dejal nemški skakalec, ki je za zmago v kvalifikacijah prejel 3000 evrov denarne nagrade.

Wellinger | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji svetovni rekorder Johan Remen Evensen je za NRK ocenil, da bi Wellingerja morali diskvalificirati. "Če bi to zaznali med kontrolo dresa, bi ga zagotovo izključili. Vsaj jaz si tako razlagam pravila," je dejal nekdanji vrhunski letalec.

"Luknja v dresu ni prednost, ampak prej oteževalna okoliščina. A pravila so pravila. Dres se je strgal, ker so ga pretesno zašili v predelu roke in prsnega koša. To počnejo zato, da bi povečali nosilno površino, ko tekmovalec z iztegnjeno roko potegne blago stran od prsnega koša," je dodal Evensen.

Ker nobena reprezentanca v 15 minutah po koncu kvalifikacij ni vložila pritožbe, jo je Wellinger odnesel brez posledic.

Novinarji so za mnenje povprašali tudi trenerja nemške reprezentance Stefana Horngacherja, ki pa je sredi vprašanja jezno odvihral stran.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Idioti 15:05 31.december 2023.

    Skoki se bodo izrodili v same sebe . Predpisati bi jim morali smukaške tanke drese , polakirane, da jih sami nimajo več kaj lakirat in kar je najvažnejše, sodniške ocene se bi morale dajati po počasnem ogledu skoka . Tisti ...prikaži več sodnik, ki pa tako kiksne za 1 točko od povprečja danih ocen , pa enoletna kazen . Na ženski tekmi so Prevčevi, ki je pokazala skok za čistih 19.5 dali 18.5 in 18 in ji tako ukradli najmanj3 točke , medtem ko so Norvežanki na 2. mestu dali ocene skoka narejenega brez telemarka

  • rd2dmk2 16:19 30.december 2023.

    da spomnim zlate ribice. ni minilo še mesec dni, ko so slovenskega skakalca po izredno uspešnem nastopu diskvalificirali brez meritev, samo takole čez prst je en kontrolor ugotovil da je z dresom narobe. pa je šla dobra uvrstitev, veliko točk ...prikaži veččk v pokalu in tudi v seštevku držav, pa še mal dinarčkov je odpuhtelo v dim. in pritožba, niti uradne meritve niso želel naredit. ker smo slovenci v EU. zdej pa glejte Nemca v nemčiji. in to ni prvič. spomnite se poljakov, kaj so jim naredili med covidom.

  • Luksi 14:39 30.december 2023.

    Bolano...