Šport > Zimski športi
67233 ogledov

Škandal v Lillehammerju: Poljak ob vrnitvi s stranišča doživel šok

Pawel Wasek Profimedia
Poljskemu skakalcu se je na drugi tekmi v Lillehammarju pripetila izjemno nenavadna situacija.

Poljski smučarski skakalec Pawel Wasek je po nenavadnem spletu okoliščin ostal brez nastopa na nedeljski tekmi v norveškem Lillehammerju. Razlog za neudeležbo je bila manjkajoča skakalna oprema, katero mu je z vrha skakalnice pomotoma odnesel eden izmed prostovoljcev.

"To je bila res neumna situacija. Nisem bil sam kriv," je za NRK povedal Poljak, ki je dan prej osvojil 23. mesto na Lysgårdsbakknu. Wasek je pred svojim nastopom obiskal toaletne prostore, v tem času pa je njegova skakalna oprema izginila brez sledi.

V poljskem taboru so bili prepričani, da je torbo s skakalnimi čevlji odnesel eden izmed prostovoljcev. Kot se je izkazalo, so bile njihove domneve pravilne.

Wasek posledično ni bil pripravljen za skok v predvidenem časovnem okvirju, zato je ostal brez nastopa.

"Zelo sem bil jezen. Daleč smo prišli skakat in zapravili veliko denarja, potem pa zaradi ene take neumnosti ne morem nastopiti," se je jezil Poljak.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Vodja tekmovanja Linda Svendsrud je povedala, da so imeli prostovoljci zelo jasna navodila glede ravnanja z opremo. "Torbe smo nameravali odnesti, medtem ko bi se skakalci pripravljali na skok. Vzpostavili smo sistem, po katerem bi morali skakalci odlagati svoje torbe. Na žalost se je torba poljskega skakalca znašla na tem kupu, za katerega je veljalo, da ga odnesejo z vrha skakalnice," je povedala.

"Torba se je znašla na napačnem mestu. Obžalovanja vredno je, kar se je zgodilo, toda po pravilih so tekmovalci sami odgovorni za svojo opremo," je dodala Svendsrudpova.

Peter Prevc Svetovni pokal Šport Prvič pet Slovencev v finalu, na vrhu nič novega

Trenerju poljske reprezentance Thomasu Thurnbichlerju se je po tekmi kar kadilo iz ušes. "Če tekmovalec ne sme mirno obiskati stranišča, ne da bi mu nekdo odnesel opremo, potem ne vem, kaj se tukaj gremo. Šlo je za šum v komunikaciji med žirijo in trenerji. Nismo bili obveščeni. Žirija se sploh ni hotela pogovarjati, češ da si je Pawel sam kriv. Predstavnikom Fis-a sem povedal, da sem zelo razočaran. To ni bila Pawlova krivda. Upam, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi," je povedal avstrijski strateg.

Presenečen je bil tudi Dawid Kubacki. "Celotna situacija je absurdna. Težko je kazati s prstom. Prostovoljec je torbo vzel po pomoti. Pawel se ne bi smel preoblačiti tako blizu mesta, kjer se je to zgodilo. Zatajila je komunikacija. Trenerji so izvedeli šele po mojem skoku. Na žalost je bilo prepozno."

Poljaki se na nedeljski tekmi niso proslavili. Najboljši je bil Kubacki na 22. mestu, Piotr Zyla je bil 25. Najboljši slovenski predstavnik je bil Peter Prevc na desetem mestu. V soboto se je z osmim izkazal Anže Lanišek

V Lillehammerju je svoj niz nepremaganosti podaljšal Avstrijec Stefan Kraft, ki je dobil vse štiri dosedanje tekme letošnje sezone.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 18:19 05.december 2023.

    Normalno, da organizator ne bo kriv

  • Avatar skeptik
    skeptik 10:22 04.december 2023.

    To je skakalec, katerega naš vrli Stare vztrajno izgovarja Vonsek....