Šport > Zimski športi
18 ogledov

Tina spet razočarala s 14. mestom, slavje Fenningerjeve

Maze Sölden svetovni pokal veleslalom alpsko smučanje
1/13
EPA
Na zadnjem veleslalomu leta v Lienzu je slavila domačinka Anna Fenninger s pol sekunde naskoka pred Jessico Lindell-Vikarby in Mikaelo Shiffrin. Tina Maze ni dobro opravila s prvo progo, v finalu z 12. mesta spet ni našla pravega ritma in je bila na koncu 14. s 3,25 sekunde zaostanka. Ostale Slovenke brez druge vožnje.

Ob drugem nastopu Tine Maze, ki je za vodilno po prvi vožnji Jessico Lindell-Vikarby zaostajala za 2,04 sekunde, so bile na prvih treh mestih tri Italijanke. Za Denise Karbon sta se zvrstili Elena Curtoni in Manuela Moelgg. Četrtouvrščena Maria Höfl-Riesch je za Karbonovo zaostala že več kot sekundo.

Tudi Črnjanka ni razbila italijanske "falange", z zamudo 71 stotink je v cilj prispela s takratnim četrtim časom. Uspeh reprezentance naših zahodnih sosedov je dopolnila Francesca Marsaglia, ki je prismučala pred Tino. Italijansko dominacijo je prekinila šele Norvežanka Nina Löseth, ki je prevzela vodstvo, a ji ga je hitro vzela Francozinja Annemone Marmottan.

Magoni prebudil rojakinje

Tekmovalke so ena za drugo prevzemale vodstvo, tudi Maria Pietilä-Holmner je ohranila prednost iz prve vožnje. A spet so odgovorile Italijanke. Nadia Fanchini je Švedinjo prehitela za več kot sekundo in s tem izzvala po prvi vožnji vodilno peterico. Njeno rojakinjo Federico Brignone je le majhna napaka v zaključku delila od prevzema primata, ostala je 11 stotink zadaj. Pred zadnjimi štirimi nastopi je bilo med prvo deveterico tako kar devet Italijank. Očitno se že pozna delo nekdanjega trenerja Tine Maze Livia Magonija.

Nato pa je v stilu na sceno  stopila ameriška najstniška senzacija Mikaela Shiffrin in zavzela vrh z 0,68 sekunde naskoka pred nastopom zadnje trojice. Njen nastop je bil predober za Kathrin Zettel, Avstrijka si je nabrala 45 stotink zaostanka. Zato pa je domače občinstvo razveselila Anna Fenninger, pred Američanko je imela v cilju več kot pol sekunde naskoka.

Tako je na vrhu ostala le Lindell-Vikarbyjeva, ki je imela le dve stotinki prednosti po prvi vožnji. Švedinja ni ohranila prvega mesta, s točno pol sekunde zaostanka je zasedla drugo mesto, stotinko pred Shiffrinovo na tretjem. Zettlova je pristala na četrtem mestu, Mazejeva pa na štirinajstem.

Razočaranje v prvi vožnji

Prvo veleslalomsko progo petega veleslaloma sezone je postavil trener Črnjanke, Valter Ronconi. Črnjanka je pred očmi svoje družine naredila eno napako pred zadnjim delom proge, s katero je izgubila del hitrosti. Naslednja tekmovalka, Avstrijka Kathrin Zettel, je Slovenko nato prehitela za kar dve sekundi.

Švicarka Lara Gut je odstopila. Nemka Viktoria Rebensburg je za Zettlovo zaostala še šest stotink več kot Tina. Zato pa je vodilna v veleslalomskem seštevku, Švedinja Lindell-Vikarbyjeva, bila še boljša od Avstrijke in jo prehitela za štiri stotinke. Tudi Fenningerjeva je močno presegla čas Slovenke, ostala je le dve stotinki od vrha. Mlada Američanka Shiffrinova je za Vikarbyjevo zaostala za 0,35 sekunde.

Ostale Slovenke brez finala

Nemka Maria Höfl-Riesch, tako kot Mazejeva, s prvo vožnjo ni opravila po željah, tudi ona je imela več kot dvesekundni pribitek v primerjavi s časi vodilnih. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Tina Weirather se je uvrstila pred Črnjanko, ki jo je prehitela za 24 stotink. Po nastopu najboljše petnajsterice je bila Tina na desetem mestu med štirinajstimi uvrščenimi, po nastopu prve trideseterice je izgubila še eno mesto, prehitela jo je Norvežanka Nina Löseth, s številko 50 je bila od nje boljša še Italijanka Francesca Marsaglia.

