Šport > Zimski športi
1213 ogledov

Dva Slovenca na stopničkah, trije med pet

Žiga Jelar, Timi Zajc
V Lillehammerju še druga tekma v dveh dneh in drugi velik uspeh Slovencev.

Norveška turneja se je tokrat nadaljevala že z drugo tekmo v dveh dneh na olimpijski skakalnici v Lillehammerju. Ponedeljkovo preizkušnjo je za svojo 23. zmago v svetovnem pokalu sicer dobil Peter Prevc.

Tudi torkove kvalifikacije so bile uspešne za slovenski tabor, kar četverica Slovencev se je namreč prebila med najboljših osem. Najboljši pred domačimi gledalci je bil sicer Norvežan Robin Pedersen pred Nemcem Stephanom Leyhejem in rojakom Robertom Johanssonom.

V kvalifikacijah, ki štejejo tudi za skupno razvrstitev turneje, je bil četrti Žiga Jelar, peti Timi Zajc, šesti Anže Lanišek in osmi Domen Prevc. Med Slovence se je na sedmem mestu vrinil le Johann André Forfang. Na tekmo sta se zanesljivo prebila tudi Peter Prevc kot 18. in Anže Semenič kot 24.

Zajc po prvi seriji v vodstvu

V prvi seriji je odlično nastopil Zajc, ki je s skokom dolgim 139 metrov tudi prepričljivo prevzel vodstvo. Mladi slovenski skakalec je vodil tudi pred nastopom najboljše osmerice v skupni razvrstitvi, ki jo je odprl Peter Prevc.

Zelo dobro je svoje delo opravil tudi Jelar, manj uspešna pa sta bila Lanišek in Domen Prevc, slednji je celo ostal brez uvrstitve v finalno serijo. Je pa preboj med trideseterico uspel Semeniču. Veter je sicer precej spreminjal smer, med žrtvami muhastega vremena je bil tudi zmagovalec ponedeljkove tekme. A Peter Prevc je v slabem vetru vseeno zmogel 129,5 metra in se uvrstil na takrat četrto mesto, tik pred Jelarja.

Slabe razmere so vplivale tudi na najboljše skakalce sezone. Za Prevcem so tako zaostali Marius Lindvik, Leyhe, Karl Geiger in vodilni mož svetovnega pokala Stefan Kraft. Slednji je bil po prvi seriji šele 24., Geiger 22.

Na drugo mesto za Zajcem se je prebil Dawid Kubacki, tretje mesto je zasedel Kamil Stoch, četrti je bil Evgenij Klimov, peti pa Rjoju Kobajaši. Peter Prevc je bil po prvem skoku sedmi, Jelar deveti, Lanišek 23. in Semenič 28. Kubacki je za Zajcem zaostal 3,3 točke, že tretjega Stocha pa je od vodilnega Slovenca ločilo 8,7 točke.

Druga serija: Jelar novi Slovenec na stopničkah

Z enega zaleta višje je v drugo dober skok opravil tudi Semenič in se nekoliko povzpel po lestvici, za njim je nato zaostal tudi Lanišek. Na skoke preostalih treh Slovencev je bilo nato treba počakati kar nekaj minut.

Pred nastopom Jelarja je vodil Avstrijec Philipp Aschenwald, a ga je Slovenec zanesljivo prehitel. S 137 metri se je Jelarju obetala najboljša uvrstitev v karieri v svetovnem pokalu, ki je bila doslej osmo mesto. To si je že zagotovil pred nastopom Petra Prevca, ki je sicer zaostal za rojakom, a se uvrstil na drugo mesto.

Za obema Slovencema je nato zaostal Finec Antti Aalto, med njiju pa je prišel Kobajaši. Na vrhu so bili le še štirje skakalci. Klimov je zaostal tako za Jelarjem kot Prevcem. Slovenci so si tako že priborili zmagovalni oder.

Stoch je za 5,3 točke premagal Jelarja, polomil pa ga je Kubacki, ki je padel celo na takrat sedmo mesto. A tega ni zadržal. Zajc sicer ni skočil tako kot v prvi seriji, je pa ohranil mesto na zmagovalnem odru, za Stochom je zaostal 6,7 točke. Peter Prevc je bil peti, Semenič 20. in Lanišek 23.

Jelar je tretji v skupni razvrstitvi turneje za Stochom in Leyhejem. Peter Prevc je osmi, Zajc deveti.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice