Šport > Zimski športi
5565 ogledov

Za njim in dekleti fantastična sezona, ni pa prepričan, da ostaja

Nika Križnar, Zoran Zupančič Saša Despot
Zoran Zupančič je kljub izjemno uspešni sezoni in velikemu kristalnemu globusu negotov glede svoje prihodnost na mestu glavnega trenerja slovenskih smučarskih skakalk.

S četrtkovo tekmo v Planici in podelitvijo velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala Niki Prevc se je zaključila ena najboljših sezon v zgodovini slovenskih ženskih smučarskih skokov.

"Rumeno majico smo pripeljali do konca, ni bilo lahko, pritiski so bili veliki, Nika Prevc je imela tarčo na hrbtu in na koncu ji je uspelo. Danes je dvignila ta globus, ki je že naš tretji globus. Je še mlada, zelo profesionalna, je zelo dobra učenka in upam, da bo po takšni sezoni in tako lepi nagradi ostala skromna in pa zdrava, da bo lahko zmagovala še naprej," je uspeh svoje varovanke po tekmi pokomentiral glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič, ki se je tako podpisal pod še en izjemen uspeh slovenskih smučarskih skokov.

Glavni trener slovenskih skakalk, ki to vlogo opravlja že od sezone 2018/19 in so pod njegovim vodstvom naše orlice dosegle svoje največje uspehe, je bil sicer eden redkih, ki so že pred sezono verjeli, da je Nika Prevc sposobna česa takega. Čeprav nas je večina pričakovala, da se bosta za sam vrh borili Nika Križnar in Ema Klinec, je na koncu smetano pobrala njuna mlajša reprezentančna kolegica.

Zoran Zupančič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Nika me letos ni presenetila, rekel bi, da je od vseh še najmanj presenetila ravno mene, bila je večje presenečenje za ostale. Veseli me, da je Nika takšna oseba, kot je. Da ostaja mirna. Po prvi zmagi je bila hitro izpostavljena, pribita na križ, če se lahko tahko izrazim. Ampak vse je speljala tako, kot je bilo treba. Od Engelberga je bila v res dobri formi, bili smo v dobrem ritmu, nato nas je zmotila ta pavza, ko je odpadel Rasnov, takrat se je nekaj zgodilo, ampak vseeno smo ostali pri našem pristopu in zdržali do konca."

"Ja, glede na poletje smo v boju za najvišja mesta pričakovali še drugi dve naši tekmovalki. Napovedal sem, da imamo tri punce, ki bodo verjetno startale na globus. To so zagotovo njihovi cilji, saj jih imajo zelo visoke. Toda šport ponudi kdaj tudi presenečenje in telo ne odreagira tako, kot razmišlja glava, razmere ti včasih ne dovolijo, da izpelješ stvari tako, kot si jih zamisliš in hitro te stvari oddaljijo od tega, kar si želiš," je nekoliko slabše predstave svojih preostalih dveh najmočnejših orožij v primerjavi s prejšnjimi izjemno uspešnimi sezonami pokomentiral trofejni trener.

A tudi nekoliko slabši sezoni Klinčeve in Križnarjeve nista pokvarili končnega vtisa. "Pred časom sem dobil veliko vprašanj, kako bomo ponovili kakšno tako uspešno sezono, kot smo jih imeli v preteklosti. Letošnjo sezono ocenjujem kot izjemno, dosegli smo približno toliko, kot v sezoni z olimpijskimi igrami. Dosegli smo devet zmag in na koncu najvišjo nagrado. Delo ekipe ocenjujem kot izjemno, zahvaljujem se predvsem svojemu pomočniku Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in pa fiziterapevtu Lojzetu Petku. To smo tisti, ki smo stalno skupaj z dekleti in jih priganjamo, da dajo vse od sebe."

Zoran Zupančič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenske skakalke so pod Zupančičevim poveljstvom v svoje vitrine pospravile še drugi posamični veliki globus. Prvi je to v sezoni 2020/21 uspelo že Niki Križnar. "Globus je globus. Je najvišja nagrada. Boj za prvi globus takrat pri Niki Križnar je bil še bistveno bolj napet kot ta. Letošnja zmaga je bila, kar se tega tiče, bolj sproščena, a vseeno ni bilo manj pritiskov, kot pred leti pri Niki Križnar."

A kljub še eni zgodovinski sezoni naših skakalk, prihodnost glavnega trenerja Zorana Zupančiča še ni jasna, saj se mu po koncu sezone izteče pogodba, v preteklosti pa je že bil na bojni nogi z vodstvom in se pred dvema sezonama celo umaknil z mesta glavnega trenerja, a se potem po zaupnici s strani varovank vseeno vrnil na svoje staro mesto. Veliko se je govorilo o njegovi menjavi tudi po lanskem neuspelem domačem svetovnem prvenstvu, a je na koncu vendarle oddelal svojo pogodbo do konca. Kako pa naprej? Ali ostaja trener slovenskih smučarskih skakalk tudi v prihodnje?

"Sezone še ni konec, nas zdaj čakajo poročila o sezoni, v bistvu pa je zdaj na vrsti en 'mrtev čas', ko je treba razmisliti in potegniti črto," ni bil nič kaj konkreten z odgovorom in prepričan glede svoje prihodnosti trener, ki se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskih skokov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice