Šport > Zimski športi
764 ogledov

Slovenski skakalci do brona

Timi Zajc Epa
Slovenci bronasti na mešani ekipni tekmi na srednji skakalnici v Zakopanah.

Mešana slovenska ekipa smučarskih skakalcev je na srednji skakalnici v Zakopanah osvojila bronasto odličje na tekmi, ki je potekala v okviru evropskih iger na Poljskem. Slovenci so zbrali 872 točk, zmagali so Avstrijci (939,3) pred Norvežani (876,7).

V slovenski vrsti so bili Nika Prevc, ki je pred dvema dnevoma osvojila srebro na srednji skakalnici, Timi Zajc, Nika Križnar, četrta na uvodni skakalni tekmi iger, in Anže Lanišek.

Zajc je bil na devetem mestu pred tem na isti napravi najboljši v slovenski peterici, drugi je bil na 17. mestu Lanišek. Skakalce in skakalke do konca iger čakata še posamični tekmi na veliki skakalnici v naslednjih dveh dnevih.

Slovenija je po skoku Nike Prevc v prvi izmenjavi prve serije povedla z 1,2 točke prednosti pred Avstrijo. Po skoku Zajca je bila ekipa tretja po polovici serije. Avstrija je imela že tedaj skoraj 20 točk prednosti pred Norveško, ta pa 5,4 pred Slovenijo. Pred skokom Laniška je podrsal Philipp Raimund in Nemčija, ki je bila tedaj dokaj blizu Slovenije, je že izpadla iz boja za zmagovalni oder.

Nika Prevc je Slovenijo v drugi seriji popeljala na drugo mesto in tako je bilo vse do zadnjega skoka Laniška, ki se mu ni posrečil, a je Slovenija obdržala mesto na zmagovalnem odru.

Nika Prevc | Avtor: epa epa

"Seveda se mi smeje, predvčerajšnjim sem naredila neumno napako v prvem skoku in osvojila četrto mesto, ki je sicer vrhunski rezultat, ampak današnji uspeh je obliž na to tekmo. Danes sem skakala vrhunsko. Nisem zamudila nobenega odskoka, delala sem telemarke, steklo je. Celotna ekipa je dobro funkcionirala, ženska ekipa je bila pa malce boljša. Je bila pa kar nizka rampa in sta oba člana ekipe naredila vrhunske skoke, zanje je bilo težje. To nam daje nov zagon za večjo skakalnico," se je smejalo Niki Križnar.

Pohvalila je Niko Prevc, da je kot najmlajša v ekipi zdržala pritisk. Ta je povedala: "Najbolj sem zadovoljna, da sem imela konstantno dobre skoke. Pomembna je bila tudi srebrna medalja na posamični tekmi. Ko sem prišla sem, nisem vedela, v kakšni formi sem. Očitno mi ta skakalnica zelo ustreza," pa je povedla Nika Prevc

"Sem zadovoljen s svojimi nastopi. V prvi seriji sem imel kar težke razmere v zraku, drugi skok pa mi je uspel. Imam lepo raven skakanja, ni pa to še taka, da bi lahko vsak skok naredil odlično," je menil Zajc.

"Lahko bi bilo bolje ali slabše, ampak na koncu smo lahko vsi zadovoljni z medaljo. Večjih pričakovanj za te igre nisem imel, veseli pa smo, da sta dekleti tako dobro skakali in nam priborili medaljo," je priznal Lanišek.

"Že po treningih in tekmah smo vedeli, da so Avstrijci veliko boljši. Dekleti sta danes res naredili odlično delo, nastopili sta še bolje kot na posamični tekmi, res sem ponosen nanju," je dejal vodja ženske ekipe Zoran Zupančič. "Do zadnjega skoka smo se borili za srebro. Malo težav smo na obeh tekmah imeli s skakalnico, nismo se ujeli z njo, čestitke ekipi, da se je zbrala in osvojila medaljo. V soboto pa fante čaka nastop na nam poznani veliki napravi," pa je povedal trener moške vrste Robert Hrgota.

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Zmagali so Daniel Tschofenig, Jan Hörl, Marita Kramer in Jacqueline Seifriedsberger. Slednja je bila zlata na prvi posamični tekmi v Zakopanah, Kramer pa bronasta. Tschofenig in Hörl sta dopoldne za Avstrijo osvojila zlato in srebro že na posamični tekmi na srednji skakalnici. Tschofenig je zamejski Slovenec iz Straje vasi v Ziljski dolini, član Športnega društva Zahomc.

Slovenska skakalna ekipa je osvojila sedmo slovensko odličje na tretjih evropskih igrah. Pred tem so bili na Poljskem najprej uspešni trije atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke.

Športna plezalka Lucija Tarkuš je nato prišla do bronaste medalje na balvanih, za njo sta srebrni odličji osvojila še tekvandoist Patrik Divković v kategoriji do 87 kg in smučarska skakalka Nika Prevc, ki ima tako edina dve odličji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.