Šport > Zimski športi
33819 ogledov

To je Franci Petek položil na srce Petru Prevcu

Franci Petek Saša Despot
Franci Petek: Naj Peter sledi srcu.

Z današnjim zadnjim skokom na finalu svetovnega pokala v Planici je slovenski šampion Peter Prevc končal več kot 15-letno športno pot na najvišji ravni. Eden tistih, ki je v različnih vlogah podrobno spremljal njegovo dolgo in uspešno kariero, je tudi nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek.

"Vsaka stvar se enkrat konča in super je, kadar se konča ravno pravi čas in predvsem, da se konča po svoji volji. To samo kaže na veličino in vrednote, ki jih Peter živi," je v pogovoru za STA ob s soncem obsijani letalnici bratov Gorišek uvodoma povedal direktor Zavoda Planica.

Kot je dodal, nadvse ceni dosežke, ki jih je Prevc nanizal skozi dolgoletno kariero, presenetil pa je z odgovorom, kateri izmed njegovih uspehov mu je najbolj ostal pri srcu.

"Seveda si bomo vsi najbolj zapomnili izjemne mejnike, ki jih je dosegel Peter, kot so zlati orel, olimpijske medalje, naslov svetovnega prvaka in tako naprej. Ampak tisti, ki smo imeli ta privilegij, da smo ga lahko bližje spremljali, smo cenili tudi druge njegove uspehe. Sam, na primer, nikoli ne bom pozabil tistega sedmega mesta na olimpijskih igrah v Vancouvru, ko je bil Peter še čisti najstnik."

Prevc je bil kot 17-letnik takrat najmlajši član slovenske reprezentance na zimskih olimpijskih igrah leta 2010, na srednji skakalnici pa je s sedmim mestom dosegel najboljšo slovensko uvrstitev.

"Nikoli ne bom pozabil takšnih, morda manjših korakov, ki pa so nujni na poti do veličastne kariere," je poudaril 52-letnik, ki se je tako kot Prevc sicer sam odločil za konec kariere, vendar, kot pravi, v povsem drugačnih okoliščinah.

Planica 2024, Franci Petek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Jaz sem se za slovo od skokov odločil zato, ker me je bilo po seriji hudih padcev strah skakati. Ne zato, ker bi imel skokov dovolj," je iskreno pojasnil.

Zdajšnji doktor geografije, ki je ostal po koncu kariere tesno povezan s športom, si seveda želi, da bi tudi Prevc ostal povezan s smučarskimi skoki.

Kljub temu je Prevcu položil na srce, "naj v prvi vrsti ostane zvest sam sebi".

"Naj sledi srcu! Najprej zagotovo potrebuje nekaj časa zase. Verjamem pa, da bo čez čas, ko bo imel možnost s širše ali malo bolj oddaljene perspektive pogledati na kariero, začutil potrebo, da je toliko, kolikor je dobil od skakalne družine, nekaj vrne tudi nazaj."

In kako težko bo zapolniti vrzel, ko v reprezentanci ne bo več dolgoletnega kapetana? "Zmeraj si je težko zamisliti, kaj pa bo brez njega? Strašno ga bomo pogrešali, kdo bo vse to opravil, kar je on? Ampak če zaupamo v dobro delo in predvsem zaupamo v mlade, se bo zagotovo našel nekdo ali pa več fantov, ki bodo prej ali slej na nek način zapolnili nastalo vrzel."

Planica 2024, Franci Petek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 13
  • Ender3 15:39 24.marec 2024.

    Pravi se je oglasil, da komentira. Nekoč mu je z veliio sreče nekaj uspelo in sedaj na tem gradi vso svojo prepoznavnost..Hvala ne kupim ...

Sorodne novice