Šport > Zimski športi
1531 ogledov

Nika Prevc: "Tega si nisem niti pod razno predstavljala!"

Planica 2024 skoki ženske Nika Prevc Saša Despot
Nika Prevc je s še enim odličnim rezultatom zaključila neverjetno sezono. Sezono, kakršne si ni predstavljala niti v sanjah.

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc ga je le dočakala. Na domači tekmi v Planici je pred večtisočglavo množico s tretjim mestom in novo vrhunsko uvrstitvijo zaključilo sezono ter prejela veliki kristalni globus za najboljšo skakalko svetovnega pokala. "Današnji dan je bil izredno lep. Že zelo dolgo sem ga čakala in naposled je le prišel."

V prvi izjavi po tekmi je za televizijo izjavila, da je kristalni globus tako težek, da ga komaj nosi naokoli. Zdaj je pojasnila, kaj mu daje vso dodatno težo. "Je zelo težek, ker nosi vso težo truda, ki sem ga vložila vanj."

Planica 2024 skoki ženske Nika Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo zadnja tekma enostavna, saj je zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala potrdila že v Vikersundu, in bi lahko nastopila brez vsega pritiska, temu ni bilo tako.

"Ni bilo tako enostavno, ker sem si vseeno želela pokazati še dobre skoke pred domačimi navijači. Ni mi bilo lahko tudi zaradi slabših skokov na treningih. Tako da sem zelo vesela, da mi jih je uspelo na tekmi izboljšati."

Prevčeva je namreč na domači skakalnici pokazala še dva zelo dobra skoka, na koncu pa je morala premoč priznati le drugouvrščeni Kanadčnki Alexandrii Loutitt in svoji letošnji največji tekmici Evi Pinkelnig. Na koncu se je tretje mesto zdelo kot zmaga. "Sem izredno zadovoljna z uvrstitvijo."

Planica 2024 skoki ženske | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In kako bo proslavila enega največjih uspehov v zgodovini slovenskih skokov? "Najprej se bom posvetila ekipi, potem bomo pa videli, kaj sledi," je tudi v takšnih trenutkih postavia svojo ekipo na prvo mesto.

Zaključka svetovnega pokala v Planici sprva sploh ni bilo na koledarju, po številnih odpovedih pa so se vodilni možje svetovnega pokala odločili, da vsaj eno izmed odpadlih tekem nadomestijo z dodatno tekmo v dolini pod Poncami, s čimer so zelo razveselili prvo skakalko sveta.

"To se mi je zdela res zelo lepa priložnost, da zaključim sezono na naših tleh. Sem zelo hvaležna, da sem dobila to priložnost, da dvignem kristalni globus ravno na domačih tleh."

Planica 2024 skoki ženske Nika Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob velikem slavju pa so ji stali ob strani tudi vsi trije bratje iz dinastije Prevc, ki so se z mlajšo sestro veselili drugega velikega kristalnega globusa, ki bo pristal v družinski vitrini. "Domača podpora mi pomeni največ in hvala celi družini, da me je podpirala celo sezono."

Pa se Nika Prevc sploh zaveda, kaj ji je uspelo? "Zdaj sem pa imela že dovolj časa, da sem premislila o vsem tem. Je kar neverjetno," je pojasnila Prebčeva, ki je osvojitev velikega kristalnega globusa potrdila že v nedeljo na letalnici v Vikersundu.

Čeprav je kazala izjemen talent, pa si o takšni sezoni ni upala niti sanjati. "Tega si niti pod razno nisem predstavljala. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, ampak nisem računala, da mi bo uspelo tako dobre skoke pokazati na tekmi."

Planica 2024 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In kdaj se je zavedla, da je resnično v boju za veliki kristalni globus, da gre lahko letos vse do konca? "Pojma nimam, ker sem celo sezono enostavno napadala in ciljala na čim višje uvrstitve. Čez čas, ko so bili skoki krajši, smo malce začeli računati o prednosti, ampak brez napadanja mi tega ne bi uspelo."

"Seveda si jih želim še več, a moram za to v prihodnji sezoni še marsikaj narediti. Ne smem počivati na lovorikah in si žgolj želeti stvari," stoji mlada skakalka še naprej čvrsto na tleh.

Hud boj za skupno zmago pa je terjal tudi velik čustven in psihični davek. "Danes sem sicer bila že čisto v redu. Moram pa reči, da me je po zadnjem skoku v Vikersundu 'sesulo' od čustev in mislim, da sem takrat dala vse ven iz sebe." Je pa priznala, da so jo ob sami podelitvi le prevzela čustva. "Marsikaj se mi je podilo po glavi. Bila me je sama sreča."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:36 22.marec 2024.

    Bravo Nika!!! Imaš najlepše ime,tako kot moja hčerka!!!

  • Pepe007 05:28 22.marec 2024.

    Bravo Nika in celotna ekipa!

  • jakec1575 21:57 21.marec 2024.

    fenomenalno!!!!

Sorodne novice