Šport > Zimski športi
1774 ogledov

Peter Prevc: "Takrat sem se počutil najmočnejšega na svetu!"

Planica 2024, Peter Prevc Saša Despot
Peter Prevc se od aktivnega skakanja poslavlja na najlepši način - z zmago na domači tekmi pred domačimi navijači.

Peter Prevc jo je le dočakal! Potem ko je sredi letošnje sezone napovedal, da bo po koncu sezone postavil smuči v kot, se je želel od aktivnega skakanja posloviti še z eno posamično zmago. Nekajkrat je bil blizu, kar štirikrat je tekmo končal na drugem mestu, pogosto so odločale desetinke. Toda naš Pero je najlepše prihranil za konec. Na finalnem vikendu v domači Planici je že na petkovi tekmi pokoril svo konkurenco ter poskrbel, da se bo od skakanja poslovil z zmago. Z zmago pred domačimi gledalci!

Sicer je Peter nemudoma poudaril, da ne gre za najlepši dan njegovega življenja, je pa zato presneto blizu. "Zagotovo sta bila v življenju vsaj dva dneva še lepša. Prvi otrok, drugi otrok, nato poroka, pa tudi moj globus," nas je o prioritetah podučil eden največjih skakalcev vseh časov.

Planica 2024, Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Cel današnji dan se je razpletel po željah, zgodaj sem se zbudil, zjutraj smo imeli trening v prekrasnem pomladnem vremenu. Uspelo se mi je zelo dobro zbrati, da sem napravil take skoke, saj sem vedel, da so vsaj trije nasprotniki izredno močni - Daniel (Huber), Stefan (Kraft) in Timi (Zajc). Vedel sem, da jih bo zelo težko preskočiti, na koncu mi je uspelo vse tri, kar je res vredno prvega mesta," je današnji razplet analiziral zmagovalec še 24. posamične tekme svetovnega pokala.

Prevc je po prvi seriji zasedal drugo mesto za Huberjem in mnogi so se bali, da se mu bo nova zmaga znova za las izmuznila. Toda Petru je v drugo uspel izjemen skok, Avstrijca je preskočil za kar osem metrov in le dočakal novo zmago, prvo po sezoni 2019/20. "Nisem bil živčen pred drugim skokom, živčen sem bil celotno tekmo! Že na začetku tekme, ko sem se peljal gor na skakalnico, se je začela ena nervoza. Ampak na koncu se je izkazalo, da je bilo to dobro."

Planica 2024, Peter Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ko smo ga vprašali, če je bil sicer zadovoljen s svojima skokoma, če sta bila tehnično dovršena, pa nam je Peter med smehom odgovoril: "Dovolj je bilo, drugega me ne zanima." Na koncu je bilo resnično dovolj, da je Huberja premagal za 3,6 točk, Johanna Andreja Forfanga na tretjem pa že za 10,8 točk.

Peter je tako nekako poetično zaključil svojo zgodbo, saj je tudi svoje prve stopničke v karieri zabeležil ravno v domači Planici leta 2013, zdaj pa se bo od smučarskih skokov poslovil še z zmago v slovenski "Meki smučarskih poletov". "Bolj popolnega zaključka ne bi mogel spisati. Na ramenih svojih sotekmovalcev sem se danes počutil najmogočnejšega na svetu v tistem trenutku. Z leti in zmagami sem se naučil, da tisti kratek trenutek resnično v celoti zaužijem."

planica 2024, Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A čeprav si je pred koncem kariere resnično želel še ene zmage, si Peter Prevc pred nastopi v Planici zaradi tega ni nalagal nepotrebnega pritiska. Pomembno mu je bilo le, da ne pusti na cedilu svojih sotekmovalcev na ekipni tekmi. In to je bilo morda tudi ključno.

"Že v sredo zvečer sem si rekel, da sploh ni važno, kaj se zgodi. Tudi če sem vsakič petnajsti. Najbolj mi je pomembna sobotna tekma, da spodobno oddelam in držim ekipo na nivoju, za posamične rezultate pa mi ni bilo toliko mar. Verjetno je bil to tudi ključ do uspeha, saj se ne smeš obremenjevat z rezultatom in vse skupaj izsiljevati, temveč se moraš preprosto prepustiti. Misli moraš usmeriti v svojo nalogo in se prepustiti zraku."

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

In kaj je našemu šampionu hodilo po glavi, ko je po parih letih na posamični tekmi ponovno stopil na najvišjo stopničko in slišal Zdravljico? "Pa ni bilo veliko stvari. Bil sem res ponosen, mogočen. Sploh ni bilo kakšnega olajšanja, prej malce evforije, da se je to zgodilo. Zdaj pa čakam, da sedem v garderobi na klopco in zadiham."

Pred Prevcem in dokončnim slovesom sta še dve tekmi. Pred nedeljskim finalom ga čaka še sobotna ekipna tekma, na katerih si v preteklosti slovenske reprezentance sploh nismo mogli predstavljati brez Petra Prevca, ki je bil del ekipe ob vseh njenih dvanajstih zmagah v svetovnem pokalu. "So pa zato na svetovnem prvenstvu uspeli zmagati brez mene, tako da znajo zmagovati tudi brez mene in me sploh ne skrbi za njih," je v uspehe slovenskih skakalcev tudi po njegovem slovesu prepričan eden največjih skakalcev vseh časov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 05:36 23.marec 2024.

    Malo sem pogledal, koliko rdecepetokrakih kokardasev je cestitalo Nasemu Petru Velikemu za cudovito poslovilno zmago v Planici, pa vidim, da so vsi pri crpanju vode iz potapljajoce barke“Kurnik“. Pa poglejmo se, ce ima soncni kralj na barki toliko ponosa(jajc), da ...prikaži več bo sel na potapljanje z njo ali pa bo zaplaval z ostalimi podganami v narocje drzav, ki ne izrocajo protidrzavne elemente in kriminalce!

Sorodne novice