Šport > Zimski športi
332 ogledov

Štiri države uspešnejše od Slovenije

primož peterka EPA
Čez nekaj dni se bo začela 66. novoletna turneja smučarskih skakalcev.

V petek se bo v Oberstdorfu s kvalifikacijami začela turneja štirih skakalnic, na prestižnem tekmovanju se bo letos preizkusilo osem Slovencev. Pričakovanja v slovenskem taboru, v nasprotju s preteklimi sezonami, niso visoka, kljub temu pa so varovanci Gorana Janusa sposobni pripraviti presenečenje vsaj na posamični tekmi, če jih že ne bo v igri za skupno zmago.

Na dosedanjih 65 turnejah so bile najbolj uspešne Avstrija, Finska in Nemčija, vse so slavile po 16 skupnih zmag. Sledi jim Norveška z desetimi zmagami, do zlatega orla pa so se prebili še tekmovalci iz štirih držav: Slovenije, Češke (po dvakrat), Poljske in Japonske. Za veselje na sončni strani Alp sta poskrbela Primož Peterka leta 1997 in Peter Prevc leta 2016.

Peter Prevc Novoletna turneja Šport Peter Prevc: Ne gre iz danes na jutri

Največ skupnih zmag, kar pet, ima Finec Janne Ahonen. eno manj je zbral Nemec Jens Weissflog, po trikrat sta se veselila Norvežan Björn Wirkola in Nemec Helmut Rcknagel.

Največ zmag na posameznih tekmah novoletne turneje imata Wirkola in Weissflog (10), sledita jima Ahonen in Avstrijec Gregor Schlierenzauer (9). Od Slovencev je najuspešnejši Peter Prevc s tremi posameznimi zmagami. 

Zmage na novoletni turneji po državah:

1. Avstrija 16 zmag
    . Finska
    . Nemčija
4. Norveška 10
5. Slovenija 2
    . Češka 2
7. Poljska 1
    . Japonska 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.