Ana Drev se ni uspela prebiti v finale, čeprav je v cilju zasedla takratno 20. mesto, končala pa je na 32. Z zaostankom 2,91 sekunde je bila za sedem stotink prepočasna. S tem ni izpolnila norme za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju. Katarina Lavtar je osvojila 35. mesto z nekaj več kot tremi sekundami pribitka, Tina Robnik je bila 45 z dobrimi štirmi sekundami in pol zaostanka, Ilka Štuhec pa je bila diskvalificirana.

Pred Lienzom dvig forme

Lanska rekordna zmagovalka svetovnega pokala Mazejeva na prvih štirih veleslalomih sezone ni dosegala uvrstitev, ki jih je bila vajena v preteklem tekmovalnem obdobju. Na zadnjih dveh je sicer pokazala dobro smučanje. V St. Moritzu je bila tretja, v Val d'Iseru pa kljub veliki napaki sredi prve vožnje enajsta. Črnjanka je bila pred tekmami v Lienzu osma v veleslalomski razvrstitvi, za vodilno Švedinjo Lindell-Vikarbyjevo je zaostajala za 131 točk.

V Lienzu so imeli v zadnjih dneh sicer nekaj težav z vremenom in posledično s tereni za trening, zaradi česar se je pritoževal tudi vodja ekipe Team to aMaze, Andrea Massi.

Svetovni pokal, Lienz, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Anna Fenninger (Avt) 2:17,00 sekunde
2. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +0,50
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,51
4. Kathrin Zettel (Avt) +0,96
5. Nadia Fanchini (Ita) +1,19
6. Federica Brignone (Ita) +1,30
7. Maria Pietilä-Holmner (Šve) +2,21
8. Anemone Marmottan (Fra) +2,33
9. Nina Löseth (Nor) +2,48
10. Denise Karbon (Ita) +2,54
...
14. Tina Maze (Slo) +3,25
...
32. Ana Drev (Slo)
35. Katarina Lavtar (Slo)
45. Tina Robnik (Slo)
disk.: Ilka Štuhec (Slo)
...

Veleslalomska razvrstitev (po petih tekmah):

1. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 332 točk
2. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 222
3. Tina Weirather (Lie) 219
4. Anna Fenninger (Avt) 218
5. Kathrin Zettel (Avt) 216
6. Mikaela Shiffrin (ZDA) 212
7. Lara Gut (Švi) 180
8. Anemone Marmottan (Fra) 145
9. Tessa Worley (Fra) 139 
 . Tina Maze (Slo) 139
...
42. Katarina Lavtar (Slo) 9
43. Ilka Štuhec (Slo) 8
...

Skupni seštevek svetovnega pokala (po 14 tekmah):

1. Tina Weirather (Lie) 609 točk
2. Anna Fenninger (Avt) 597
3. Lara Gut (Švi) 568
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) 551
5. Tina Maze (Slo) 426
6. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 350
7. Mikaela Shiffrin (ZDA) 334
8. Kathrin Zettel (Avt) 282
9. Dominique Gisin (Švi) 277
10. Marianne Kaufmann-Abderhalden (Švi) 259
...
24. Ilka Štuhec (Slo) 129
87. Maruša Ferk (Slo) 12
91. Katarina Lavtar (Slo) 9
...  

Komentarjev 8
  • Vikipiki 16:06 30.december 2013.

    filipina2,saj si res gnoj in smrduh!!! Verjetno si res prava branjevka,ki samo gobec sučeš,pa si s prstom po ta zadnji čohaš!!!In se strinjam z markusom. Za Mazejevo Tino me ne skrbi,se bo že pobrala. Bolj me skrbijo takšni ...prikaži več kot so filipinka 2,da si ne bodo kaj naredili še od svojega gnoja!!!

  • filipina2 21:07 28.december 2013.

    gnoj te je naredu zato si to kar si...smrduh.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 18:51 28.december 2013.

    Tudi zaradi takih gnojev, kot si ti, filipina2, je Slovenija zahojena do amena!