Šport > Zimski športi
5795 ogledov

Švicar, ki se je raztreščil pri 140 km/h, šokiral trenerje

Urs Kryenbühl Epa
Švicarski alpski smučar je sedem mesecev po grozljivi nesreči v Kirtzbühlu spet začel trenirati s polnimi obremenitvami.

Švicarska reprezentanca se na ledeniku Zermatt pripravlja na novo sezono belega cirkusa. Trenerji z velikim zanimanjem spremljajo napredek Ursa Kryenbühla, švicarskega specialista za hitre discipline, ki se je 22. januarja hudo poškodoval na smukaški tekmi v Kitzbühlu.

Urs Kryenbühl Video Šport Grozljivo: pri 140 km/h padel na glavo!

Urs Kryenbühl | Avtor: Epa Epa
Sedmindvajsetletnikk je pri hitrosti 140 km/h izgubil ravnotežje v ciljnem skoku in pristal na glavi. V padcu je utrpel pretres možganov, zlom desne ključne kosti ter strgane križne in notranje vezi desnega kolena.

Sedem mesecev kasneje Kryenbühl spet lahko trenira s polnimi obremenitvami, s hitrim vijuganjem po belih strminah pa je med švicarskmi trenerji poskrbel za nemalo začudenja.

To pa zato, ker se je v nasprotju s priporočili zdravniške stroke odločil za alternativen pristop k zdravljenju in se tako izognil operativnemu posegu. Švicar se je za pomoč obrnil očeta njegove partnerke, ki se ukvarja z naturopatijo. Gre za nekonvencionalem medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni sposobnosti okrevanja in regeneracije.

svetovni pokal Kranjska Gora Podkoren Vitranc slalom alpsko smučanje Še težje bo Šport Belemu cirkusu se ne piše nič dobrega

Kljub opozorilom, da bo brez operacije težko nadaljeval kariero alpskega smučarja, je Kryenbühl sprejel tvegano odločitev, kar so člani švicarske smučarske zveze pospremili z veliko mero skepticizma.

Če gre soditi po prvih treningih, je Švicar dokazal, da konzervativen pristop k zdravljenju morda le ni bil tako napačen, kot so menili nekateri.

"Nismo še merili njegovega časa, a takole na pogled ni bil prav nič počasnejši od njegovih reprezentančnih kolegov. Na prvih tekmah jih je zlahka dohajal. Smuča zelo dobro," je bil navdušen trener za hitre discipline Reto Nydegger.

manuel schmid Grd padec Šport Konec olimpijskih sanj: zlomljena vretenca in sesuto koleno

"Vse poteka kot po maslu," se je smejalo Kryenbühlu. "Po prvih večjih obremenitvah ne čutim nobene reakcije v mojem kolenu. Prav tako nisem imel nobenih psiholoških zavor in sem lahko smučal na meji mojih zmožnosti s hitrostgjo nekje okrog 110 km/h," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.