Šport > Zimski športi
1301 ogledov

Kos napredoval devet mest in se priključil boju za zlatega orla

Lovro Kos Profimedia
Slovenski skakalci so na prvi tekmi novoletne turneje prišli do lepega uspeha.

S tekmo v Oberstdorfu se je tradicionalno začela novoletna turneja. Po prvi seriji slovenskih skakalcev sicer ni bilo v najboljši deseterici, a je v drugo najdlje (139.5 metra) skočil Lovro Kos, pridobil devet mest in se na koncu uvrstil tik pod stopničke. S četrtim mestom in zaostankom 19.6 točke za vodilnim Nemcem Andreasom Wellingerjem je tako napovedal boj za skupne stopničke na turneji štirih skakalnic.

Drugo mesto je z zaostankom treh točk zasedel Japonec Rjoju Kobajaši, tretje pa vodilni v svetovnem pokalu in prvi favorit tekmovanja Stefan Kraft. Avstrijec je zaostal za 10.4 točke.

Če je Kos zabeležil najdaljšo daljavo druge serije, je Peter Prevc poskrbel za drugi rezultat finalne serije. Doskočil je pri 138 metrih. Tudi on se je izjemno dvignil po lestvici, pridobil kar 11 pozicij in na koncu osvojil deveto mesto. 

Do točk so zanesljivo prišli tudi ostali slovenski skakalci. Timi Zajc je bil 14., Anže Lanišek, ki je pred letom dni prišel do zmagovalnega odra v skupni razvrstitvi turnje, je bil tokrat 18., Domen Prevc pa 22.

"Zelo lep drugi skok mi je uspel, takega v tej zimi še nisem prikazal. Sem pa kar presenečen, kako visoko sem prilezel. Ni bilo veliko razmišljanja, ko sem kar dolgo sedel na mestu za vodilnega. Mogoče o tem, ali bo to dovolj za tretje mesto. Ampak je tudi četrto zelo dobro. Vesel sem finalnega skoka, tako poleta kot tudi pristanka. Še tretjič sem tu končal med deseterico, čeprav mi v poletju, ko smo tu vadili, skakalnica ni bila več tako všeč. Bomo videli, koliko pritiska bo ta današnji dosežek prinesel za naprej," je Kos povedal za nacionalno televizijo takoj po tekmi.

Lovro Kos | Avtor: Profimedia Profimedia

Prevcu, že zmagovalcu turneje, so apetiti zrasli po tretjem mestu v kvalifikacijah dan prej. "Preveč sem bil živčen glede na izkušnje in svoja leta pred prvo serijo. Drugi skok je uspel, tako da se lahko sprašujem, kaj bi bilo, če bi bilo," je dejal Peter Prevc.

"V prvem skoku, v poskusni seriji, sem v počepu predolgo ustavljal in sem bil preveč naprej pri odskoku. V drugem, v prvi seriji, pa sem bil preveč nazaj in sem šel potem na vse ali nič. V drugi seriji pa sem našel vmesni položaj. Tudi preostali v reprezentanci so delali napake v prvi seriji. Ko se tako loviš med skoki, si vedno v precepu pred nastopom, ali bo ali ne bo," je dodal Prevc.

Izgubil le Zajc, a tudi on napredoval

V prvi seriji na izločanje so imeli slovenski tekmovalci premagljive tekmece. Lanišek je kot prvi po vrsti s 123,5 m gladko ugnal Arttija Aigra iz Estonije (107,9). Domen Prevc je po 115 m in po vetrni izravnavi dobil dvoboj s Švicarjem Remom Imhofom (120,3), ki je bil sicer meter daljši.

Drugi Švicar Gregor Deschwanden se je pomeril z Zajcem, ta je kot edini izpustil poskusno serijo, ter dvoboj izgubil. Švicar je skočil 124 m (137,2), Zajc je pristal tri metre prej, a je do tedaj dobil največ točk med Slovenci. S tem je bil med petimi srečnimi poraženci, ki so si tudi priborili drugo serijo.

Kos je nato skakal s Poljakom Kamilom Stochom, ki je bil najbolj zveneče ime med slovenskimi tekmeci, a ga je s 123 m gladko premagal ter prehitel tudi Zajca. Stoch je skočil le 117 m (125,1). Dvakratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (2014, 2018) in trikratni novoletne turneje (2017, 2018 in 2021) tako kot njegova reprezentanca ni v dobri formi v tej sezoni. Stoch je bil s 24. mestom najboljši med Poljaki po prvem skoku, po finalu je bil 17.

Peter Prevc je za slovenski zaključek uvodne serije s 124,5 m dobil dvoboj s Fincem Eetujem Nousianenom. Ta je skočil 116,5 metra.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice