Šport > Zimski športi
92784 ogledov

Slatnar: "Nemci so utihnili, ker vem, kje goljufajo!"

Peter Slatnar Profimedia Peter Slatnar.
Podjetnik iz Cerkelj je razkril, do kakšnih zakulisnih igric prihaja v smučarskih skokih.

Znameniti Elan je leta 2016 ugasnil, na njegovo mesto pa je malce nepričakovani stopilo podjetje pod vodstvom Petra Slatnarja. Gorenjec je v petih letih čvrsto zakorakal v tekmovalni smučarski svet in je močno orožje slovenske reprezentance. 

V smučarskih skokih glede opreme veljajo stroga pravila, ki pa jih ekipe vedno znova skušajo izigrati. Najboljše izbrane vrste želijo konstantno pridobiti prednost pred konkurenti na račun takšnih in drugačnih inovacij.

skakalec Revolucija Šport Velikanska novost, ki bo močno zaznamovala smučarske skoke

"Pravila je mogoče tudi izigrati. Predpisan je vsak centimeter smučke, ti pa se moraš gibati znotraj tega. Morda ste pri Yukiyi Satu in Anžetu Lanišku opazili, da na njunih smučkah ni več špice, oziroma je ta ravna. To so poskušali številni posnemati, a ne ugotovijo, kje je 'hakeljc', saj morajo biti tudi drugi deli smučke temu podrejeni. Zato funkcionira," je za SportKlub povedal Slatnar.

"Imamo tudi smučko, ki je tanka kot perešček, a je mogoče pred svojim časom. Kdo ve, morda pa jo bomo razvili do konca in jo predstavili do prihodnjih olimpijskih iger čez štiri leta. Nekatere stvari morda pridejo tudi prekmalu," je pojasnil vodja firme Slatnar Carbon, ta zaposluje 20 ljudi.

Slatnar je razkril, da so iz vrst nemške ekipe na začetku letošnje sezone nanj vršili pritisk zaradi oblike okovja pri Anžetu Lanišku. Njihove očitke je hitro zavrnil in jim vrgel rokavico.

Anže Lanišek | Avtor: Epa Anže Lanišek v Engelbergu. Epa

"V Ruki, kjer je Lanišek dobil tekmo, so Nemci zaradi novega okovja vršili pritisk in želeli doseči, da ga diskvalificirajo, ker novega okovja naj ne bi smel uporabljati. Tudi klicali so me, a sem jim dejal, da lahko tudi jaz razložim FIS, kaj smejo imeti in česa ne. Stvar je nato kar hitro potihnila, saj se zavedajo, da vem, kje goljufajo. Zdaj ni več težav, jih pa žuli, ker tega ne morejo imeti," je dejal Gorenjec.

S prstom je ob Nemcih pokazal na Norvežane in njihove fantastične nastope v Klingenthalu. Tam so "vikingi" pometli s konkurenco, najbrž zaradi opreme. 

"Nagajivosti in 'prčkarij' je kar precej. Ogromno se med drugim špekulira in dela z dresi. Tam se poskuša zelo pogosto izigrati pravila. Nemci in Norvežani so na tem področju pravi strokovnjaki. Za razvoj dresov namenijo ogromno sredstev in kakšna stvar jim tudi uspe. V Klingenthalu smo videli, da je bilo med najboljših šest kar pet Norvežanov, čeprav vemo, da niso v tako dobri formi. Verjetno so si priredili drese, se nečesa domislili. A to prednost bodo morda imeli dve tekmi, nato pa jih bo konkurenca prej ali slej ujela. Morda pa je šlo zgolj za preizkus pred olimpijskimi igrami ali novoletno turnejo," je razmišljanje v skakalnih krogih opisal Slatnar.

daniel andre tande Daniel-André Tande Šport Nesrečni Norvežan o vrnitvi v Planico: "Ta hrib ..."

Dejal je še, da želi s podjetjem prodreti na nove trge in se uveljaviti tudi v drugih zimskih panogah: "V smučarskih skokih nam je že uspelo, a izdelujemo tudi alpske smuči. Interes je biti povsod, kjer je sneg."

Pred smučarskimi skakalci je novoletna turneja, na njej veliko pričakujejo tudi v slovenskem taboru. Drugi vrhunec sezone bodo olimpijske igre v Pekingu.

Komentarjev 4
  • Debra_Thompson 09:55 28.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 08:57 28.december 2021.

    tako vam povem, če bi slovenci spet imeli primoža prevca ( ne samo telesno ) ampak tudi vrhunsko , bi nemci čisto tiho bili in šaro nagnali pred novoletno turnejo, da bi odstarnili konkurenco, še bolj bi to delali avstrijci, ...prikaži več ki so če, ste pozabil bili veliki lumpi, ko so njihovi asi potrebovali malo zunanje pomoči.. zato bi jest dejansko sedaj pred novoletno turnejo podal prijavo. že zaradi nemške barabije s poljaki pred letom, ko so jih s testi zajebavali.

  • Avatar Annastilla
    Annastilla 00:54 28.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m