Šport > Zimski športi
207 ogledov

Takanashijeva odločno: "Moj cilj je olimpijsko zlato"

takanashi Epa
Japonska smučarska skakalka Sara Takanashi, s 60 zmagami rekorderka v svetovnem pokalu, si želi prekiniti olimpijski urok in osvojiti tako želeno olimpijsko zmago.

Sara Takanashi, dobitnica štirih velikih kristalnih globusov, petega ji je lani s prednostjo devetih točk "odnesla" slovenska junakinja Nika Križnar, upa, da bo v Pekingu dosanjala zlate sanje.

Izkušena, 25-letna skakalka, je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP priznala, da se na zadnjih zimskih igrah v Pyeongchangu 2018 ni dobro znašla, da so jo pokopala prevelika pričakovanja, četudi je osvojila bronasto kolajno.

takanashi | Avtor: Epa Epa
Zdaj upa, da bo februarja na Kitajskem lahko kronala kariero z olimpijskim naslovom. "Seveda že imam olimpijsko kolajno, vendar je moj cilj osvojiti zlato," je odločena Takanashijeva, ki je pojasnila, da je po razočaranju na zadnjih igrah 2018 na novo, praktično "z ničle" zgradila tehniko svojega skakanja.

"Moj glavni cilj je pokazati ljudem, kako sem napredovala, kako sem se razvila v tehniki skokov. Če mi bo to uspelo, sem prepričana, da bodo sledili tudi rezultati," je dejala japonska rekorderka, ki ima v svetovnem pokalu 109 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder, od tega 60 zmag.

A najbolj jo boli, kot pravi, da med dosežki še nima olimpijske zmage. Že leta 2014 v Sočiju, ko so ženski smučarski skoki doživeli prvenec na olimpijskih igrah, je bila prva favoritinja za zlato, vendar je končala na četrtem mestu. Štiri leta pozneje v Pyeongchangu pa je bila tretja.

Njeni glavni tekmici v boju za olimpijski naslov bosta bržkone branilka skupne zmage v svetovnem pokalu Nika Križnar, ki prav tako sanja o olimpijski kolajni, ter Avstrijka Marita Kramer, poleti pa se je v pripravah na olimpijsko zimo najbolj izkazala Urša Bogataj, ki je osvojila veliko nagrado, skupno zmago pa si želi ponoviti še pozimi.

Zato pa bo Takanashijeva v Pekingu bržčas ostala brez izkušenega moštvenega kolega, Noriakija Kasaija. Zdaj 49-letni japonski skakalec, ki je v Pyeongchangu postal prvi športnik z osmimi nastopi na zimskih olimpijskih igrah, se bržkone ne bo uvrstil v japonsko reprezentanco.

Kljub temu je Kasai že napovedal, da si želi skakati do leta 2030, če bo njegov domači kraj Sapporo uspešen v kandidaturi za igre.

"Kasai je legendarni športnik in ne dvomim, da bo skakal še naprej. Tako njegov fizični potencial kot njegova tehnika skakanja sta odlična. Veliko skakalcev se zgleduje po njem, je res pravi vzornik," je dejala Takanashijeva.

Po treh zmagah na domačih tekmovanjih v zadnjih tednih se Takanashijeva zdaj osredotoča na zadnje priprave na olimpijsko zimo z vrhuncem na igrah v Pekingu, ki bodo od 4. do 20. februarja prihodnje leto.

sara takanashi | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice