Šport > Zimski športi
74 ogledov

Spet slavila Bergerjeva; Slovenke 17.

sp biatlon ženske štafete norveška tora berger EPA
Slovenske biatlonke Teja Gregorin, Andreja Mali, Dijana Ravnikar in Lili Drčar so na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Novem Mestu po diskvalifikaciji Romunije osvojile končno 17. mesto z dobrimi štirimi minutami zaostanka. Na 4x6 km dolgi preizkušnji so slavile Norvežanke pred Ukrajinkami in Italijankami.

Neverjetna Tora Berger je v zadnji predaji popeljala norveško žensko štafeto do naslova svetovnih prvakinj in se obenem veselila že svoje četrte zlate kolajne na tem svetovnem prvenstvu. Norvežanke Hilde Fenne, Ann Kristin Aafedt Flatland, Synnoeve Solemdal in Bergerjeva so sicer slabše začele, a nato kljub kazenskemu krogu (ob devetih popravah) za sedem sekund ugnale ukrajinsko štafeto. Tretje so bile po zaslugi dobrega streljanja (imele so le štiri poprave) Italijanke. Prvič po 18 letih so brez odličja ostale Nemke, ki so bile tokrat pete.

Slovenke so lovile predvsem zadnje točke v boju za osvojitev ženske kvote (za žensko in mešano štafeto) na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, a jim tega po prvih izračunih ni uspelo udejanjiti. "Očitno se nam res ni izšlo za dosego ženske kvote na olimpijskih igrah. Zelo sem razočaran, če bo tako tudi obveljalo. Pri osvojenih približno 1200 točkah nam je zmanjkala le ena. To pomeni, da bi se morala le ena od punc uvrstiti za eno mesto bolje na eni izmed tekem, ki štejejo. To je nekaj najhujšega v moji trenerski karieri, kar se nam je lahko pripetilo. Punce so se v štafeti zelo dobro borile in sestavile soliden nastop. Še posebej Teja je bila spet odlična, Andreja v skladu s pričakovanji, Dijana glede na svoj status tudi dobro, iz Lili pa smo uspeli iztisniti celo več, kot smo upali. Žal tudi tak nastop ni zadoščal za osvojitev želenega cilja, torej nastopa žensk in mešane štafete v Sočiju. Seveda bomo vložili vse napore, da bi našli še kakšno možnost, morda preko slovenskega olimpijskega komiteja, vendar je upanja vse manj," je po tekmi tarnal glavni trener Uroš Velepec.

Gregorinova predala na tretjem mestu

Slovenija je sicer nastopila z Gregorinovo v prvi predaji. Do drugega strelskega postanka je bila Gregorinova suverena na strelišču, na progi pa nekoliko rezervirana. Na streljanju stoje je porabila le en dodaten naboj, zapustila strelišče kot trinajsta, nato pa z najhitrejšim tekom zadnjega kroga predala štafeto Andreji Mali na tretjem mestu.

"Skrajni čas, da se je odprla tekaška forma. Prva dva kroga se nisem najbolje znašla v silni gneči, poleg tega je pred menoj padla Nemka in ustavila celo skupino tekmovalk, ki smo bile za njo. Zadnji krog pa sem stisnila, kot znam in se prebila do tretjega mesta. Sem vesela, da je generalka pred skupinskim startom dobro uspela, ker bo to tudi moja zadnja priložnost tega prvenstva," je svoj nastop opisala Teja Gregorin.

Slovenke pridobile eno mesto

V močni konkurenci druge predaje se je dobro znašla tudi Malijeva. Tako kot Gregorinova je popravljala le enkrat in pripeljala štafeto skozi predajni prostor na sedmem mestu. Kot tretji člen štafete je nastopila povratnica Dijana Ravnikar, ki se je po treh sezonah znova pridružila ženski ekipi na prvenstvu. Zadnji članici ekipe je predala štafeto na 11. mestu. Tudi Lili Drčar, kot zadnja slovenska predstavnica, je nastopila, kot je najbolje zmogla. Le trije dodatni naboji so zadoščali za deset tarč (0+2, 0+1) in končno 17. mesto, ki so ga dobile naknadno po diskvalifikaciji Romunk zaradi napačnega prihoda v predajni prostor.

SP v biatlonu, ženske štafete (4 x 6 km):

1. Norveška 1:08:11,0/1+9  (Fenne, Flatland, Solemdal, Berger) 
2. Ukrajina + 0:07,0/0+5 (Džima, Semerenko, Semerenko, Pidgrušna)
3. Italija + 0:11,6/0+4 (Wierer, Gontier, Ponza, Oberhofer)
4. Rusija + 0:29,0/0+7
5. Nemčija + 0:30,9/0+11
6. Francija + 0:36,7/0+13
7. Belorusija + 1:02,2/1+7
8. Slovaška + 2:00,3/0+14
9. Poljska + 2:20,3/1+13
10. Češka + 2:54,7/2+10
...
17. Slovenija + 4:18,3/0+7 (Gregorin, Mali, Ravnikar, Drčar)
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.