Šport > Zimski športi
3751 ogledov

Šok iz našega tabora! Je Fak že zaključil s svetovnim prvenstvom?

Jakov Fak Profimedia
Jakov Fak je po prestani bolezni trenutno daleč od najboljših biatloncev na svetu.

Slovenski biatlonski zvezdnik Jakov Fak, ki je še pretekli teden pet dni ležal zaradi gripe, ni zdržal visokega ritma na sprinterski preizkušnji svetovnega prvenstva v Oberhofu. Po brezhibno opravljenem prvem streljanju so mu kmalu pošle moči, tako da je po dveh zgrešenih strelih na drugem postanku z zaostankom 2:59,7 minute preizkušnjo končal na 63. mestu ter tako celo ostal brez nedeljske tekme v zasledovanju.

"Kljub neizmerni želji po tekmovanju smo se po mojem mnenju prezgodaj odločili za ta pristop. Po gripi je bilo premalo dni, da bi prišel k sebi, vsaj tako sem se počutil na progi. Prvo streljanje je bilo super, malo bolj počasi sem streljal, a kljub slabi vidljivosti zadel vse strele. Stoje sem z dvema zgrešenima streloma razočaral tudi sebe. Boril sem se iz metra v meter," je nemudoma po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije svoje misli strnil Fak.

Kasneje pa je v pogovoru za Siolov Sportal celo razkril, da je mogoče že zaključil z nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu. "V drugem krogu se je izkazalo tisto, česar sem se bal. Da je verjetno malo prezgodaj za kakšne dobre rezultate. Trudil sem se, da bi izgubljal kar najmanj časa, ampak je bilo res naporno. Telo enostavno ni dalo več od tega, težave sem imel tudi na drugem streljanju,” je svoj nastop za Sportal opisal Fak.

Jakov Fak | Avtor: Profimedia Profimedia

"Boril sem se, dal sem svoj trenutni maksimum, žal sem bil dvakrat nenatančen na strelišču, ampak večje težave sem imel v teku. S tem ne morem biti zadovoljen. Verjetno je bilo prezgodaj tekmovati na taki ravni, glede na to, da sem pred tednom dni prebolel gripo. Ampak kot športnik moraš pozitivno gledati na stvari, narediti vse najbolje, kar lahko, in to sem tudi poskušal. Žal to ni bilo dovolj,” je še pojasnil Fak, preden je odgovoril na vprašanje, ki muči marsikaterega slovenskega športnega navdušenca.

Pa bo na tem prvenstvu sploh še tekmoval? “S trenerjem moram opraviti temeljit pogovor in se odločiti, kako naprej,” je po pogovoru za Sportal slovensko športno javnost pustil v negotovosti 35-letni slovenski biatlonski zvezdnik, ki je v preteklosti veljal ravno za tekmovalca za največje tekme. Na svetovnih prvenstvih je namreč osvojil že pet medalj, od tega eno srebrno, dve bronasti in dve zlati.

Sobotna tekma pa je bila tako ali tako tudi slab obet za finale prvenstva in tekmo s skupinskim startom. Tam bo namreč nastopilo najboljših 15 tekmovalcev iz svetovnega pokala (Fak drži 17. mesto) in najboljših 15 s prvenstva. Glede na to, da bo moral izpustiti zasledovalno tekmo, ima tako Fak, tudi če se odloči za nadaljevanje prvenstva, pred sabo zagotovljen le še nastop na 20-kilometrski razdalji. Če želi nastopiti tudi na tekmi s skupinskim startom, bi moral v disciplini, v kateri je sicer leta 2012 postal svetovni prvak, prikazati dosti višji nivo, kot v soboto.

Sorodne novice