Šport > Zimski športi
3188 ogledov

Slovenski junak: Presenečen sem

Jernej Damjan
1/7
Epa
Jernej Damjan je poskrbel za 65. slovensko zmago v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev.

Pred tekmama na ponavadi vetrovno zelo negotovi skakalnici v Ruki je v slovenski reprezentanci prišlo do menjave. Mladega in zelo obetavnega Timija Zajca je zamenjal 34-letni Jernej Damjan, ki naj bi se s svojimi izkušnjami precej bolj uspešno spopadel z razmerami na severu finske. Zamenjava je bila zadetek v polno, na severovzhodu Finske pa je bila po Damjanovi zaslugi celo zaigrana Zdravljica.

"Presenečen sam. Vedel sem sicer, da ta čas dobro skačem, a da tako dobro, tega pa ne. Prejšnji teden sem videl, da napredujem na treningih. Poletje sem posvetil družini in hčerki Niki, ki jo med sezono malo vidim. Vse skupaj je šlo v tem času bolj na lahko, kar se skokov tiče," je po tekmi dejal Damjan, ki je pred tokratnim uspehom le enkrat slavil v svetovnem pokalu, 26. januarja 2014 je bil najboljši v japonskem Saporu.

Tokrat je vodil že po prvi seriji. "Na vrhu skakalnice sem bil pred finalom kar malo živčen, priznam. Žena pa Niki pošilja tako lepe posnetke. Družina me pomirja. Hvala obema, sem bil pa še vedno zelo živčen. Ko sem pristal, sem videl, da sem blizu želene črte. In potem me je preplavila le še sreča, Vedno je sicer lažje napadati kot braniti. Dvakrat, enkrat na poletni veliki nagradi, sem iz vodstva po prvi seriji pristal na drugem mestu, na prvem pa še nikoli. Pred finalom sem skušal čim bolj uživati, kaj hočemo, sem si rekel, še en skok je," je občutke strnil Damjan.

Jernej Damjan | Avtor: Epa Epa

Poletje je preživel drugače, kot v prejšnjih sezonah, brez pritiska. "V zadnjih letih so me spremljale poškodbe, zato sem se odločil, da bom spremenil vse skupaj. Sicer sem treniral, toda družina je bila na prvem mestu. Na tekme sem prišel lačen skokov. Še prejšnji teden sem uvodne tekme pokala gledal po televiziji, sedaj pa sem tu, kjer mi je prenovljena skakalnica vedno zelo ležala. Fantje so vsi zelo blizu skupaj, še veter igra veliko vlogo. Glede izidov naprej tako ne morem reči nič posebnega, videl bom, kaj bo čas prinesel. Nisem v tako vrhunski formi, da bi vedel, da bom zmagal, toda zavedal sem se, da skačem solidno," je pojasnil Damjan.

To je bila 65. slovenska zmaga v svetovnem pokalu. Peter Prevc jih ima 22, Primož Peterka 15, Primož Ulaga 9, Robert Kranjec 7, Domen Prevc 4, po dve pa Jurij Tepeš in zdaj Damjan. Po enkrat so vso konkurenco premagali Franci Petek, Peter Žonta, Rok Urbanc in Jaka Hvala.

Slovenija, ki je bila peta na sobotni ekipni tekmi, gre tako naslednje prizorišče svetovnega pokala konec naslednjega tedna v ruski Nižnji Tagil z veliko boljšo popotnico kot iz Poljske, kjer je Goran Janus zabeležil svoj najslabši izid, odkar je glavni trener ekipe.

"Predvsem sem vesel Jernejeve zmage. Ta trenutek skače zelo sproščeno, vse mu gre. Zmagati v Kuusamu ni lahko. Čestital bi tudi ostalim trem, štirje v točkah in to je to. Pred finalno serijo je bilo malo nervoze, tudi pri Jerneju, kolikor mi je povedal, a je opravil odlično. Super," je povedal Janus.

Na finskem prizorišču je nekaj spodbudnih skokov pokazal tudi Peter Prevc, ki je bil tako drugi v današnji poskusni seriji, na tekmi pa je nato zasedel 23. mesto. Do točk sta prišla še Anže Semenič na 17. mestu in Tilen Bartol kot 29.

Komentarjev 2
  • blueone 21:54 26.november 2017.

    Čestitke Damjan za zmago.

  • Ledena 19:21 26.november 2017.

    Cist iskreno,vedno se je samo slepal in slepal,rezultatov nobenih,koncno se mu je enkrat slucajno"usralo".Nerentabilen,sponzorji vlagajo vanj,nikoli nikakrsnega outputa z njegove strani,zdaj,ko pa je ze skoraj na pragu sportne upokojitve,pa koncno. Kakorkoli,cestitke.

Sorodne novice