Šport > Zimski športi
13494 ogledov

Je ogrožena tudi nedeljska tekma? Vodja tekmovanja pojasnjuje

Planica 2024 Saša Despot
Sobotna ekipna tekma za svetovni pokal v Planici se je zaključila že po prvi seriji, organizatorji pa bodo naredili vse v njihovih močeh, da kljub slabim napovedim izpeljejo tudi nedeljsko preizkušnjo.

Čeprav v Planici letošnjo zimo vladajo praktično nemogoče razmere za smučarske skoke z izjemno visokimi temperaturami, so organizatorji tekmovanja vendarle uspeli tudi tretji tekmovalni dan spraviti pod streho, pa čeprav je bila sobotna ekipna tekma zaradi premočnega vetra predčasno zaključena že po prvi seriji.

"Zelo smo veseli, da nam je v teh nemogočih razmerah čez celo zimo in tudi v teh zadnjih dneh uspelo uspešno zaključiti tudi ta četrti dan (prvi dan je bil na sporedu zgolj preizkus skakalnice, tekmovanja pa so na sporedu od četrtka op. p.). S tem smo najbolj zadovoljni," je po koncu prve in edine današnje serije o težavnih razmerah v dolini pod Poncami spregovoril Aljoša Dolhar, vodja tekmovanj v Planici.

Planica 2024, navijači, zastave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Za danes je bila takšna napoved in se je tudi uresničila. Vedeli smo, da moramo pohiteti s to serijo, saj ko bo enkrat prišel ta premočan veter, se ne bo več ustavljal. Tako je tudi bilo, na srečo smo vse uspešno izpeljali in prvo serijo zaključili, preden se je veter okrepil. Zadovoljni smo, da je še ena tekma za nami, žal mi je zgolj za Timijev padec, upam, da bo z njim vse v redu," je razloge za odpoved druge serije pojasnil Dolhar.

Slovenskim letalcem je ta odpoved šla kar na roko, saj se je v prvi seriji pri padcu poškodoval Timi Zajc, tako da bi naši orli v drugo nastopili z enim skakalcem manj in bi zagotovo izgubili boj za stopničke. Tako pa se je ekipna tekma zaključila s še enimi slovenskimi stopničkami, saj so Lovro Kos, Domen Prevc, Zajc in Peter Prevc zaostali le za Avstrijci.

Planica 2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Mislim, da se ni dalo storiti nič takega, s čimer bi lahko njegov padec preprečili. Tudi od Timija sem dobil povratno informacijo, da je nerodno doskočil. Če ste videli, smo za njega šli tudi dva naleta nižje, tako da je bila tu v igri pač smola. Upam, da bo z njim čim hitreje vse v redu."

Dolhar je dejstvo, da ob letošnjih razmerah letalci v Planici sploh lahko letijo, označil za pravi mali čudež. "Letošnja izvedba je bila skoraj nemogoča, pravi mali čudež. Na srečo je nordijski center Planica izkoristil tiste dni do 15. januarja, da je na letalnici naredil približno zadostno količino snega. Po 15. januarju snega namreč nismo več mogli delati. Bilo je nato tudi ogromno dela, ker se tak sneg ne da več obdelovat s strojem, tako da našim fantom resnično kapo dol. Delajo vsak dan od jutra do večera, da jim uspe letalnico pripraviti na ta nivo, na katerem trenutno je."

Planica 2024, navijači, zastave | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dolhar priznava, da tudi to zagotovo vpliva na to, da imajo skakalci nekoliko večje težave pri doskoku, a da se v tem trenutku boljše skakalnice preprosto ne da pripraviti. "Zagotovo skakalnica ni idealna. Je pa odlična glede na dane razmere. Prav tako ni nobene dileme, da ne bi bila regularna. Skakalnica je dobro pripravljena, seveda pa ni tako, kot če bi imeli normalne pogoje."

In kako kaže glede nedeljske finalne tekme sezone? Napovedane so številne padavine, je tudi ta ogrožena? "Čez nekaj minut imamo sestanek ožjega tekmovanlnega odmora, tam bo prisoten tudi naš vremenoslovec. Naredili bomo načrt. Čez noč pričakujemo dež in sneg, mi pa bomo naredili vse v naši moči, da bomo zjutraj pripravljeni tako, da bo varno za skakati," je zaključil vodja planiških tekmovanj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice