Šport > Zimski športi
34971 ogledov

To je razlog, da je Peterka Slovencem rekel ne in odšel v Turčijo

Primož Peterka Nik Rovan
Eden najboljših slovenskih športnikov bo po prekinitvi pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) svoje bogato znanje odnesel v tujino.

Nekdanji vrhunski smučarski skakalec in dolgoletni trener Primož Peterka je pred novim velikim izzivom. Nedavno je namreč predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič razkril, da je dvakratni zmagovalec svetovnega pokala zaprosil za enostransko prekinitev pogodbe, SZS pa je njegovi želji ugodila. "Primož bo trenersko kariero nadaljeval v tujini," je pojasnil Jasnič.

Peterka je bil od leta 2011, ko je končal aktivno športno pot, pomočnik trenerja ženske reprezentance, ob koncu lanske sezone pa je postal postranska žrtev nekaterih kadrovskih sprememb v hiearhiji slovenskih smučarskih skokov. Takrat je za naš medij povedal, da mu priložnosti za delo ne manjka, ter zavrnil namigovanja, da SZS rešuje njegovo eksistenčno krizo.

Kmalu zatem je prevzel položaj trenerja v Državnem panožnem nordijskem centru Kranj, kjer je skrbel za mlade skakalce. V tem času so na njegov naslov priromale tudi številne ponudbe iz tujine, katerim je prisluhnil. V naslednjih mesecih je dodobra pretehtal vse svoje možnosti in se odločil za nadaljevanje kariere v Turčiji.

Primož Peterka bo svoje bogato znanje prenašal na mlade skakalce. (Foto: Boštjan | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Peterko je v teh dneh težko priklicati na telefon, a nam je vseeno uspelo izvedeti, zakaj se seli v tujino in kje ter s kom bo delal v prihodnosti.

"Razlogov za prekinitev pogodbe je več, ampak glavni je zagotovo ta, da se mi je ponudila priložnost, ki z mojega stališča pomeni korak naprej v moji trenerski karieri. Stopnička višje," je razkril 39-letnik, ki se bo prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja. "Trenutno bom delal z A ekipo. Ker sem pa sem tam preživel že nekaj časa, sem vrgel oko tudi na podmladek."

V Turčijo se ne namerava seliti. "Ne, ne bom živel v Turčiji. Nekaj časa sem bil tam, zdaj pa bodo oni približno mesec dni preživeli v Evropi. Udeležili se bomo nekaj tekem nižjega ranga, glede njihove zmožnosti," je pojasnil.

Varovance želi predvsem izpostaviti najboljšim skakalcem, njihovemu načinu treninga in dela. "Če želijo napredovati, moramo biti v stiku z Evropo in močnimi reprezentancami. Tukaj je središče dogajanja," je dodal.

"Ne bom se selil. Res pa je, da bom v Turčiji preživel kakšen dan več. In s tem ni nič narobe. Nič hudega mi ne bo."

Primož Peterka

Prevzel bo ekipo, ki je že štiri mesece brez trenerja. To ga ne skrbi, ravno nasprotno, v tem vidi dodaten potencial. "Nivo je potem takšen, karkšen pač je. Na nek način je to še bolje. Bomo lahko napredovali."

Takojšnjih čudežev ne pričakuje, ima pa visoke ambicije. "Letos smo tam, kjer smo. Spomladi pa imam velike načrte, kako in kaj bomo delali v prihodnosti. Napovedati si ne upam ničesar, zagotovo pa pričakuje izboljšave. Sistema in rezultatov," je povedal in dodal, da bo za fante naredil vse, kar je v njegovi moči. "Uporabil sem kar nekaj vez in poznanstev. Izkoristil, če tako rečem (smeh)."

Turška reprezentanca je svetlobna leta oddaljena od skakalnih velesil, zato bi verjetno tudi najbolj zagriženi poznavalci tega športa težko iz rokava stresli kakšnega turškega skakalca. "Arda (Fatih Arda Ipcioglu, op. a.), na primer, je bil na olimpijskih igrah v Pyeongchangu," je enega slavnejših izpostavil Peterka.

"Res bi se rad zahvalil gospodoma Ljubu Jasniču in Jelku Grosu, ker sta me tako dolgo podpirala. Njima gre prav posebna zahvala. To želim izpostaviti. Zelo sta bila poštena in korektna."

Primož Peterka

S smučarsko zvezo se razhaja v prijateljskih odnosih. Zatrdil je, da med njimi ni neporavnanih računov ali kakršnihkoli zamer. "Ne, ne," je poudaril. "Z moje strani zagotovo ne. Kvečjemu bi se jim rad zahvalil za podporo. No, takole bom rekel. Res bi se rad zahvalil gospodoma Ljubu Jasniču in Jelku Grosu, ker sta me tako dolgo podpirala. Njima gre prav posebna zahvala. To želim izpostaviti. Zelo sta bila poštena in korektna," je povedal, nato pa isti sapi priznal, da vse le ni bilo tako rožnato. "Mogoče so bile kakšne majhne zamere, ampak kje pa niso?

Primož Peterka | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Komentarjev 8
  • andrejbis10 16:34 12.februar 2019.

    slovenski Nyakanen

  • Maja 05:58 12.februar 2019.

    Raj naj.pove da sta z Renato narazen ker ga je.mela dost si je najdu mlajso.kelnarco zapustu otroke....

  • Maja 05:55 12.februar 2019.

    Rajs naj.pove da ima eno.mlado pa da je zapustu otroke in sel

Sorodne novice